Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Juha Itkonen tarttui autofiktion vaikeaan lajiin – eikä täysin onnistunut

Juha Itkonen

Ihmettä kaikki

Otava 2018. 294 s.

Otetaan neljä tämän ajan takuuvarmaa hittiä: lunastuskertomukseksi puettu yksittäisen ihmisen kokemus, julkisuuden henkilön perhe-elämän varjojen paljastaminen, mies joka puhuu isyydestään sekä julkinen hyväntekijyys (kirjan tuotto lahjoitetaan vastasyntyneiden teho-osastolle). Paketoidaan ne yllätyskirjaksi ja sanotaan, että kirjailija ei anna haastatteluita, vaikka antaa sitten kuitenkin.

Mitä saadaan? Ainakin erinomaista kirjamarkkinointia ja arvokasta huomiota tärkeälle aiheelle. Mutta millaista kirjallisuutta syntyy omakohtaisesta kokemuksesta?

Ihmettä kaikki -teos kertoo hyvin intiimisti Juha Itkosen kaltaisen kirjailijahahmon ja hänen vaimonsa kamppailusta vaikeiden raskauksien ja varhain syntyneiden keskoskaksosten kanssa.

Loppu on tuplasti onnellinen. Sairaalasta lähtee kotiin kaksi turvakaukaloa kallisarvoisessa lastissa sekä pariskunta, joka kaiken huolen, pelon, riidan ja vaikean valitsemisen jälkeen kokee sittenkin olevansa yhtä.

Romaani vai muistelmateos?

Kirjan julkaisun jälkeen annettujen haastattelujen perusteella ei jäänyt epäilystä siitä, etteikö kirja kertoisi Itkosen perheen todellisista tapahtumista.

Toisaalta kirjasta kuitenkin puhutaan ”romaanina”, mikä viittaa fiktioon eikä yksinomaan tositapahtumiin kuten muistelmiin. Tällöin kirjaa pitäisi siis lukea autofiktiona – omakohtaisena romaanina, jossa arvioinnin kannalta olennaisinta ei ole kokemus, josta se kertoo vaan se, miten se siitä kertoo. Jos lajityyppien hämäryys aiheuttaa haasteita kriitikolle, on se aiheuttanut niitä myös kirjailijalle.

Siinä missä aihe voittaa, taide ikävä kyllä häviää.

Kirjassa käsitelty aihe ja kuvailtu sairaalaympäristö ovat epäilemättä sellaisia, että ne on koettava, jotta niistä voi uskottavasti kirjoittaa. Tässä mielessä lajityyppi tekee aiheelle palveluksen. On yksinomaan onnellista, että aihe on saanut Itkosen kaltaisen äänitorven, ja että se on osattu markkinoida hyvin.

Mutta siinä missä aihe voittaa, taide ikävä kyllä häviää. Se ei päästä oikeuksiinsa Itkosen vahvuuksia proosan kirjoittajana: kykyä luoda aiheensa ympärille fiktiivinen maailma, jossa käsiteltävistä asioista tulee ymmärrettäviä, yksityiskohdat tukevat itseään laajempaa kertomusta ja oivallukset kohoavat yksittäisen kokemuksen yläpuolelle.

Puuttuu murtuma

On kuin valmiiksi olemassa oleva todellisuus olisi rajoittanut maailman luomisprosessia ja tehnyt kirjoittamisesta yrityksen toistaa – ei luoda – suuri kokemus.

Kuten Itkonen itsekin kirjassaan toteaa, sellaisen edessä sanat törmäävät nopeasti kuvausvoimansa rajallisuuteen. Niinpä teksti jää aikamme tyypilliseksi kertomukseksi – kertomukselta muotonsa lainanneeksi yhden ihmisen kokemukseksi.

Vaikka sellaisella tuntuu tänä aikana olevan kyseenalaistamaton huomioarvo, jopa uutisarvo, kirjallisuutena teos jää kipeästi kaipaamaan romaanin lajiin kuuluvia ominaisuuksia.

Tarvittaisiin oma maailma ja jonkinlainen murtuma – odottamattomuus, vino näkökulma tai kanonisuutta murtava elementti – jotka nostaisivat sen yhtä kokemusta suuremmaksi kertomukseksi.

Juuri tässä Itkosen teksti kompastuu eniten lajityyppinsä vaikeuteen: vaikka lähtökohta on kirjailijan elämää murtava kokemus, kertomuksen tasolla se näyttäytyy odotuksenmukaisuutena. Sen lukija tietää jo tarttuessaan kirjaan. Teoksen murtuma pitäisi siis varta vasten luoda kertomuksen tasolla huolimatta siitä, mistä kerrotaan.

Niin koskettava kuin kirjan aiheena ollut kokemus onkin – tai ehkä juuri siksi – tällä kertaa kertomus Itkosen kirjan kansien ulkopuolella on vahvempi kuin niiden välissä.

Saara Harju
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi