Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahden lauantainäyttämö kävi lakkautuksen partaalla, mutta sai kiviä kääntelemällä uuden tekijäjoukon – uutena aluevaltauksena on lyhytelokuva

Torvessa kuvattiin maanantaina lyhytelokuvaa Petettyjen armeija. Sen takana on nuoria, lahtelaisia teatterinharrastajia.

Lahden lauantainäyttämön tukemaa lyhytelokuvaa kuvattiin maanantaina Torvessa Lahdessa. Elokuva kertoo rap-artistista, joka sekaantuu henkirikokseen. Kuva: Mirja Hussain

Harrastajateatteriyhdistys Lahden lauantainäyttämö oli jo lakkauttamisen kynnyksellä alkuvuodesta 2017. Toiminnalle ei tahtonut enää löytyä vetäjiä, ja ilman hallitusta yhdistys ei voisi jatkaa.

Kun viesti lopettamisesta kiiri, vapaaehtoisia alkoikin löytyä, kertoo puheenjohtajaksi ryhtynyt Teppo Ruotsalainen.

Lauantainäyttämö sai kokonaan uuden hallituksen. Viime kaudella tuhatpäisen yleisön kerännyt näytelmä Puhelinluettelo puolestaan helpotti taloudellisia paineita ainakin hetkeksi.

Nyt uutta on taas tekeillä enemmänkin, ja toiminnassa on aktiivisesti mukana viitisenkymmentä ihmistä. Tällä hetkellä ryhmä harjoittelee Hilman päivät -näytelmää, ja paikallisia palvelutaloja varten työstetään kiertuenäytelmää Sydämeni ääntä kuuntelen. Luvassa on myös improklubeja ja ensi kaudella käsikirjoitusopetusta.

– Aika huikealta tuntuu. Tosi hienoa, että ihmiset ovat innostuneet. Ehkä tiettyä uudistuksen tarvetta oli, Ruotsalainen sanoo.

– Nyt pitää varmistaa resurssien riittävyys. Ohjaajat tarvitsevat näyttelijöitä, ja rahaa tarvitaan, että saadaan vuokrat maksettua, mutta myös innostuneisuus on iso resurssi. Porukalla pitää olla tahtoa tehdä.

Paikalliset harrastajateatterit suunnittelevat myös yhteistyötä toimintaedellytystensä parantamiseksi. Mukana on lauantainäyttämön lisäksi Ainopuiston teatteri, Hollolan näyttämö, Pisarateatteri ja Orimattilan teatteri.

Kuvaaja Janne Nissinen ja ohjaaja Niko Hietakunnas käyvät läpi kuvauspäivän kulkua. Kuva: Mirja Hussain

Torvi muuttui kuvitteellisen artistin keikkapaikaksi

Uutta on myös se, että nuori sukupolvi tekee Lauantainäyttämön siipien suojissa elokuvaa. Työn alla on puolituntinen lyhytelokuva Petettyjen armeija. Sen ensimmäiset kohtaukset kuvattiin maanantaina Lahdessa ravintola Torvessa.

Idea lyhytelokuvasta tuli tekijöiltä itseltään. Teatteria harrastaneet Melisa Starast, 19, ja Niko Hietakunnas, 23, halusivat kokeilla elokuvantekoa, ja lyhytelokuva tuntui sopivalta palalta haukattavaksi.

– Nuorten voi olla aika vaikeaa päästä mukaan esimerkiksi elokuvantekoon. Pitää vain ottaa lusikka kauniiseen käteen ja alkaa tehdä itse, Starast sanoo.

Melisa Starast ei ensin aikonut näytellä elokuvassa, mutta ohjaajan ehdotuksesta hän ryhtyi rap-artisti Biancaksi. Kuva: Mirja Hussain

Kirjoittamisesta kiinnostunut Starast alkoi punoa tarinaa rap-artistista Biancasta, joka sotkeutuu rikollisjengin touhuihin. Käsikirjoittajalle lankesi myös pääroolin esittäminen.

Ainopuiston ja Lauantainäyttämön produktioissa näytellyt Niko Hietakunnas taas halusi pysyä kameran takana. Ohjaaminen on alkanut kiinnostaa näyttelemistä enemmän.

– Huomasin, että lavalla esillä oleminen ei ehkä olekaan se omin juttu.

Avustajaksi saatiin myös Aste

Maanantai-iltana tunnelma Torvessa on odottava ja hitusen sekavakin. Kuvauksiin saapuneet näyttelijät istuvat meikattavina, ja kuvaajat Janne Nissinen ja Magdaleena Jakkila neuvottelevat kuvaussuunnista.

Avustajia on saapunut keikkayleisöksi odotettua vähemmän, mutta tiukalla rajauksella vaikutelma on oikea: rap-artisti Biancan klubikeikalle on saapunut porukkaa. Paikalla on myös lahtelaisittain tuttu rap-artisti Aste, joka tekee pienen cameoroolin elokuvassa.

– Sanokaa vain, mitä mun pitää tehdä, Aste sanoo ohjaajalle, joka odottaa kuumeisesti, että kuvaukset pääsevät alkamaan.

Kesästä asti vireillä ollut elokuvaprojekti on jo näyttänyt todellisen luontonsa: hommaa on paljon.

Lyhytelokuvaa tehdään pitkälti talkoovoimin. Palkkioita on varaa maksaa lähinnä elokuvan leikkauksesta ja esittämisestä. Klaffista vastasi kuvauksissa Anniina Heino. Kuva: Mirja Hussain

– Ehkä oletin, että tämä on helpompaa ja nopeampaa. Aika pitkälti kahdestaan on hoidettu kaikki (Melisa Starastin kanssa). Ehkä joku kolmaskin olisi voinut olla mukana, Hietakunnas sanoo.

Elokuva valmistuu näillä näkymin helmikuussa, ja ensi-iltanäytös järjestetään Kino Iiriksessä.

Mitä tekijät toivovat vastaanotolta?

– Toivon, että vastaanotossa huomioidaan se, että olemme nuoria ja pitkälti ensikertalaisia ja olemme lähteneet tekemään omasta innostuksesta. Se olisi kiva, Starast vastaa.

Elokuva Petettyjen armeija on Melisa Starastin kirjoittama. Kuva: Mirja Hussain

Poimintoja harrastajaryhmien syksystä

Lahden seudun harrastajateattereissa kausi käynnistyy uusilla esityksillä. Luvassa on sekä pikkujouluyleisölle suunnattua ilottelua että pimeiden iltojen innoittamaa kauhua. Tässä poimintoja syksyn ohjelmasta.

1 Lahden lauantainäyttämö:

Agapetuksen romaaniin perustuva Hilman päivät muistetaan Matti Kassilan 1950-luvulla ohjaamasta elokuvasta, mutta nyt Lahden lauantainäyttämö tekee hupailusta oman tulkintansa Elina Elorannan ohjauksessa. Tarinan keskiössä on pieni kyläyhteisö, ja kumma tapahtumaketju virittyy tulipalon ympärille.

Esitykset 24.11. alkaen Pikkuteatterissa Lahdessa.

2 Hollolan näyttämö:

Hollolan näyttämö ammentaa sarjakuvasta nimeltä Mummo. Anni Nykäsen luoma hahmo on kaupungistunut maalaismummo, jolla on aina uusia oivalluksia elämästä. Elämäniloisen mummon vieraana vilahtavat myös Ridge Forrester ja Arnold Schwarzenegger. Ohjaaja Mikko Kaukolampi on käsikirjoittanut esityksen sarjakuvien pohjalta.

Esitykset 4.11. alkaen Lahden Vaahterasalissa.

3 Orimattilan teatteri:

Orimattilan teatteri aloittaa syyskauden kauhulla. Aikaisempina vuosina syyskauhussa on tarjoiltu murhajännäreitä ja zombikertomuksia. Tänä vuonna jännitetään hotellissa. Yli 15-vuotiaille suunnatun Hotelli-näytelmän käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Lassi Puodinketo.

Esitykset 5.–13.10. Jätinpesässä.

4 Ainopuiston teatteri:

Timo Taulo kirjoitti ja ohjasi viime talvena joulunäytelmän Lahden kaupungintalon sisäpihalle, ja tänä jouluna on luvassa jatkoa. Mukana on jälleen Jepulis Penjami sekä tornienkelit. Hevosmies Jepulis saa kuulla suuren uutisen: hänellä onkin tytär, tulitikkutehtaalla töissä käyvä Mirja. Jepulis Penjamin Pieni tulitikkutytär näyttää, kuinka tytön ja vannoutuneen poikamiehen yhteiselo sujuu. Esitys pohjautuu H. C. Andersenin satuun ja sijoittuu 1950-luvun Lahteen.

Esitykset 1.–16.12. Lahden kaupungintalon sisäpihalla.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi