Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kapellimestarilegenda Neeme Järvi antaa kiitoksen menestyksestä soittajilleen

Viron kansallisen sinfoniaorkesterin Lahteen tuonut 81-vuotias maestro on tulkinnut Sibeliusta melkein koko ikänsä.

Neeme Järvi harjoitutti Viron kansallisen sinfoniaorkesterin soittajia perjantaina Lahdessa. Kuva: Sami Kuusivirta

Tässä piti olla kapellimestari Neeme Järven haastattelu. Viron kansallista sinfoniaorkesteria johtava 81-vuotias maestro on koko Viron klassisen musiikin ruumiillistuma ja Lahden Sibelius-festivaalin päävieras. Siis niitä juttukeikkoja, joita tehdään ehkä kerran elämässä.

Nyt on kuitenkin niin, että kello on jo 14.07, eikä Järveä näy. Kello 14.15 hotelli Seurahuoneen alakertaan tulee tieto: Järvi ei ole valmis. Jossakin on ollut tietokatkos, haastattelu ei onnistu, ei ainakaan nyt.

Päätämme lähteä Sibeliustalolle seuraamaan virolaisten harjoituksia. Ehkä jostain liikenee muutama minuutti kysymyksille.

Sulaa ihanuutta

Hyväkuntoiselta vaikuttava Järvi saapuu Sibeliustalolle kymmenen minuuttia ennen harjoitusten alkua. Siinä ajassa ei haastattelua tehdä, mutta olemme tervetulleita kuuntelemaan harjoituksia saliin (oikeastaan Järvi vaatii sitä). Myös Ylen toimittaja Outi Paananen saa odottaa haastatteluaan harjoitusten tauolle.

Klo 14.59 Järvi astuu johtajan korokkeelle ja tokaisee soittajilleen "Teretulemast." Lavalla on 81 muusikkoa.

Virolaiset alkavat työstää Sibeliuksen Andante festivoa. Se soi salissa muhkean täyteläisesti, sillä viuluja on kolmisenkymmentä. Sellaisista määristä Lahdessa voidaan vain uneksia.

Järvi johtaa istualtaan, rauhallisesti mutta tarkasti. Se on sulaa ihanuutta, mutta miten olisi sen haastattelun laita?

Viron orkesteri porskuttaa

Kun kello on 16.05, Järvi päättää pitää 15 minuutin paussin. Olemme sopineet Paanasen kanssa, että saan kuunnella hänen radiohaastattelunsa, sillä 15 minuutista ei oikein riitä jaettavaa kahdelle.

Vuonna 1926 perustettu Viron kansallinen sinfoniaorkesteri on Suomessa nyt ensimmäistä kertaa neljään vuoteen. Tuotantopäällikkö Jaanika Lillemaa on ehtinyt aiemmin briiffata orkesterin tulevaisuuden näkymistä. Ne ovat hyvät: tulossa on vierailuja eri puolille Eurooppaa, ja Tallinnassa sali on täynnä ainakin silloin, kun Järvi on itse johtamassa eli kuusi kertaa vuodessa.

Ennen oli joskus asenneongelmia, mutta nyt koko orkesteri soittaa niin kuin he olisivat solisteja. Kapellimestari Neeme Järvi

Neeme Järvi antaa kunnian muusikoille.

– Ennen oli joskus asenneongelmia, mutta nyt koko orkesteri soittaa niin kuin he olisivat solisteja. Kapellimestareissa on sen sijaan yhä hyviä ja huonoja, Järvi sanoo.

Jotta olisi vähemmän niitä huonoja, Järvi on ollut perustamassa Viroon musiikkiakatemiaa. Järven mukaan Suomi on toiminut asiassa hyvänä kirittäjänä.

– Me olemme ehtineet kouluttaa vain muutaman kapellimestarin, mutta pelkästään Jorma Panulan kursseilta heitä tuli varmaan kaksikymmentä!

Sibelius on aina sydämessä

Järven oma ura lähti nousuun 38-vuotiaana, kun hän voitti kapellimestarikilpailun Roomassa. Ura lännessä alkoi toden teolla sen jälkeen, kun Järvi loikkasi USA:han vuonna 1980. Järvi on luonnehtinut itseään aiemmissa haastatteluissa työmyyräksi, joka ei ota vapaapäiviä – eikä taida jäädä koskaan eläkkeelle.

Sibeliuksen musiikkiin Järvi muistelee tutustuneensa säveltäjän vävypojan, kapellimestari Jussi Jalaksen kautta.

– Tunsin Jussin oikein hyvin. Neuvostoliiton vuosina Sibeliusta ei soitettu kovin usein, mutta onneksi pääsin vierailemaan silloin tällöin Suomessa. Se oli todella tärkeää.

Järvi on levyttänyt Sibeliuksen kaikki sinfoniat kaksi kertaa. Miten hänen nykyinen Sibelius-tulkintansa eroaa alkuajoista?

– Tempot ovat muuttuneet, mutta ei siinä asiassa ole mitään lakia. Tärkeintä on, että soitto kuulostaa vakuuttavalta ja kauniilta.

Sitten ovelle koputetaan. Työmiehen on palattava sorvin ääreen.

Juttua korjattu 8.9.2018 kello 13.59

Kuka?

Neeme Järvi

Syntynyt 7.6.1937 Tallinnassa. Opiskeli musiikkia Leningradissa.

Loikkasi USA:han perheensä kanssa 1980. Sai USA:n kansalaisuuden 1985.

Johti Viron kansallista sinfoniaorkesteria ensimmäisen kerran jo 1950-luvun lopulla. Orkesterin taiteellinen johtaja vuodesta 2010.

Johti Göteborgin sinfoniaorkesteria 22 vuoden ajan ja niitti mainetta erityisesti Sibelius-tulkkina.

Tehnyt urallaan noin 500 levytystä.

Kolme lasta, joista kaikki ovat muusikoita (Paavo ja Kristjan kapellimestareita, Maarika huilisti).

Sinfonia Lahdessa selloa soittava Teet Järvi on Neemen veljenpoika.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi