Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Teatteriarvio: Lahden kaupunginteatterin Puhallus on keskinkertaista viihdettä

Hooker (Tomi Enbuska, kesk.) ja Gondorff (Tapani Kalliomäki) juonivat keinoja rikollispomo Lonneganin (Aki Raiskio, edessä) päänmenoksi. Kuva: Aki Loponen

Lahden kaupunginteatteri

Puhallus

Ensi-ilta Juhani-näyttämöllä 6.10.

Jos et kaipaa teatterielämykseltä suurta älyllistä haastetta, Puhallus saattaa olla sinun juttusi. Se tarjoaa kahden ja puolen tunnin verran todellisuuspakoa.

Tämä on ominaista viihteelle. Silti on sanottava, että olen nähnyt tällä näyttämöllä paljon sykähdyttävämpiäkin viihdetuotantoja. Parhaimmillaan viihteeseen saadaan leivottua sisälle suuri elämys tai edes pieni kantaaottavuuden siemen.

Puhalluksessa näin ei ole. Amerikkalaiseen 1970-luvun elokuvaan perustuvassa komediassa henkilökuvat jäävät kovin latteiksi, eikä tunnelma tahdo nousta arkipäiväistä kummemmaksi.

Juoni on kiharainen mutta tavallaan hyvin yksioikoinen: katsoja saa jännittää, onnistuvatko pienemmät konnat huijaamaan suurta konnaa. Siksi esityksen herättämä tunneskaala on kapea.

Romantisoitu kuva konnista

Puhallus tuo mieleen samaa aikakautta käsittelevän Chicago-musikaalin. Kummatkin näytelmät perustuvat ajatukseen rikollisista, joiden tekoja kannatteli suuren julkisen kiinnostuksen, glamourin ja jopa henkilöpalvonnan sädekehä. Koska osa lainvalvojistakin oli korruptoituneita, moraalin raja-aidat horjuivat. Joissakin tapauksissa oli melkein hyväksyttävää sympata roistoja.

Komedian tarjoama kuva Chicagon alamaailmasta tuntuu silti kovin romantisoidulta ja tylsän teennäiseltä. Huijareita tuskin olisi tässä mittakaavassa ollut ilman 1930-luvun suurta lamaa. Henkilökohtainen talousahdinko ei kuitenkaan ohjaa heidän tekojaan. Suurempi motivaattori on se, että nämä huijarit tykkäävät huijata – he ovat pelureita. Heidän inhimilliset tunteensa rajoittuvat rahanhimoon, kostonhimoon ja ”roiston kunniaan”, joka saa yrittämään yhä uhkarohkeampia temppuja.

Tommi Kainulaisen melko hidastempoinen ohjaus ei oikein saa perusteltua sitä, miksi tästä kaikesta pitäisi jaksaa kiinnostua. Hän rakentelee kyllä Juhani-näyttämölle aivan kelvollisen toiminnallisen miljöön, josta löytyy jos jonkinlaista tilaa vedätyksille ja pakoreissuille.

Erilaisia detaljeja ja hahmoja tarjotaan aluksi niin paljon, että ottaa oman aikansa, ennen kuin katsoja alkaa erottaa olennaisen epäolennaisesta. Löyhä kehyskertomus tarjoaa tilaisuuden pysähtyä ja selittää hämärät kohdat kirkkaiksi.

Näyttävä lavastus, ontto sisus

Näytelmän pääosassa Tomi Enbuska näyttelee pidättyvän vähäeleisesti pikkunilkki Johnny Hookeria. Hooker päättää liittoutua hieman isomman nilkin eli Henry Gondorffin (hauskan mielipuolisesti hohotteleva Tapani Kalliomäki) kanssa sen jälkeen, kun alamaailman kuningas Doyle Lonnegan (tylyn patsasmainen Aki Raiskio) on hoitanut hänen vanhan rikoskumppaninsa Lutherin (elämänmakuinen Jori Halttunen) pois päiviltä.

Näytelmän naiset jäävät pelkiksi koristeiksi. Katsojan tempautumista tarinaan olisi saattanut kasvattaa esimerkiksi se, jos Hookerilla olisi ollut vaikka morsian sydän syrjällään odottamassa, kuinka uhkarohkean huijarin käy. Kauniimmalla sukupuolella on kuitenkin tarjota yksinäiselle kulkijalle vain hunaja-ansa, jonka Hooker täpärästi väistää.

Pekka Korpiniityn näyttävä lavastus herkuttelee lämpimillä punatiilillä, neonvaloilla ja teollisen maiseman kolossaalisilla muodoilla. Martti Peippo lurauttelee klarinetillaan sävykkäitä tunnelmakuvia alamaailman varjoisille kujille.

Kokonaisuus jättää kuitenkin onton olon. Tuntuu kuin olisi nähnyt kangastuksen hyvästä näytelmästä, joka ei koskaan kasvanut täyteen mittaansa.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi