Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahden konservatorio juhlii sataa vuottaan muhkean ohjelman merkeissä - mutta mitä tapahtuu talossa ihan tavallisena torstaina?

Tavallisena torstaina Lahden konservatoriossa soitetaan, tehdään matikanläksyjä, tapetaan aikaa kännykän kanssa ja haaveillaan tulevasta.

Klo 14.30: Tuubakellari resonoi, kun Juha Salmela ja Venla Nummelin puhaltavat. Kuva: Mirja Hussain

Klo 14.25

Venla Nummelin saapuu muutaman minuutin myöhässä, mutta kun hän aloittaa, koko huone alkaa värähdellä.

Olemme Lahden konservatorion niin sanotussa tuubakellarissa. Tuubistit harjoittelevat entisessä pannuhuoneessa, monen mutkan ja oven päässä suosituimmista soittimista. Siihen ei sisälly arvolatausta.

– Tämä on oikein hyvä tila, korkea ja ilmava, vakuuttaa opettaja Juha Salmela.

14-vuotias Nummelin aloitti vaskisoittimet baritonitorvesta seitsemänvuotiaana. Tuubaa hän soittaa nyt toista vuotta.

Salmela on opettanut konservatoriolla vuodesta 1988. Hän taistelee saman ongelman kanssa kuin monet muutkin soitonopettajat: oppilasmäärät laskevat.

– Nuoret ovat entistä lyhytjännitteisempiä. Moni ehkä pelkääkin aloittaa harrastusta, joka vaatii sitoutumista. Se on harmi, sillä soittaminen tekisi hyvää erityisesti keskittymisongelmaisille, Salmela tietää.

Klo 14.50: Edith Mäki odottaa teoriatunnin alkua Torkkelin aukiolla. Kuva: Mirja Hussain

Klo 14.50

Olemme nousseet tuubakellarista Torkkelin aukiolle, joka toimii nykyisin konservatorion hermokeskuksena.

Vuonna 1954 valmistuneella Lahden konserttitalolla on pitkä historia. Joskus tässä oli kaupunginkirjasto, vielä kauan sitä ennen keilarata ja pientavaratalo. Konservatorion historia juontaa kuitenkin vielä pidemmälle: Viipurissa perustettu oppilaitos viettää ensi viikolla satavuotisjuhliaan.

Yllätämme teoriatunnin alkua odottelevan Edith Mäen kännykältään. Hän on tullut tänään viulutunnille suoraan koulusta. Teoria alkaa vasta neljältä, joten odotellessa jää hyvin aikaa tehdä läksyt. Vai kuinka?

– Joo! Tai no, joskus katson kyllä kännykästä Salkkareita. Tai snäppäilen, Mäki myöntää.

Kotonaan Renkomäessä Mäki arvelee olevansa tänään puoli kuudelta. Vielä paljon pidempään menee Sound of Music -iltoina: Mäen sisaruskatras (Edith, Lea ja Evert) näyttelee parhaillaan Lahden kaupunginteatterin musikaalissa. Miten sellaista pyöritystä jaksaa?

– Ei sitä aina jaksakaan! Mäki huikkaa iloisesti.

Klo 15.30: Frans Holmin viulutunti on ohi. Kotimatka Hämeenkoskelle alkaa. Kuva: Mirja Hussain

Klo 15.15

Janne Saarisen viululuokasta on erinomainen näköala Hollolankadun katutöihin. Lapiomiehet eivät anna vilkastuvan töistäpaluuruuhkan häiritä itseään.

10-vuotias Frans Holm keskittyy puolestaan venäläiseen menuettiin. Romanttiset sävelet täyttävät pienen luokan, jonka ikkunaa joku ryhtyy pesemään ulkona pitkällä harjalla.

– Nyt tarvittais sitä loistoa! Janne Saarinen huikkaa eikä tarkoita ikkunanpesijää.

Holm liu’uttaa sormea ja vaihtelee jousitekniikkaa, Saarinen vuoroin kannustaa ja kehottaa. Uudestaan ja uudestaan, pieniä ja vähän pidempiä pätkiä.

Holm soittaa nyt neljättä vuotta ja suorittaa parhaillaan perusopintojen kakkostutkintoa. Hän asuu Hämeenkoskella mutta käy koulua Lahden Lotilassa musiikkiluokalla. Arkiaamuisin on herättävä kuudelta, jottei Lahden-bussi jätä. Viulutuntien lisäksi on bändikerho kerran viikossa.

– Harjoittelen kerran tai pari päivässä. Joskus laiskottaa, mutta äiti valvoo, että tulee soitettua, Holm kuvaa.

Konservatorio on pyrkinyt vähitellen eroon opintojen tutkintokeskeisyydestä. Numeroarvostelusta luovuttiin kokonaan, eikä ketään pakoteta enää teoriatunneillekaan. Saarinen pitää kuitenkin tärkeänä, että oppilailla on joku tavoite, jota kohti pyrkiä. Siksi erilaisia oppilaskonsertteja ja pienempiä esiintymisiä järjestetään usein.

– Ihminen nyt vaan toimii niin, että vasta sitten alkaa todella tapahtua, kun deadline lähestyy, Saarinen huomauttaa.

Konservatoriolla on useita eritasoisia orkestereita. Yhdessä soittaminen on monelle yksin puurtavalle tärkeä lisäporkkana harjoitteluun.

– Tärkein juttu on kuitenkin opettajan antama esimerkki, Saarinen arvelee.

Klo 16.15: ”Oletko sä ihan varma tästä?” Minna Kivilä ja Emilia Palo neuvottelevat Für Elisen nyansseista. Kuva: Mirja Hussain

Klo 15.50

Minna Kivilän mustavalkoiseksi sisustetussa pianoluokassa käy hyvin nopeasti selväksi, että 9-vuotias Emilia Palo ei tarvitse ainakaan lisämotivointia.

Palo on soittanut vasta kaksi ja puoli vuotta, mutta on ehtinyt jo voittaa kaksi kilpailua (Leevi Madetoja -kisa Oulussa, Sally Westerdahl Lahdessa). Osan kesälomastaan hän vietti mestarikurssilla Joutsenossa. Siellä tehtiin niin vaativia harjoituksia, että kipeytynyttä kättä on pitänyt tänä syksynä vähän lepuutellakin.

– Emmi on hirveän motivoitunut ja lahjakas tyttö, Kivilä summaa.

– Ei kun se on Emilia! Palo korjaa, ja molemmat nauravat.

Klo 16.30: "Kuljeta, kannusta, kustanna." Olli ja Tanya Palo odottavat Emiliaa soittotunnilta. Kuva: Mirja Hussain

Tänään Emilia hioo Für Elisen nyansseja tulevaa juhlaviikon keikkaa varten. Hän on käynyt YouTubesta katsomassa maailmankuulun Ivo Pogorelichin soittotekniikkaa ja ehdottaa, että voisi itsekin soittaa eräässä matalassa kohdassa peukalollaan.

– Ei, en suostu. Sulla säilyy siinä parhaiten kontrolli, kun soitat sen kolmossormella, Kivilä tyrmää.

Opettajan sana on laki, ainakin toistaiseksi.

Emilian vanhemmat Olli ja Tanya Palo odottavat oven ulkopuolella. Kolmen koon vanhemmuutta (kuljeta, kannusta, kustanna) suosivat Palot myöntävät, että Emilian kohdalla tavoitteet on asetettu korkealle. Hän itse ilmoitti puoli vuotta sitten haluavansa ammattipianistiksi.

– Huomasimme Emilian lahjakkuuden oikeastaan pari vuotta sitten muskarissa. Opettaja arveli, että Emilia on siellä vähän väärässä paikassa ja ehdotti opettajaksi Minna Kivilää. Olemme olleet tosi tyytyväisiä, Olli Palo sanoo.

Klo 16.40: Mirva Minkkinen johtaa lapsikuoron treenejä. Kuva: Mirja Hussain

Klo 16.45

Lapsikuoro lopettelee treenejään Felix Krohn -salin lavalla. Jokainen lapsi on ihme, mutta kun sitä ihmettä hieman jalostetaan, siitä voi tulla vaikka Laulun avain -kuoro, joka laulaa sydämensä pohjasta. Mirva Minkkinen ja Maija Hyytiäinen vaihtelevat rooleja vetäjänä ja säestäjänä.

– Lapsikuoron keskeinen tavoite on, että yhdessä laulaminen on kivaa. Siinä sivussa opitaan vähän teoriaa, rytmejä ja moniäänisyyttäkin, opet summaavat.

Harjoitusten jälkeen Minkkinen ja kuorossa laulavan kahdeksanvuotiaan Aino Palkion äiti Heidi jäävät hetkeksi pohtimaan soittoharrastuksen tulevaisuutta. Jotta konservatorio olisi olemassa toisetkin sata vuotta, pitäisi keksiä keinoja, joilla nuoret houkutellaan digitaalisen musiikin parista takaisin ”käsityöläisiksi”.

– Jollain pädillähän saa tehtyä oman biisin muutamassa minuutissa, mutta kuulostaahan se ihan erilaiselta, kun itse soittaa. Moni tykkää myös siitä, että tässä pääsee esiintymään, Minkkinen huomauttaa.

Klo 17.30: Mirva Minkkinen johtaa konserttikanteleiden ryhmää. "Kaikki sormet mansikkakielille!" Kuva: Ilkka Kuosmanen

Klo 17.25

Mirva Minkkinen on vaihtanut kuoronjohtajasta takaisin kanteleopettajaksi. Konserttikanteleiden 4–8-vuotiaiden ryhmätunnilla ovat tänään helisemässä muutkin kuin kanteleenkielet: yhtä janottaa, toista kikatuttaa, kolmas haluaa maata lattialla tosi lötkönä. Minkkinen saa käyttää koko osaamisensa, jotta kaikkien sormet menisivät oikeaan aikaan ”mansikkakielille”.

– Viime perjantaina oli kyllä paljon rauhallisempaa, Minkkinen vakuuttaa.

Koska ylimääräisen vieraan läsnäolo saattaa ruokkia tilannetta entisestään, päätän siirtyä viereiselle Torkkelin aukiolle.

Konservatorio elää juuri nyt iltapäivän kiireisimpiä aikoja, ja arkisen elämän koko kirjo on aukiolla läsnä. Matikanläksyjä tehdään, haalareita riisutaan, eväitä syödään, koulujuoruja vaihdetaan. Isoisät odottelevat noudettaviaan, ja viisivuotias Hugo päättää, että juuri nyt olisi hyvä hetki edetä tämän aukion poikki ryömien. Onneksi kohta alkaa muskari.

Klo 18.20: Valtteri Parviainen puhaltaa harjoitusklarinettiin. Pirjo Lehtonen säätää asennon kohdalleen. Kuva: Ilkka Kuosmanen

Klo 18.15

Hollolalainen Valtteri Parviainen aloitti tänä syksynä kaksi isoa juttua: koulun ja klarinetinsoiton. Ansatsi pysyykin jo melko hyvin kasassa.

Toistaiseksi käytössä on harjoitussoitin. Siinä on klarinetin suukappale mutta nokkahuilun sormitukset.

– Oikea c-klarinetti on kyllä Valtterille jo tilattu, valistaa opettaja Pirjo Lehtonen.

Puupuhaltimet ovat nuorille vaikeita, sillä oikea puhallustekniikka pitäisi saada lihasmuistiin. Se vaatii sinnikkyyttä. Lehtonen on kehitellyt oppilailleen erilaisia pelillisiä motivointikeinoja.

– Mulla on esimerkiksi legoukkeleita, joita laitan nuottitelineelle katsomaan soittoa. Ne lähtevät siitä yksi kerrallaan aina, kun menee oikein, Lehtonen esittelee.

Valtteri ei legoukkoja tarvitse. Tänään hän harjoittelee Pientä veturia ja esimerkiksi juhlafanfaaria 100-vuotiaan konservatorion kunniaksi. Ensikonsertti on ensi viikolla.

– Äitiä jännittää ainakin jo aivan älyttömästi, myöntää oppituntia kuunteleva Mia Saarni.

Valtteri suhtautuu asiaan lunkimmin. Nuoren miehen fanfaarista lähtee rennosti toisetkin sata vuotta.

Lahden konservatorio 100 vuotta

Poimintoja juhlaviikon ohjelmasta

Ma 8.10.

klo 14–18 musiikkiyllätyksiä, kauppakeskus Syke.

klo 13 nokkahuilukonsertti, kahvila Lilla Laurell (Aleksi 13)

klo 14 puhallinkonsertti LähiTapiolassa (Aleksi 11)

klo 16 sellistit soittavat kahvila Laurellissa (Aleksi 24)

Ti 9.10.

klo 12 pianomusiikkia Metsähallissa, Sibeliustalo

klo 13 aulamusiikkia Päijät-Hämeen keskussairaalassa

klo 15 kantele- ja laulukonsertti, Lilla Laurell

klo 18 jousiorkesterien konsertti, Felix Krohn -sali (Sibeliuksenkatu 8)

Ke 10.10.

klo 13 salonkiorkesteri konsertoi, Jalmari (Tarjantie 78)

klo 14 pianokonsertti, ravintola Kivi (Sibeliuksenkatu 6)

klo 14.30 kontrabasistit Metsähallissa, Sibeliustalo

klo 15.30 musiikkiherkkuja harmonikalla, Lilla Laurell

klo 17 muskarimuksut HopLopissa (Jussilankatu 2)

To 11.10.

klo 12 kitara soi, Tiia-Marian kukkakauppa, Launeen Citymarket

klo 14 liedkonsertti, ravintola Kivi

klo 15–20 Sävelten Karismaa (kauppakeskus Karisma)

klo 16 kantele&sello&laulu -kahvikonsertti, Laurell

Pe 12.10.

klo 9.30 seniorien musiikkiryhmä esiintyy, Lyylin tupa (kauppakeskus Trio)

klo 17–19 soivia yllätyksiä kauppakeskus Valossa

klo 18 käyrätorviluokka esiintyy, Felix Krohn -sali

La 13.10.

klo 15 100-vuotisjuhlakonsertti kutsuvieraille, Felix Krohn -sali

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi