Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kommentti: Minna Canth loistaa kuin valo pimeässä

Ihmeellisin asia, jonka näen ikkunoistani Kuopiossa, on Minna Canthin kotitalo Kanttila. Katselen sitä joskus iltaisin ja ihmettelen. Kuka oli tämä älykäs, uusia ajatuksia kaihtamaton, hämmentävän aikaansaava ja rohkea ihminen, joka uskalsi nousta aikansa vallitsevia käsityksiä vastaan?

Minna Canth oli 35-vuotias, kun hänen miehensä kuoli, ja hän jäi yksin seitsemän pienen lapsen kanssa. 35-vuotias. Miten käsittämättömän raskas ja lamaannuttava paikka. Kaiken lisäksi puhutaan 1800-luvusta. Pelkästään muuton Jyväskylästä Kuopioon on tuossa tilanteessa täytynyt olla todella työläs.

Mutta jotenkin, uskomattoman tuntuisesti, Canth nousi olosuhteiden yläpuolelle ja sellaiseksi vaikuttajaksi, jona hänet tunnemme. Hän hoiti kauppaa. Kirjoitti sanomalehtiin. Kirjoitti näytelmiä, novelleja, romaaneja – käsin. Järjesti kirjallista salonkia. Edisti etenkin naisten ja köyhien asiaa, puhui koulutuksen, tieteen ja sivistyksen puolesta.

Kun katsoo Canthin elämää ja tekoja, ei jää tekosyitä, joiden taakse piiloutua.

Kesti kaikenlaista loanheittoa ja riitoja ajan auktoriteettien, kuten papiston, kanssa.

Totisesti, ei mitään puolikuollutta Minna Canthille!

Kun katsoo Canthin elämää ja tekoja, ei jää tekosyitä, joiden taakse piiloutua, ei mitään selitystä, miksi emme itse pystyisi aktivoitumaan ja vaikuttamaan ympäristöömme. Epätasa-arvo, tietämättömyys ja köyhyys ovat helpottaneet mutta eivät kadonneet.

Toki, vaikka Canth oli monessa asiassa ihailtava, ei kukaan ole täydellinen edes aatteiltaan, eikä henkilöpalvonnasta ole mitään hyötyä. Mutta esimerkkiä ja innoitusta kannattaa aina ottaa, kun vain voi.

Ensi maaliskuussa Canthin syntymästä on 175 vuotta, ja tuntuu, että hänen arvostuksensa vain kasvaa koko ajan. Ilahduttavasti Canthista ilmestyy tänä syksynä useita teoksia.

Toivottavasti kaiken muun muistamisen lisäksi Canthin työ inspiroi meitä myös tekemään, vaikuttamaan ja ajattelemaan.

Veera Jääskeläinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi