Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Sienestämällä voi päästä pois surun tunnelista

Long Litt Woon

Minun sienipolkuni. Sienestyksen parantava vaikutus.

”Rakastan hetkeä, jona kultasaalis on hyppysissäni, kun olen varovaisesti heilutellen irrottanut sen. Tuntuu melkein kuin olisi raaputtanut voiton lahjaksi saadusta arvasta. Ilmaista onnea!”

Malesialaissyntyinen norjalainen sosiaaliantropologi Long Litt Woon (s. 1958) kertoo teoksessaan Minun sienipolkuni, kuinka hän pääsi sienestämällä pois ”surun tunnelista”. Long meni aloittelijoiden sienikurssille puolisonsa äkillisen kuoleman jälkeen.

Surun lamaannuttamana Long tunsi itsensä ”vanhaksi tiskirätiksi”. Metsän rauhan ja sienten hämmästyttävän moninaisuuden lumoamana hän jälleenlöysi identiteettinsä tiedonjanoisena tutkijana.

Havumetsävyöhykkeeltä on turha hakea sienestystä parempaa harrastusta. Luonto tarjoaa ensiluokkaista estetiikkaa pajulinnun laulusta valkolehdokin tuoksuun.

Sienten löytäminen tuottaa iloa, joka jalostuu keittiössä kulinaristiseksi nautinnoksi. Varovaisuuden ja opaskirjojen avulla välttyy myrkkysieniltä.

Minun sienipolkuni vuorottelee kerronnassaan Longin suruprosessin ja ”sieninörttiytymisen” välillä. Rakkaus puolisoon säilyy, kiinnostus sieniin syvenee. Long liittyy sieniyhdistykseen ja suorittaa sienineuvojan tutkinnon. Hän kuvaa sienestäjien käytöstä, sienestyksen kulttuurihistoriaa ja sienilatinan erityispiirteitä perspektiiveistä, jotka edellyttävät lukijalta perehtyneisyyttä.

Ylistyksessään Long unohtaa ravintohyödyt. Sienet ovat runsaskuituisia ja vähäkalorisia. Niissä on B- ja D-vitamiineja sekä kosolti kivennäisaineita, esimerkiksi rautaa ja kaliumia.

Pekka Jäntti
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi