Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kenen vallasta Minna Canth halusi vapautua?

Minna Rytisalo oikoo romaanissaan harhakäsityksiä kuuluisan naisasianaisen nuoruudesta ja avioliitosta. Pahiksen roolin saa aviomiehen sijaan Uno Cygnaeus.

Minna Rytisalo halusi laajentaa kuvaa Minna Canthista. Kuva: Marek Sabogal

Tarinaan Rouva C. -romaanista liittyy kolme Minnaa: Minna Canth, Minna Maijala ja Minna Rytisalo.

Kuusamolainen kirjailija ja äidinkielenopettaja Minna Rytisalo kiinnostui Minna Maijalan tekemästä Herkkä, hellä, hehkuvainen – Minna Canth -elämäkerrasta ja luki teoksen vuonna 2014. Samaan aikaan Rytisalo oli kiinnostunut elämäkertaromaanin konventiosta.

Kaiken lisäksi monista muista taiteilijoista poiketen Minna Canthista ei ollut tehty aiemmin romaania.

– Minulla oli pitkään tunne, että joku aivan varmasti tekee tämän, on niin selvä asia, että tämä puuttuu suomalaisesta kirjallisuudesta. Vähän jännittikin, että ehtiikö joku ennen minua, Rytisalo kertoo.

Ei ehtinyt. Rouva C. ilmestyi maanantaina ensimmäisenä romaanina Canthin elämästä.

"Ferdinand ei alistanut Minnaa"

Rouva C. kertoo ajanjaksosta, jolloin Canth opiskeli Jyväskylän seminaarissa, tapasi Ferdinand Canthin ja avioitui hänen kanssa. Kirja päättyy aikaan, jolloin Ferdinand kuoli. Kirja käsittää siis Canthin elämää 19-vuotiaasta 35-vuotiaaksi.

– Kuopioon muutosta alkaa uusi elämänvaihe, vaikuttava ja yhteiskunnallinen vaihe. Minua kiinnosti juuri se, mitä tapahtui ennen sitä. Mistä ihmeestä ihmiseen tulee sellainen voima ja rohkeus? Miten voi perustella sen, että ihmisestä kasvaa näin valtava vaikuttaja?

Kaiken keskiössä on kuitenkin Canthien avioliitto. Varhaisissa elämäkerroissa Ferdinand Canthista on luotu dominoiva ja alistava kuva, jolla on Rytisalon mielestä pyritty vahvistamaan kuvaa Minna Canthista miehensä vallan alta vapautuvana naisasianaisena. Faktat eivät kuitenkaan tue tätä tulkintaa.

– Tiedämme, että Canthit tekivät Jyväskylässä yhdessä hyväntekeväisyystyötä. He toimittivat yhdessä lehtiä ja tekivät oppikirjoja, ja Minna kirjoitti omia kertomuksia ja novelleja, joita julkaistiin lehdissä. Jo avioliiton aikana häneltä ilmestyi kirjaksi painettuna Kertomuksia ja novelleja -kokoelma, Rytisalo luettelee.

– Kaikki nämä asiat puhuvat minusta sen puolesta, että Ferdinand ei ollut vaimoaan alistava mies. Romaani perustuu ajatukselle, että heillä olikin aika hyvä, toista tukeva, lämmin ja rakastava liitto.

Lämmin avioliitto

Canthien yhteiselämästä ei ole kovin paljoa tietoa. Vaikka esimerkiksi Minna Canthin kirjeistä koottu teos on paksu opus, se koostuu Kuopiossa kirjoitetuista kirjeistä. Päiväkirjojakaan ei ole.

Puolisoiden väliltä on säilynyt vain muutama kirjelippunen. Yksi säilyneistä kirjeistä on Ferdinandin Helsingissä kirjoittama kirje, jossa hän vähän ennen kuolemaansa pyytää Minnaa saapumaan paikalle. Kirje on allekirjoitettu ”oma ukkosi”.

Minna Canth 1860-luvulla. Kuva: Vieras

– Nämä sanat olivat minulle merkitykselliset. Ajattelin, että minkälainen mies kirjoittaa noin, ja minkälaisia muita hellittelynimityksiä perheen sisäiseen puheeseen kuului. Mutta aika pienistä vihjeistä minun piti kuvaa lähteä rakentamaan.

Rytisalo mainitsee mieleenpainuneena hetkenä myös sen, kun hänelle selvisi, että Minna Canth kirjoitti lyhyessä muistelmatekstissään pyytäneensä lähipiiriään pitämään hänet kaukana vastasyntyneestä seitsemännestä lapsestaan, koska ei tiennyt, mitä muuten tekisi lapselle.

– Minusta se, että ihminen kertoo itsestään tällaista, kertoo siitä, että hänessä on valtava herkkyys kokea ja tuntea asioita. Samaan aikaan on älyttömän rohkea teko kertoa tällainen tarina omasta elämästä.

Paitsi inhimilliset piirteet, myös Canthin tarkka ihmiskuvaus on Rytisalon mielestä peittynyt hänen poliittisen äänensä alle.

– Teokset eivät ole mitään poliittista paasausta, vaan niissä on tarkkaa psykologista kuvausta esimerkiksi nuorten tyttöjen ystävyydestä. Se kiehtoi minua teemana, ja se tulikin Rouva C:hen fiktiivisenä juonteena Floran kautta. On aika nähdä Canthista muitakin puolia kuin poliittinen hahmo.

Cygnaeus ahdisteli?

Vaikka teos on fiktiivinen, tietyt asiat ovat totta, kuten se, milloin Canth lähti opiskelemaan, että Canthit rakensivat talon ja mihin nälkävuodet sattuvat. Paljon on kuitenkin kuviteltua. Rytisalo on esimerkiksi laittanut Jyväskylän seminaarin perustajan ja rehtorin Uno Cygnaeuksen lähentelemään nuorta Canthia, silloista Johnsonia.

– Emme tiedä, mitä Cygnaeuksen kanssa tapahtui. Historiallisesti pitää paikkansa, että Minna Johnson ja Uno Cygnaeus olivat molemmat syksyllä 1863 Jyväskylän seminaarissa, joka juuri aloitettiin. Ilmeisesti historiallinen fakta on myös, että Cygnaeus tykkäsi katsella tyttöjen voimistelutunteja. Kaunokirjailijana tuntui, että tässä on nyt niin herkullinen motiivi, että se on pakko käyttää.

Se, miten oikeiden henkilöiden elämää käyttää fiktiivisessä teoksessa, on iso kysymys.

– Kohta 9-vuotias poikani kysyi minulta, että äiti, kun Minna Canth oli oikea ihminen, niin miten sinä olet voinut varastaa hänen elämänsä ja sielunsa. Minusta tämä oli aivan mahtava kysymys.

Rytisalo kertoo yrittäneensä selittää, ettei hän mielestään ole varastanut kenenkään sielua, vaan kyse on kirjasta ja siitä, miten hän kirjailijana tulkitsee henkilöä. Hänen omasta Minna Canthistaan.

Veera Jääskeläinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi