Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Taiteilijat pakkaavat tarvikkeensa Timo Jakolan taidebussiin ja vievät työpajat oppilaiden luo – uusi idea tuo työtä alueen taiteilijoille

Keskiviikkoaamuna Launeen koulun kakkosluokkalaiset istuvat lattialla ja tarkkailevat toisiaan. Kaverin kasvonpiirteet pitäisi saada vangittua paperille parissa minuutissa, eikä pyyhekumia saa käyttää.

Ei siis ihan helppo nakki.

Joku kurkistaa käytävältä luokkaan: ”ei kyllä näytä oppitunnilta”, nuoren konservatiivin ääni huikkaa. Mutta nyt ei mennäkään tavallisten arkirutiinien mukaan, sillä kouluun on parkkeerannut aamupäivän ajaksi taidebussi. Kuusi taiteilijaa on pakannut liidut, maalit, paperit ja prässit linja-autoon ja karauttanut koululle työpajoja vetämään.

Timo Jakolan liikkuva taidegalleria oli keskiviikkona parkissa Liipolan monitoimitalon pihassa. Bussiin on koottu Jakolan maalauksia. Kuva: Sami Kuusivirta

Oppilaiden kuljetus on kouluille kallista

Kiertävän taidebussin takana on lahtelaisten taiteilijoiden Painovoima-yhdistys. Se haluaa viedä taideopetuksen suoraan oppilaiden luo.

Aiemmin Painovoima on järjestänyt työpajoja Sammonkadulla, vanhoissa Taideinstituutin tiloissa. Pajat eivät kuitenkaan tavoittaneet kaikkia kouluja.

Mikko Lehtonen katselee tarkasti työpariaan croqui-piirtämisen työpajassa. Keskiviikkona taiteilijat järjestivät Liipolan monitoimitalossa kuusi erilaista työpajaa. Kuva: Sami Kuusivirta

– Me halusimme, että Sammonkadulle tulee koululaisia taidetyöpajoihin, mutta bussikuljetusten järjestäminen on kouluille kallista. Se rajoittaa varsinkin keskustan ulkopuolisten koulujen osallistumista, sanoo kiertävän taidebussin projektipäällikkö, taidegraafikko Pekka Litmanen.

Idea pyörillä kulkevista työpajoista muuttui todeksi, kun mukaan lähti hollolalainen kuvataiteilija Timo Jakola. Autoista kiinnostunut Jakola on jo vuosia sitten rakentanut linja-autosta liikkuvan gallerian. Jakolan maalauksia esittelevään taidebussiin on voinut törmätä esimerkiksi Lahden torilla järjestetyissä tapahtumissa.

Ruokokyniä ja mustetta

Keskiviikkoaamuna Liipolassa kuusi työpajaa käynnistyy yhtä aikaa. Yhdessä tehdään huopatöitä, toisessa taidepaperia ja kolmannessa musiikkia DJ Petteri Ursinin johdolla.

Tässä iässä, 8–9-vuotiaana, tehdään jo taiteilijoita. Kuvataiteilija Timo Jakola

Yläkerran luokkahuoneessa kuvataiteilija Kirsi Karppinen selittää kakkosluokkalaisille, mitä croqui-piirustuksella oikein tarkoitetaan: croqui-pajassa elävän mallin muotokuva tulisi piirtää paperille nopeasti.

– Katsokaa tarkasti, miltä se kaveri näyttää, Karppinen neuvoo ja laittaa kellon käyntiin.

Senni Viertola ja Mikko Lehtonen piirsivät toistensa muotokuvat. Kuva: Sami Kuusivirta

Timofei Zeytsev jää miettimään, millaisella kynällä kaverin piirteet tavoittaisi parhaiten. Vieressä Senni Viertola hahmottelee jo hyvää vauhtia päänmuotoa. Pojan piirtäminen ei ole kuulemma ihan helppoa, vaikka Viertola kertookin olevansa kokenut piirtäjä.

Kun aika on kulunut loppuun, vaihdetaan välineitä. Musteella ja ruokokynällä piirtäminen on kaikille ihan uutta.

Vedostus on jännittävin vaihe

Viereisessä grafiikan pajassa prässin viereen kertyy jonoa. Monotypiat ovat hyvässä vauhdissa. Laatoille on levitetty ensimmäinen maalikerros, ja seuraavaksi kuvasta pitäisi painaa vedos.

– Kuvan siirtyminen paperiin on aina se jännittävin vaihe, sanoo työpajaa vetävä Pekka Litmanen.

– Monotypiassa tehdään ensin ja sitten petytään, Litmanen veistelee.

Grafiikan pajassa Leona Tavast vedosti oman monotypiansa. Pekka Liimatainen antoi ohjeita. Kuva: Sami Kuusivirta

Kolmasluokkalainen Leona Tavast pyöräyttää prässin laatan yli ja niin paperiin jää jälki öisestä maisemasta.

Tavast on sisäistänyt monotypian painamisen tarkkaan. Teksti on täytynyt maalata laattaan peilikuvana, jotta valmiissa vedoksessa kirjaimet ovat oikein päin.

Työpaja voi antaa kipinän

Timo Jakolan liitumaalauspajassa tutkitaan, miltä taiteilijan kädet näyttävät. Sormenpäistä huomaa, mitä sävyjä on tullut käytettyä.

Pastelliliiduilla pääsee nopeasti vauhtiin oli sitten aloittelija tai kokenut tekijä, Jakola sanoo. Värit ovat syvät, ja teosta saa työstää rauhassa, sillä kuivumisaikoja ei tarvitse miettiä.

– Siksi pastelliliitu on maailman hienoin tekniikka, Jakola sanoo.

– Mutta meidän isä opettaa tietotekniikkaa, pulpetin äärestä huomautetaan.

Johanna Jokinen maalaa pastelliliiduilla vaneripohjalle. Kun teokset ovat valmiit, Timo Jakola vie oppilaat ihmettelemään taidebussinsa näyttelyä. Kuva: Sami Kuusivirta

Jakola uskoo, että taiteesta kiinnostuneet oppilaat saavat työpajoista hyvät muistot ja ehkä innostusta jatkaa.

– Koskaan ei voi tietää, mitä tästä poikii.

– Tässä iässä, 8–9-vuotiaana, tehdään jo taiteilijoita. Itse olin neljävuotias, kun halusin taiteilijaksi, Jakola muistelee.

Uusi tapa työllistää taiteilijoita

Taiteilijoille kiertävä taidebussi tarkoittaa yhtä uutta keinoa työllistää itsensä. Taidebussi on osa Lahti Impact -hanketta, jonka tavoitteena on löytää luovan alan osaajille uusia työllistämisen malleja ja kehittää uudenlaisia tuotteita.

Nyt siis jatketaan sitä työtä, joka Väristämö-hankkeessa aloitettiin vuonna 2017. Väristämön aikana Sammonkadun kulttuuri- ja taidetoiminta polkaistiin käyntiin.

Projektipäällikkö Litmasen mukaan taidebussi on otettu hyvin vastaan. Bussi lähtee tien päälle kerran kuussa, ja kalenteri on jo täynnä maaliskuulle asti. Tänä syksynä bussi palvelee Lahden kouluja, mutta suunnitelmissa on laajentaa reittiä myös muualle maakuntaan.

Pastelliliidun jälkeä voi työstää sormin. Kuva: Sami Kuusivirta
Pastelliliiduilla syntyy värikästä ja kestävää jälkeä. Työpajassa jokainen sai maalata oman mielen mukaan. Monia kiinnostivat eläinaiheet. Kuva: Sami Kuusivirta
Lue myös: Näyttelijät syövät teatteriesityksissä oikeaa ruokaa Lahdessa - pekoniakin on paistettu esitysten aikana
 
Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi