Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Tässä ovat Lahden uudet taideteokset: teräsmummot hyppivät silmille Rautatienkadulla ja valaisinpylväs maalattiin väritäplin

Taideakseli-hankkeeseen saatiin kaikkiaan 27 taideteosehdotusta. Toteutetut työt julkistettiin virallisesti perjantaina.

Taiteilija Sami Leutola kukitti luomansa teräsmummot perjantain julkistamistilaisuudessa. Kuva: Sami Kuusivirta

Rautatienkadulla liikkuneet ovat saattaneet hämmästellä väritäplin maalattua ja kultahuippuista valaisinpylvästä sekä kahden kiinteistön seinään ilmestyneitä teräksisiä mummohahmoja. Kaupungin tuoreimmat julkiset taideteokset ovat viime vuonna käynnistetyn Taideakseli-hankkeen lopputuloksia. Projektin ideahaussa etsittiin luonnoksia Rautatienkadulle toteutettavista taideteoksista. Toteutetut teokset julkistettiin perjantaina.

Taideakselissa mukana ollut kaupunginvaltuutettu ja taiteilija Elisa Lientola uskoo, että kaupunkilaiset ottavat teokset omikseen.

– Teokset ovat leikkisiä ja kepeitä, mutta niissä on syvyyttä. Ne eivät ole ohitettavissa hetken vitseinä. Näihin teoksiin on kaupunkilaisten helppo liittää omat kokemuksensa ja oma tunnemaailmansa.

Kampanjaan tuli kaikkiaan 27 ideaa. Hanketta rahoitti Maakunnan kehittämisrahasto.

Taide iskee vaivihkaa

Teräsmummot luonut taiteilija Sami Leutola halusi tehdä ikäihmisille kunnianosoituksen "elämäniloisella otteella." Rakennusten seiniin kiinnitettävistä neljästä figuurista kaksi on jo paikoillaan.

– Kävelin Rautatienkatua edestakaisin ja mietin, mitä tässä voisi olla. Seurasin ohi kiiteleviä mummoja ja totesin, että näihin ihmisiin ei tule hirveästi kiinnitettyä huomiota.

Salaa toivon, että siihen liiskattaisiin vähän purukumia. Taiteilija Eili Ikonen

Leutolan mukaan teokset pyrkivät ilmentämään elämänvirtaa, jonka hän toivoo säilyvän ihmisessä vaikka tämän kuori ikääntyy.

– Ihmisen sisusta ei niin kauheasti vanhene.

Leutolan mummot pomppaavat katukuvasta silmille kuin vaivihkaa.

– Minusta on kiva, että teokset ovat vähän huomaamattomia. Kun ihmiset sattuvat teosten kohdalle, ne ehkä synnyttävät jonkin assosiaation.

Elisa Lientolan mukaan mummoteokset ravistelevat ajattelemaan sitä, miten ihmisillä on tapana katsoa sukupolvien yli jotakin toista ihmisryhmää yhdenlaisena massana vailla yksilöllistä erityislaatua. Hän toivoo ulkoasun ruokkivan ohikulkijoiden mielikuvitusta.

– Teräspinnan taakse voi kuvitella minkälaisen mummon tahansa.

Miten kansa reagoi?

Rajasen kiinteistön edustalla kohoava ja kirjavaksi maalattu "Tulevaisuuden tähystyspylväs" puolestaan on osa Golden Goose -teosta, jonka takana ovat Miss Kompro eli Eili Ikonen ja Ihana Havo eli Juhani Havo.

Taiteilija Eili Ikonen työsti perjantaina Rautatienkadun Golden Goose -taideteoskokonaisuutta. Kuva: Sami Kuusivirta

Kokonaisuuteen valmistuu vielä myöhemmin valetut hanhenpesät ja kultamunat vanhan sadun mukaan. Teos rinnastaa kivijalkaliikkeiden yrittäjät kultamunia muniviin hanhiin.

– Tämä keskustan osio on avannut Lahden tien kylästä kaupungiksi, sanoo Eili Ikonen.

Ikosen mukaan pylvään alaosa tiheine väritäplineen edustaa materiaalista ja jokapäiväistä elämää. Ylöspäin kohti kultaista huippua edetessä värimaailma muuttuu aina vain haaleammaksi.

– Yläpuoli edustaa aineetonta ja tuntematonta, utopiaa ja haaveita.

Sekä Sami Leutola että Eili Ikonen toivovat taideteostensa jatkavan elämäänsä osana kaupunkikulttuuria.

– Minua kiinnostaa se, millainen elämä mummoille tässä katukuvassa syntyy. Tuleeko niihin tägejä, ja yritetäänkö niitä sen jälkeen siloitella ja pyyhkiä.

Eili Ikonen antaa kaupunkilaisille mahdollisuuden jättää teokseen oma kädenjälkensä.

– Pylvään alapuoli edustaa tätä maallista, raskasta arkea. Salaa toivon, että siihen liiskattaisiin vähän purukumia.

Lue myös: Reel Lahti -sarja alkaa italialaisittain
 
Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi