Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Konserttiarvio: Hengästyttävä kamaripäätös Sibelius-festivaalille

Sibelius kohtasi flamencon ja Meta4-kvartetti palasi Lahteen.

Kuva: Samuli Ikäheimo

Sibelius-festivaali

Meta4

Sibeliusta pyhäaamuna

Lahden Sibelius-festivaalin torstaikonsertissa Baiba Skride esitti Sibeliuksen viulukonserton, mutta iki-ihana teos oli mahdollista kuulla festivaalilla toistamiseenkin – varsin erityisenä tulkintana.

Tanssija-koreografien Kaari Martinin ja Minna Tervamäen On A String, viulukonserttoon pohjaava tanssiteos, koettiin nyt Sibeliustalossa toiveuusintana viime vuodelta.

Viulisti Minna Pensola tunnetaan ennakkoluulottomuudestaan, Kaari Martin kokeellisista flamencoteoksistaan ja balettitanssija Minna Tervamäki monipuolisuudestaan, joten naisten yhteistyö tuntui mitä luontevimmalta.

Konserton orkesteriosuudesta vastasi pianon ääressä Heini Kärkkäinen, joka teki upeaa työtä nostattaen ilmoille uhkean romanttisia sointimassoja.

Pensolan suhde pianoon ja tanssijoihin oli kamarimusiikillinen, ja hän kommunikoi jatkuvasti liikkeillään tanssin kanssa. Hänen suoraviivainen soittonsa ei ollut perinteistä solistityötä vaan pikemminkin kuumaa laavavirtaa, joka ympäröi tanssia.

Koreografia puolestaan heijasteli musiikkia tarkasti. Näin musiikki ja tanssi nivoutuivat tiiviiksi kokonaisuudeksi, jossa kaikki osapuolet olivat samalla viivalla – tai viulun kielellä, mihin teoksen nimi viittaa.

Flamencon ja baletin symbioosi sekä konserton sydäntäraastava tunnemaailma olivat yhteisvaikutukseltaan henkeäsalpaavia. Tanssijat sysäsivät mielen täyteen sibeliaanisia assosiaatioita kalevalaisista luonnonhengettäristä kurkiin ja joutseniin.

Lue myös: Ruotsalainen Nobel-voittaja söi Suomen parhaimman aterian Lahdessa - Sibelius-festivaalikin saa kehuja, mutta miksei sitä mainosteta enemmän?
 

Erika Turusen flamencoperinteestä ammentavat, tyrskymäiset puvut viimeistelivät vaikutelman. Eteerisyydestä ei ollut puhettakaan, vaan flamencon peräänantamaton, kipinöivä asenne yhdistyi alkuvoimaiseen luonnontunteeseen. Lavalla nähtiin kaksi voimanaista, joiden keskinäinen dynamiikka ulottui taistelutahdosta myötätuntoon.

Mieleen tuli maailmansyntytarina

Konserton jokaiselle osalle piirtyi erilainen luonne, mitä Mikko Linnavuoren valot tukivat. Musiikki oli avausosassa etualalla, kun taas tanssi kehkeytyi hienovaraisesta alusta yhä voimaperäisemmäksi.

Jonkinlainen maailmansyntytarinakin tuli mieleen. Baletin klassisia liikesarjoja ja flamencon tyyppieleitä, kuten kenkien kopistelua, lisättiin vähä vähältä rikastamaan kuvastoa. Myös veistoksellisen duotyöskentelyn lisääntyminen piti huolen siitä, että teos syveni osa kerrallaan.

Esityksen prologina Heini Kärkkäinen soitti Sibeliuksen Puu-pianosarjan unenomaisen runollisesti. Puiden symbolistiset muotokuvat hahmottuivat kuin veteen piirrettyinä.

Minna Pensola kuuluu maailmalla menestystä niittäneeseen Meta4-jousikvartettiin, jonka lauantainen festivaaliesitys Sibeliuksen Voces intimae -jousikvartetosta (Sisäisiä ääniä) oli intensiivisyydessään hengästyttävä.

Syvissä vesissä seilaava ekspressionistinen kvartetto on Sibeliuksen niukan kamarimusiikkituotannon kruunu. Nyt kuultuun esitykseen oli helppo heittäytyä, kun kvartetti – Antti Tikkanen, Minna Pensola, Atte Kilpeläinen ja Tomas Djupsjöbacka – tyylinsä mukaisesti alusti teoksen avoimesti jutustellen.

Tulkinnan kiihkeydessä ja vaistonvaraisuudessa aisti kokonaisvaltaisen sisäistyneisyyden. Meta4 vei tunnesävyt äärimmilleen, rokkaavista rämistelyistä hönkiviin kuiskauksiin, mutta jännittävät värisävytykset ja syvältä kropasta kumpuavat muotoilut olivat samalla loppuun asti hiottuja.

Soinnissa oli orkestraalista mureutta, joka lopussa antoi tilaa myös pelimannihengen pilkahdukselle. Ylipäätään kaikkinainen paatos loisti poissaolollaan, ja omakohtaisuuden tuntu toi tulkintaan keveyttä ja läpikuultavuutta.

Auli Särkiö
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi