Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Elokuva-arvio: Lihallisuuden kammoa, ujoutta ja ylevyyden vivahteita Ian McEwanin romaaniin pohjautuvassa Rannalla-elokuvassa

Pääosia esittävät Saoirse Ronan ja Billy Howle. Kuva: Atlantic film

Rannalla

Tähtiä 3/5

Kokonaisen ihmiselämän kulku voi kääntyä vain siksi, että mitään ei tehdä, kirjoittaa Ian McEwan vuonna 2007 julkaistun Rannalla-romaaninsa viimeisillä sivuilla. Virke tiivistää romaanin ajatuksen, ja peilaa lohduttomuudessaan McEwanin tuotantoa ja maailmankuvaa ylipäätään.

McEwanilla on pirullinen pakkomielle näyttää romaanista toiseen, kuinka yksi sattuma, pikkuruinen teko tai tekemättä jättäminen suistaa ihmiselon raiteiltaan, peruuttamattomaan syöveriin. Ja niin elämä menee ohi suun. Mieleen tulee etenkin Rannalla-romaanin kohdalla vanha sanonta ylpeydestä, joka käy lankeemuksen tielle.

Rannalla-elokuva kuvaa rakastuneen avioparin häämatkaa 1960-luvun Englannissa. Elokuvan ensi-ilta on 31.8. Kuva: Atlantic film

Edwardille ja Florencelle, Rannalla-romaanin päähenkilöille, tällainen elämän taitekohta on hääilta ja -yö, jolloin heillä molemmilla, etunenässä Edwardilla, on hetken ajan kohtalon langat käsissään.

Miksi lopputulos on tragedia, selittyy aikakaudella. Eletään 1960-luvun alkua, tapakulttuurin murrosvaihetta. Näillä traagisilla kyyhkyläisillä ei vielä ole käytössä sanoja ja käsitteitä, jotka pian tulisivat murtamaan poliittiset, kulttuuriset ja seksuaaliset muurit ja estot. Seksuaalisuudesta ei puhuta.

Edward ja Florence putoavat avuttomuuttaan kuiluun vanhan ja uuden maailman välillä.

Tarkat henkilökuvat kiertyvät auki takaumissa

Elokuvallisiin juonenkäänteisiin perustuvia McEwanin romaaneja ja tarinoita on filmattu tiuhaan, tunnetuimpana näistä kymmenen vuoden takainen Joe Wrightin ohjaama Sovitus.

Rannalla-romaanin filmatisoinnista vastaa pitkän linjan teatteriohjaaja Dominik Cooke. Käsikirjoitus on McEwanin omasta kynästä. Pääosien tähdet Saoirse Ronan ja Billy Howle ovat saaneet näyteltäväkseen lähes viktoriaanisen kattauksen lihallisuuden kammoa, ujoutta ja ylevyyden vivahteita hysteriaa lähentelevän hermopaineen puristuksessa. Päähenkilöitä, parikymppisiä vastanaineita, kauhistuttaa tieto siitä että hääyönä Edwardin ”herkin osa pistäytyisi luonnon muovaamassa ontelossa tuon iloisen, kauniin ja tavattoman älykkään naisen sisällä”, kuten McEwan kirjoittaa.

Lue myös: Eppu Normaali -veistos julkistettiin Ylöjärvellä: "Todellista seinästä revittyä huumoria"
 

Miljöönä on kolkko merenrantahotelli. McEwanin tarkat henkilökuvat kiertyvät auki takautumissa, jotka on siroteltu häävuoteeseen sijoittuvan kliimaksin, tai antikliimaksin, ympärille.

Florence on konservatiivisen perheen kasvatti ja lahjakas viulisti. Historiaa yliopistossa opiskeleva Edward on alempaa luokkaa, ainakin rahassa mitaten. Kylmän äidin (Emily Watson) ja raivohullun isän (Samuel West) kasvattama Florence hurmaa Edwardin boheemin perheen, jonka onnea varjostaa Edwardin taiteilija-äidin aivovamma.

Draaman kannalta olennainen konflikti on puiseva

Elokuva, toisin kuin McEwanin romaani, jättää paljon tulkinnanvaraa Florencen ja Edwardin tunteiden syvyydestä. Elokuvassa Florencen epävarmuutta voi tulkita monelta kantilta. Se on selvää, että molemmille avioliitto merkitsee pinnallista yritystä vapautua perheistään.

Draaman kannalta on valitettavaa, että se konflikti, jota kohti juoni etenee, on lopulta hyvin puiseva ja arvattava tapahtuma. Jälkipuinti käydään teatraalisesti rantahietikolla, ikään kuin teatterin lavalla. Päänsisäiset taistelut, jotka ovat romaanin yksinoikeus, eivät ole luontevasti taipuneet elokuvaksi. Romaanissaan McEwan kuittaa Edwardin loppuelämän lakonisesti muutamalla sivulla. Elokuva sen sijaan painottaa Edwardin katumusta

Tyylilaji: draama. K-12.

Lindemark Jarno
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi