Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Elokuva-arvio: "Ensimmäisenä Kuussa" on huumaavan hieno elokuva, josta Ryan Gosling napannee vähintään Oscarin

Ryan Gosling tekee vähäsanaisen mutta tarkkailmeisen roolin Neil Armstrongina.

Ensimmäisenä Kuussa

Tähtiä 5/5

Heinäkuun 21. päivänä 1969 ihmisjalka tavoitti ensimmäistä kertaa kuunkamaran. Unohtumattoman askelluksen suoritti astronautti Neil Armstrong (1930–2012). Puolivuosisataista historiallista tapahtumaa ennakoiden Armstrongin tarina kerrotaan nyt elokuvan keinoin.

Draaman on käsikirjoittanut historioitsija James R. Hansenin virallisen elämäkerran First Man: The Life of Neil A. Armstrong (2005) pohjalta Josh Singer. Tarina keskittyy vahvasti henkilökohtaisuuteen – siihen, millainen ammattimies, perheenpää ja isä Armstrong mahtoikaan olla ja miten hän ainutlaatuisen tehtävänsä koki.

Elokuvan kiintopiste ei olekaan kuussa eikä maassa vaan ihmisessä itsessään. Yhden miehen kautta kerrotaan toki Yhdysvaltain kunnianhimoisten avaruusohjelmien pääpiirteittäinen historia sekä kahden suurvallan kilpajuoksu kuuhun. Mutta se ei ole tarinan ydin. Kerronta keskittyy oivaltavasti ihmisen uteliaisuuteen, valloittamishaluun, reviiriajatteluun, velvollisuudentuntoisuuteen sekä tekniikan palvontaan.

Visuaalisesti Ensimmäisenä Kuussa on huumaavan hieno. Ensimmäisestä kohtauksesta alkaen jokainen otos on kuvattu uskomattoman taidokkaasti ja elävästi.

Käsivaralta kuvaaminen tuottaa hienon dokumentaarisen illuusion, johon on vaivatonta eläytyä. Avaruusaluksiin ja kuuhun sijoitetut kohtaukset ovat suorastaan mykistäviä.

Gosling loistaa

Sama ylistyslaulu koskee elokuvan ääniä, jotka nousevat yhteen päärooliin. Musiikkia toki olisi voinut käyttää hieman vähemmän muun muassa Apollo 11 -nousukohtauksessa, jossa itse raketin äänet olisivat riittäneet. Ja kun moduulin ovet avautuvat ja näyttävät kuun maiseman, on korville luvassa täydellistä äänimaisemointia.

Upeaa tässä tarinassa on myös se, että siinä ei luoda eikä palvota sankareita. Lisäksi katsojalle annetaan kaikki mahdollisuudet luoda itse oma henkilökohtainen käsityksensä siitä, mitä järkeä avaruuden valloittamisessa mahtaisikaan olla maankamaralta käsin tarkasteltuna.

Jos Ryan Gosling ei saa pääroolistaan Oscaria ja paria muutakin palkintoa, niin jo on ihme. Hän näyttelee tehtävälleen omistautunutta insinööriä ja avaruuslentäjää hämmentävällä intensiteetillä ja vähäpuheisesti.

Vaimoa näyttelevä Claire Foy täydentää tätä parisuhde- ja ihmiskuvausta komealla tavalla. Tunteet ovat pinnassa, mutta niistä ei sanoilla ylikäydä.

Tyylilaji: draama, K-12

Jussi Virratvuori
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi