Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lähes 40-vuotias Kari Härkönen käy kävelyretkillä mummonsa kanssa ja murehtii Lahden huumeongelmaa – samalla hän tekee uraa räppäri Brädinä

Lahtelaisräppäri Brädiä kinutaan kuntavaaleihin, mutta artisti vaikuttaa mieluummin musiikillaan. Entä mitä hän ajattelee ystävänsä Cheekin uran päättymisestä?

Brädi sanoo kasvaneensa mielellään räppärinä aikuiseksi. Biisien aiheet ovat nykyään erilaisia kuin ennen. Räppäämistä hän ei aio lopettaa niin kauan, kuin kuuntelijoita riittää. Kuva: Aku Isotalo

– Tässä koriskentän laidalla tapasin Tomin ensimmäistä kertaa.

Kari Härkönen eli rap-artisti Brädi katselee Lahden Kisapuiston maisemia.

Kisapuiston kentiltä kaikki alkoi parikymmentä vuotta sitten, ja ihan lähikulmille, kivenheiton päässä kohoavien hyppyrimäkien juurelle yksi ajanjakso päättyi viikko sitten.

Ei ihme, että tunteet ovat pinnassa.

Koripalloporukat tutustuttivat Brädin aikoinaan amerikkalaiseen räppiin, ja niistä piireistä löytyi myös räppärikaveri Tomi Sipikari, artistinimeltään TS. Cheekinä nykyään tunnettu Jare Tiihonen liittyi mukaan hieman myöhemmin.

Myöhäisteineinä Brädi, TS ja Cheek alkoivat tampata punkrock-kaupunkiin jalansijaa suomiräpille. 2000-luvun alussa he perustivat yhdessä Herrasmiesliiga-yhtyeen.

Sen jälkeenkin, kun Cheek lähti Helsinkiin luomaan soolouraa ja Brädi jäi tekemään omia biisejään Lahteen, kolmikko on pitänyt yhtä. Brädi ja TS on myös nähty keikkalavoilla Cheekin tuplaajina.

Ystävyys ei lopu

Viikontakaisen Valot sammuu -spektaakkelin jälkeen yksi herrasmiesliigalaisista on nyt poissa. Vaikka Brädin omaan uraan Cheekin lopettamispäätös ei vaikutakaan, konserttiviikonloppu sai miehen tunteelliseksi.

– Olemme kokeneet yhdessä enemmän kuin yhden elämän verran asioita. Kyllä se herätti tunteita, kun keikan jälkeen konkretisoitui, että toinen jättää nämä hommat. Onneksi ystävyys ei poistu mihinkään. Jare ei ole poissa, vaikka Cheek onkin, Brädi sanoo.

Tällä hetkellä Tiihonen tosin on kaukana. Hän matkusti ulkomaille heti konserttien jälkeen, mutta kohdemaata hän ei ole julkisuudessa paljastanut.

– Joku varvaskuva Jarelta tuli. Paikka näytti lämpimältä.

Aitous musiikissa koskettaa

Sen sijaan Brädillä kiireet juuri alkoivat. Häneltä julkaistiin perjantaina uusi kappale Joutsenet.

– Se on riipaiseva rakkauslaulu, jossa päähenkilöllä on asiat hyvin, mutta samalla taustalla on menettämisen pelkoa. Biisi käsittelee sitä, kuinka hukassa olisikaan, jos rakastettu vietäisiin yhtäkkiä pois.

Artistin mukaan ei ole mikään salaisuus, että biisin muusa on hänen vaimonsa Mira Härkönen, jonka kanssa hän avioitui kuusi vuotta sitten. Brädin kappaleet kertovat eletystä elämästä ja aidoista tunteista.

– En ole koskaan ollut roolikirjoittaja. Jos uskaltaa antaa musiikkiin jotakin itsestään, se koskettaa kuuntelijoitakin.

Viime aikoina luonnosta on tullut Brädille yhä tärkeämpi. Hän sanoo inspiroituneensa joutsenista, jotka pysyvät kumppaninsa kanssa yhdessä koko elinikänsä ja sekoavat, jos kumppani vangitaan tai kuolee.

Siitä biisikin kertoo. Haavoittuvaisuudesta, epävarmuudesta ja pohjattomasta onnellisuudesta, ettei ainakaan näiden joutsenten tarvitse enää lentää yksin.

Kertosäkeet laulaa Heinolassa asuva laulaja Irina.

– Tiesin, että minusta ei ole laulamaan niin kauniisti kuin biisi vaatii, eikä niitä sanoituksia mikään pikkutyttö laula. Kokemuksen pitää kuulua äänestä, joten pyysin Irinaa mukaan. Tekstin nähtyään hän liikuttui kyyneliin.

Ja niin liikuttui vaimokin.

Vanhemmat ovat aina tukeneet

Perhe on aina ollut Brädille tärkeä. Vanhemmat ovat tukeneet räppärin urasta haaveilevaa poikaansa alusta asti, vaikka eivät ihan aina ymmärtäneetkään, mistä touhussa oli kyse.

– He eivät koskaan sanoneet minulle, että etsisit oikeita töitä.

Isästään, urheilumanageri Jukka Härkösestä Brädi sanoo olevansa äärimmäisen ylpeä.

– Pienenä en edes tajunnut, millaisten starojen kanssa hän teki töitä. Olen hieman harmissani siitä, että palloilu vei minut mukanaan, enkä koskaan innostunut hyppylajeista. Faija on henkeen ja vereen yleisurheilumies.

Isä kannusti urheilun pariin, mutta on hän osannut tukea myös artistielämän käänteissä.

– Reissumies ymmärtää reissumiestä. Minusta tuntuu, että olemme lähentyneet viime aikoina.

Kävelyretkiä mummon kanssa

Kerran viikossa räppäri raivaa kalenteristaan tilaa ja käy tapaamassa lähes 90-vuotiasta isoäitiään. ”Mummopäivän” aikana isoäiti ja tyttärenpoika menevät kävelylle ja vaihtavat viikon kuulumiset.

Aina kävelyretkelle ei jää aikaa. Kiireet saattavat sitoa Brädin Helsinkiin ja sovittu tapaaminen pitää perua.

– Mutta silloin mummo kyllä ymmärtää.

Isoäiti on ollut läsnä Brädin elämässä alusta asti. Pikkupoikana Brädi oli mummolassa usein hoidossa, ja myöhemmin isoäiti saattoi häntä kerhoon.

– Kävin Mukkulan koulua eskarista ylioppilaslakkiin ja mummo asui aivan koulun lähellä. Hyppytunneilla menin hänen luokseen syömään lettuja.

Kotiseuturakkaus on nuoruuden peruja

Muutama vuosi sitten Brädi osti vaimonsa kanssa rivitalonpäätyasunnon läheltä lapsuudenkotiaan. Nyt takana on kolmas kesä uudessa kodissa.

– Olen hionut terassin lautoja kesäproggiksena, ja nyt homma alkaa olla valmis. Suurella ylpeydellä katson kätteni jälkiä. Olen aina ollut kerrostalopoika, joten on tosi hauskaa omistaa ensimmäistä kertaa piha.

Lahdesta Brädi ei koskaan lähde. Sen hän tiesi jo silloin, kun Cheek ja TS päättivät tavoitella tähteyttä Helsingissä. Brädi jäi kotikaupunkiinsa.

Lue myös: Parhaat tulevat Lahesta - kolme syytä, miksi mastokaupungista on tullut Suomi-rapin pääkaupunki
 

Kotiseuturakkaus kumpuaa nuoruudesta. Aloittelevilla räppäreillä ei ollut suomalaisia esikuvia, joten nuoret ottivat mallia amerikkalaisista. Jenkkiräppiin kuului omien kotikulmien puolesta liputtaminen. Sitä Brädi tekee edelleenkin.

Lahtea hehkuttavassa Kotona-biisissään Brädi räppää olevansa ”mastokaupungin mainosmies numero uno”.

– Edelleen väitän niin. Minua kysytään usein jonkinlaiseksi kasvoksi erilaisiin projekteihin ja useimmiten suostunkin.

Ehdokkuus ei kiinnosta

Brädi on aiemmissa haastatteluissa sanonut pääsevänsä varmasti kaupunginvaltuustoon, jos ryhtyisi ehdokkaaksi.

Niin vaikuttavat uskovan muutkin. Brädi vastaa seuraavaan kysymykseen jo ennen kuin sitä on kysytty loppuun.

– On. On pyydetty ehdokkaaksi, monta kertaa, hän sanoo ja naurahtaa.

Brädi istui yhden hallituskauden Sibeliustalon ja Lahden Messujen hallituksessa, mutta luopui luottamustoimestaan kauden päätteeksi. Hänestä on hyvä, että ”homma jäi meritoituneempien ihmisten käsiin”.

Hallituksessa oli ihmisiä, joilla oli sidoksia kunnallispolitiikkaan. Kahvitauoilla vuoronperään joku tuli nykäisemään räppäriä hihasta ja utelemaan halukkuutta ehdokkuuteen.

Nykäisijöitä oli liki kaikista puolueista, mutta Brädin vastaus oli aina sama.

– En ole ollenkaan poliittisesti suuntautunut. Aika paljon saisi tapahtua, että lähtisin mukaan politiikkaan.

Kyse olisi niin suuresta mullistuksesta, että miehen mieleen ei edes tule esimerkkiä tilanteesta, jossa hän saattaisi harkita ryhtyvänsä poliitikoksi. Hänestä jokaisessa puolueessa on jotakin hyvää, mutta mikään niistä ei nouse kirkkaasti ylitse muiden.

– Minulla saattaa myös olla aivan liian lyhyt pinna pohtimaan joidenkin liikennevalotolppien sijainteja. Tulisin mukaan ruusuisin kuvitelmin ja ajattelisin, että nyt minä vaikutan, mutta sitten totuus paljastuisi. Valtuutetuilla on aika paljon muutakin päätettävää kuin vain ne asiat, joita kohtaan tuntee sydämessään suurinta paloa.

Huumeongelma huolettaa

Vaikka Brädi rakastaa Lahtea, kaupungin varjopuolistakaan hän ei vaikene.

– Olen huolissani siitä, että Lahdessa on eittämättä jonkinasteinen amfetamiiniongelma. On hurjaa, miten jo katukuvassa näkyy työikäisiä kundeja ja mimmejä, joilla on asiat niin huonolla tolalla.

Brädin mukaan nuorisotyön kehittämisessä ja syrjäytymisen ehkäisemisessä on vielä työsarkaa jäljellä.

– Kun nuori mies jää yksin, se on vaikea onkalo.

Kokonaisuutena Lahti on kuitenkin Brädin mielestä kehittynyt yhä parempaan suuntaan. On hyvää pöhinää. Yritysmaailmassakin vedetään yhtä köyttä.

Lue myös: Vakava sairastuminen ajoi kympin tytön huumeiden käyttäjäksi – "Oli tunne, että voin kuolla minä päivänä tahansa"
 

Joskus Brädi kaipasi Lahteen yliopistoa, mutta nyt sekin toive on toteutumassa. Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston kampuksen on tarkoitus laajentua lähivuosina entisestään Niemessä.

Ja räppi, joka aikoinaan aloitti Suomen valloituksensa Lahdesta, voi edelleenkin hyvin.

– 10–12-vuotiaat lähettelevät meille demoja, jotka ovat todella lupaavaa settiä. Junnut tarttuvat siihen, mikä nykyään on kuuminta kamaa, ja me ysärillä kasvaneet ihmettelemme. Mutta niinhän sen kuuluu mennäkin.

Kuka?

Kari ”Brädi” Härkönen

Syntynyt Lahdessa vuonna 1979.

Julkaissut kolme sooloalbumia. Neljä singleä on striimannut platinaa ja kaksi kultaa. Työstää parhaillaan neljättä albumiaan.

Tunnetaan lisäksi 5th Element -yhteisön perustajajäsenenä sekä yhdessä Jare Tiihosen ja Tomi Sipikarin kanssa perustamastaan Herrasmiesliiga-yhtyeestä. Vaikuttaa myös Lahti United -kokoonpanossa.

Toimi 15 vuotta Namika Lahden pääkuuluttajana kotiotteluissa.

Valittu positiivisimmaksi lahtelaiseksi vuonna 2014.

Naimisissa Mira Härkösen kanssa.

Täydennä virkkeet

Rap-artisti jatkaa neljää ajatusta

Vapaapäivinäni pyrin ottamaan erittäin iisisti ja olemaan rakkaiden ihmisten seurassa.

Haluaisin oppia soittamaan kitaraa. Olen jo pyytänyt hyvää kitaristiystävääni lähtemään konsultiksi kitarakaupoille, mutta vielä emme ole päässeet kauppaan asti.

Tulen iloiseksi, jos uusi kappaleeni Joutsenet maistuu kuuntelijoille.

En koskaan luopuisi... Hitto. Mikähän olisi sellainen asia, joka ei kuulostaisi ihan kauhean kliseiseltä? Vastaan, että vaimostani. Hänestä en luopuisi.

Jannika Melkko
jannika.melkko@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi