Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Voisiko Sinfonia Lahti soittaa perjantaina? Tai aina kaksi kertaa viikossa?

Jatkokauden Lahden kaupunginorkesterin johdossa saanut Dima Slobodeniouk lupaa tehdä kaikkensa orkesterin kuulijamäärien kasvattamiseksi. Taikatemppuja hän ei kuitenkaan lupaa.

Dima Slobodeniouk sai keväällä kolmen vuoden jatkopestin Lahden kaupunginorkesterin ylikapellimestarina. Hänen kautensa jatkuu näillä näkymin elokuuhun 2021 asti. Kuva: Sami Kuusivirta

Sibeliustalolla on vastassa rentoutuneen oloinen ylikapellimestari. Lahden kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja Dima Slobodeniouk on juuri saanut Sibelius-festivaalin ensimmäiset harjoitukset taputeltua. Kesälomaa hän kertoo pitäneensä noin kuukauden.

Kertyikö paljon lentotunteja?

– Ei, sillä vuokrakoneeni oli pitkään huollossa. Viime viikonloppuna lensin kuitenkin Ranskan rajalle San Sebastianiin, jonne on noin 2,5 tuntia suuntaansa, Slobodeniouk kertoo.

Slobodeniouk asuu Espanjan luoteiskulmassa A Coruñan kaupungissa, jossa hän johtaa Galician orkesteria. Kaiken musiikilta ja perheeltä liikenevän ajan hän pyrkii käyttämään pienkoneen ohjaimissa. Lentoreissut ovat sinne ja takaisin -tyyppisiä pyrähdyksiä.

– Perhettä en ota enää mukaan ainakaan niille reissuille, joilla lennetään vetten päällä. Yksimoottorikoneella lentämiseen liittyy aina omat riskinsä. Pakkolasku veteen on kyllä mahdollista, mutta se menee aika vaikeaksi, jos sieltä pitäisi pelastaa itsensä lisäksi muitakin. Toistaiseksi mitään ei ole onneksi käynyt, Slobodeniouk sanoo ja koputtaa puuta.

Onko torstai varmasti paras päivä?

Lentotermejä käyttäen Sinfonia Lahti on saavuttanut tasaisen matkalentovaiheen jo kauan sitten. Vuosikävijämäärät liikkuvat hieman 50 000 kuulijan paremmalla puolella, ja orkesterin tuottavuus (lipputulojen osuus kokonaismenoista) on Suomessa huippuluokkaa. Kapteenin tehtäväksi on jäänyt ilmakuoppien väisteleminen. Nokka täytyy pitää ylhäällä, jotta kone ei sakkaa.

Esimerkiksi perjantai olisi hankalampi konserttipäivä. Ylikapellimestari Dima Slobodeniouk

Orkesterin johto tekee valittuun kurssiin pieniä viilailuja jatkuvasti. Slobodenioukilla on vertailukohtana toinen kotiorkesterinsa Galiciassa. Siellä saliin mahtuu 1 600 kuulijaa, ja konsertteja on aina kaksi viikossa.

– Salista 920 paikkaa on myyty kausikorttilaisille. Perjantaisin ja lauantaisin on aivan erilainen yleisö. Lauantaina käy paljon nuoria ja ensikertalaisia, Slobodeniouk kertoo.

Kun Slobodeniouk aloitti Lahdessa kaksi vuotta sitten, kahden viikkokonsertin mahdollisuutta tutkittiin. Pohdinnassa on Slobodenioukin mukaan ollut myös konsertin siirtäminen pois vakiopaikaltaan torstai-illalta. Moni työssäkäyvä kokee, että arki-illat ovat liian kiireisiä konserttiin lähtemiselle.

– Orkesterille esimerkiksi perjantai olisi kuitenkin huomattavasti hankalampi konserttipäivä. Myös yleisökyselyt vahvistavat käsitystä, että nykykäytäntöä ei ole syytä muuttaa.

Beethovenia pukkaa

Slobodeniouk sai keväällä kolmen vuoden jatkopestin kaupunginorkesterin johdossa, joten kuulijamäärät ovat hänen päänsärkynään näillä näkymin ainakin syksyyn 2021 asti.

Mitään taikatemppuja ylikapellimestari ei lupaa, sillä yleisön ja orkesterin kasvattaminen on pitkäjänteistä työtä. Kantapeikot pitää saada haluamaan sellaista ohjelmistoa, jota he eivät aiemmin ole tienneet haluavansa. Ensikertalaisia pitää puolestaan mennä puolitiehen vastaan. Siksi orkesteri pyrkii toisinaan jalkautumaan Sibeliustalosta kaupungille.

Lisäksi tarjotaan täkyjä, jotka toivottavasti madaltavat konserttisalin kynnystä entisestään. Sellaisia ovat esimerkiksi viime kaudella aloitetut sukellus orkesteriin -illat. Tämän kauden uutuutena on yleisön toiveista koottu konsertti tammikuussa. Lahden pysyväisongelmaa ne eivät kuitenkaan poista.

– Lahti ei ole mikään valtavan suuri kaupunki. Moni ihminen myös kokee, että Sibeliustalo on syrjässä, vaikka matkaa ei ole keskustasta kuin se puoli kilometriä, Slobodeniouk tuumii.

Alkavaa konserttikautta hallitsee Ludwig van Beethoven: syksyn ja kevään mittaan Lahdessa kuullaan kaikki säveltäjän yhdeksän sinfoniaa. Orkesteri juhlii näin etunojassa saksalaista, jonka syntymästä tulee 2020 kuluneeksi 250 vuotta.

– Eikä se tähän kauteen lopu, sillä seuraavalla kaudella on luvassa muita Beethovenin teoksia. En ole johtanut Beethovenia Lahdessa vielä juuri lainkaan, ja se on sitä paitsi peruskivi, jota ilman ei olisi olemassa paljon muutakaan.

Sibelius-festarille oheistapahtuma?

Lahden kaupunginorkesterin näyteikkunana maailmalle on jo pitkään toiminut Sibelius-festivaali, joka käynnistyy torstaina 19. kerran. Teemana on Baltia.

Perjantaina Lahdessa soittaa Viron kansallinen sinfoniaorkesteri, johtajanaan tunnettu Sibelius-tulkki Neeme Järvi. Myös torstain konsertissa on Baltia-yhteys, sillä viulukonserton tulkitseva Baiba Skride on syntyjään latvialainen.

Miten Skriden tulkinta viulukonsertosta eroaa muista?

– En mä tiedä, kun en ole koskaan tehnyt sitä hänen kanssaan! Hänen määrätietoinen ja rauhallinen luonteensa sopii siihen kuitenkin erinomaisesti, Slobodeniouk arvelee.

Sibeliuksen sinfonioista festivaalilla kuullaan tällä kerralla 3., 4., 6., ja 7. Slobodeniouk ei lämpiä ajatukselle festivaalin avaamisesta muille säveltäjille, vaikka kriitikot toisinaan valittavatkin tapahtuman toistavan itseään. Sen sijaan hän sanoo miettineensä, voisiko rinnalle syntyä oheistapahtuma nykysäveltäjille.

– Säveltäjähän ottaa aina mielettömän riskin, uhraa monta vuotta elämästään musiikille, jota kukaan ei ehkä haluakaan kuulla. Myös Sibelius on yhä siinä asemassa monissa maissa.

Sibelius-festivaali Lahdessa 6.–9.9.

Lue myös: Lähes 40-vuotias Kari Härkönen käy kävelyretkillä mummonsa kanssa ja murehtii Lahden huumeongelmaa – samalla hän tekee uraa räppäri Brädinä
 
Kolme poimintaa kauden konserteista

Ylikapellimestari suosittelee

Ensikertalaiselle

10.10.: "Ehdottomasti. Siinä on Beethovenin viides sinfonia ja Sebastian Fagerlundin Isola. Viemme konsertin seuraavana päivänä Pietariin."

Satunnaiskuulijalle

Pääsiäiskonsertti 17.4.: "Siinä kuullaan sekä Mozartin että Faurén sielunmessut. Taivaallista musiikkia, jossa on lisäksi kuoro ja solistitkin."

Kantapeikolle

5.3.: "Hannu Lintu johtaa Debussya ja Bartokia. Niistä saa irti paljon, jos on asiasta aiempaa tuntemusta. El Toron pippuripihviäkin pystyy arvioimaan tosi tarkasti, jos sen syö vaikka kerran kuussa."

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi