Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lapsiperhealueelle pellejä, Malskiin taiteellisia viittauksia – Lajos Pinken sähkökaappimaalauksissa riittää väriä ja iloa

Lajos Pinke innostui sähkökaappiprojektista nähtyään lehti-ilmoituksen. Tänä kesänä hän on myös tehnyt uusia maalauksia poistuneiden tilalle. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahtelainen kuvataiteilija Lajos Pinke on työn touhussa. Metsäkankaalla sijaitsevaan sähkökaappiin on parhaillaan ilmestymässä punainen apina ja viulua soittava pelle, toisin sanoen yksi väriläiskä lisää kuutisen vuotta sitten alkaneeseen, Inspis Lahti -yhdistyksen Maalauksellinen kaupunki -projektiin. Siinä on maalattu niin sähkökaappeja kuin esimerkiksi alikulkutunneleita.

Pinken teoksia näkeekin sähkökaapeissa ympäri kaupungin.

Idea on, että maalaus sopii ympäristöönsä. Niinpä lapsiperheiden asuttamalla alueella Pinke on luonut sähkökaappeihin pellejä ja muuta lapsia ilahduttavaa. Malskin alueella keskustassa hän on maalannut sähkökaappeihin enemmän taiteeseen viittaavia aiheita, kuten yhden Mona Lisa -teemaisen teoksen.

– Käytän paljon värejä. Se innostaa ihmisiä, Pinke sanoo.

Malskilla sähkökaapin ovesta kurkistaa musiikillinen hahmo. Kuva: Marjaana Lahola

Lehti-ilmoitus innosti mukaan

Lähistöllä asuva tuttava pysähtyy kehumaan keskeneräistä maalausta ja pyytämään toisen alueella olevan sähkökaapin maalaamista. Se ei kuitenkaan onnistu, koska kyseinen kaappi ei ole Lahti Energian, jonka sähkökaappeja projektissa on maalattu.

Kun Lajos Pinke maalaa, tilanteessa on usein paikalla katsojia.

– Ihmiset pysähtyvät usein juttelemaan. Tämä on sosiaalinen tapahtuma, Pinke sanoo.

Hän oli mukana sähkökaappien maalaamisessa jo vuonna 2013. Tuolloin innokkaita maalareita etsittiin lehti-ilmoituksella, josta taiteilija sen bongasi.

Kaikkia vanhoja maalauksia ei enää ole olemassa. Sähkökaappeja tai niiden ovia on saatettu vaihtaa tai koko kaappi jopa purkaa pois. Mennyttä on ainakin rautatieaseman lähistöllä ollut veturimaalaus ja koko kaappi.

Tälle kesälle Pinken maalausurakka alkaa olla ohitse, sillä jäljellä on vain yksi keskustaan tehtävä maalaus. Sinne hän suunnittelee ainakin tandempyörää.

Sirkusta, musiikkia ja värejä

Pinke on kuvataiteilija, joka on tehnyt muun muassa veistoksia, maalauksia ja grafiikkaa. Omia näyttelyitä Suomessa on ollut viisitoista, yhteisnäyttelyitä saman verran.

Taiteilijalta ei kai pitäisi omaa suosikkia koskaan kysyä, mutta itse Pinke pitää erityisesti sirkus- ja musiikkiaiheisista maalauksista. Positiiviset aiheet innostavat samoin kuin värikkyys ja elämänilo.

– Maailmassa on riittävästi huonoa, hän sanoo.

Lapsiperhealueelle Pinke on maalannut muun muassa pellejä. Kuva: Sami Lettojärvi
Lue myös: Tässä ovat Lahden uudet taideteokset: teräsmummot hyppivät silmille Rautatienkadulla ja valaisinpylväs maalattiin väritäplin
 
Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi