Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Mikä ihmeen Fringe? Lue Lahdessa käynnissä olevan festivaalin historiasta ja nappaa tärpit perjantaille ja lauantaille

Lahti Fringe Festivalin esikuva on The Edinburgh Festival Fringe, maailman suurin esittävän taiteen festivaali.

Lahti Fringe on Suomen ensimmäisen Fringe Festivaali. Kuva: Elena Liseytseva

The Edinburgh Festival Fringe, tuttavallisemmin The Fringe, syntyi kuin varkain 1947, ja on sittemmin levinnyt Skotlannista ympäri maailmaa. Mistä tapahtumassa on oikein kysymys?

1. The Fringessä kaikki taiteen lajit ovat sallittuja

Festivaali ei valitse esiintyjiään, vaan tilan esitykselleen voi vuokrata kuka tahansa. Fringessä ammattilaiset ja harrastajat esiintyvät sikin sokin ja sulassa sovussa.

Esityksiä, ilmaisia ja maksullisia, on kaikkialla. Teattereiden, ravintoloiden, katujen, kirkkojen, luentosalien, toimistotilojen ja koulujen lisäksi esityksiä on nähty puhelinkopeissa, takseissa, julkisissa käymälöissä ja yksityiskodeissa.

Kuva: Juha Honkonen

Tarjolla on valtavasti marginaalisempaa ja kokeellisempaa esittävää taidetta, mutta myös tunnettuja esiintyjiä. Fringessä eri taiteenlajien tekijät ja ystävät eri puolilta maailmaa kohtaavat parhaimmillaan niin, että raja esiintyjän ja yleisön välillä katoaa joskus kokonaan.

2. Sikisi Edinburgh International Festivalin kylkiluusta

The Fringe syntyi, kun kahdeksan teatteriryhmää, jotka eivät saaneet kutsua vuonna 1947 järjestettyyn ensimmäiseen Edinburgh International Festivaliin, esiintyivät tapahtuman kyljessä festivaaliyleisön huomion toivossa.

Seuraavana vuonna paikallinen kirjoittaja Robert Kemp totesi, että virallisen tapahtuman reunoilla, ”round the fringe”, tapahtuu jo niin paljon jännää, että kaikki tuskin malttavat illan tullen painaa päätä tyynyyn.

Fringe-festivaali on lähtöisin Edinburghista. Kuva Edinburghin vuoden 2016 Fringe-festivaalilta. Kuva: Juha Honkonen

Vuosi vuodelta loistapahtuma kasvoi, ja kasvoi lopulta paljon "isäntäänsä" suuremmaksi.

Nykytasolla The Fringessä on yli 50 000 esitystä ja esiintymispaikkoja kolmisensataa. Tällä viikolla Edinburghissa päättynyt festivaali kesti kolme ja puoli viikkoa. Tapahtumaan myytiin ennätyksellisesti 2,8 miljoonaa lippua.

3. Festivaalin suosituin taiteenlaji on komedia

Tapahtuman virallisessa opaskirjassa on omat lukunsa kabareelle ja varieteelle, lastenohjelmalle, komedialle, tanssille, fyysiselle teatterille ja sirkukselle, näyttelyille, musiikille, musikaaleille ja oopperalle, spoken wordille ja teatterille.

Perinteisesti eniten on ollut tarjolla teatteria, mutta vuodesta 2008 lähtien komediaesityksiä on ollut vielä enemmän.

Vuosien varrella The Fringestä vauhtia uralleen ovat hakeneet esimerkiksi Monty Pythonin jäsenet, Rowan Atkinson, Stephen Fry, Hugh Laurie, Emma Thompson ja Ismo Leikola.

Fringe-festivaali Edinburghissa loppukesästä 2016. Kuva: Juha Honkonen

Leikola on muistellut Helsingin Sanomissa nuuhkineensa festivaalin tunnelmaa ensimmäisen kerran vuonna 2005, ja kolme vuotta myöhemmin hän ajatteli olevansa valmis läpimurtoon Brittein saarilla. Hän varasi salin Edinburghista koko elokuuksi, kuten on tapana tehdä.

Harmi vain, että tuona vuonna tapahtuman lipunmyyntijärjestelmä takkuili, vettä satoi ja yleisö oli kadoksissa. Leikola sai lehdissä hyviä arvosteluja, mutta vitsaili lähes tyhjälle salille. Takkiin tuli 7 000 puntaa.

4. Suomalaistaiteilijat ovat tapahtumassa jokavuotinen näky

Taidelauantain tunnelmaa kaupungintalon edustalla 3.9.2016. Kuva: Samuli Ikäheimo

Tänä vuonna Leikola esiintyi jälleen Edinburgh Festival Fringessä. Tuoreimman tapahtuman muita suomalaistuotantoja olivat Kaisa Lundánin näytelmä All the Lights Are On, Circo Aereon ja Thom Moncktonin sirkusesitys The Artist, Teatteri Metamorfoosin The Sauna, Samira Elagozin monologiesitys Cock, Cock.. Who's There?, Ima Iduozeen tanssiteos This is the Title sekä nuorallatanssia ja japanilainen sidontataidetta shibaria yhdistävä nykysirkusesitys WireDo.

5. The Fringe ja yhä elävä Edinburgh International Festival ovat ruokkineet paitsi toisiaan myös muita Edinburghin taidetapahtumia

Tunnelmia Fringe-festivaalilta Edinburghista vuodelta 2016. Kuva: Juha Honkonen

Samaan Edinburgh Festival -sukuun voidaan lukea useita kaupungissa järjestettäviä kulttuurijuhlia. Tänä vuonna Edinburghin elokuussa sykkivät ainakin Edinburgh Art Festival (perustettu vuonna 2004), Royal Edinburgh Military Tattoo (1950), Just Festival (2005), Edinburgh International Book Festival (1983), Edinburgh Mela (1995) sekä Edinburgh International Television Festival (1976). Eikä pidä unohtaa heinäkuista Edinburgh International Film Festivalia. Maailman pitkäikäisintä elokuvajuhlaa on järjestetty yhtä kauan kuin The Fringeä.

6. Lahti Fringe Festival on Suomen ensimmäinen Fringe

Vuosien varrella Fringe-festivaalit ovat levittäytyneet ympäri maailman. Tapahtumia järjestetään noin 250 kaupungissa. Lahti on osa Nordic Fringe Festival -verkostoa, jonka muut pohjoismaiset festivaalikaupungit ovat Tukholma, Göteborg ja Bergen.

Lahden musiikkiopiston esitys "Maailman kaunein sointu" Alatorilla Taidelauantaina 3.9.2016. Kuva: Samuli Ikäheimo

Lahti Fringen poimintoja

Perjantai:

Vanity Fair. Sinfonia Lahden elävä soittorasia historiallisessa museossa kello 13 ja 15.

Ruotsalainen Daniela Kullmanin teatteriesitys #AlsoMe eli kuinka luoda oma itsensä sosiaalisessa mediassa. Englanninkielinen esitys Pikkuteatterissa kello 17. Esitykseen mahtuu 25 ensimmäistä.

Duo Karhos ja Tommi Nurmilaine kaupungintalon Tyrmässä kello 18.

The sadly unknown. Saksalainen nykymusiikkiin erikoistunut nokkahuilisti Sylvia Hinz esiintyy kello 19 Kirkkokatu 5:n seurakuntasalissa.

Illusion in Movement. StrongBows, PoleArtist Paula ja Tanssiopiston tanssijat Vaahterasalissa kello 19. Lahtelainen jousiyhtye saa rinnalleen modernin jazztanssin, baletin ja tankotanssin.

Väkevien laulujen ilta. Annamaria Karhulahti, Marko Häkkinen, Sirkku Hilanko ja Niklas Hagmark. Kuusitoista laulua elämästä ja kuolemasta Pikkuteatterissa kello 19.

Australialaisen Dan Le Manin Dicey-performanssi kello 20.30 Vaahterasalissa. Sattuma vaikuttaa Luke Reinhardtin teoksesta The Diceman innoituksen saaneen esityksen kestoon ja hintaan.

Lauantai:

Timo Jakolan tekemiä rappukäytävien taideteoksia Rautatienkatu 25:ssä ja Kirkkokatu 15:ssä kello 12–14.

Vaparin Fiesta. Vapaudenkatu 8:n yrittäjien korttelijuhla kello 12–18.

Roskarunopelin esittely Kahvila Oskarissa kello 14. Roskaruno GoGo -mobiilipelin sanat ovat peräisin roskista, joita lahtelainen kirjailija Heikki Saure on kerännyt 25 vuotta.

Mueve Clubin Dancehall Queen Style -ryhmä esittää jamaikalaista katutanssia kauppatorilla kello 14.

NaamiaisPicNic kauppatorilla kello 14–18. Hanki eväät, naamioidu ja herkuttele värikkäässä seurassa.

Lahti liekeissä. Kartanon puistossa keskustellaan populaarimusiikista Tapani Ripatin, Mato Valtosen, Brädin ja Antti Vedenpään johdolla kello 15–17.

Onko järkee vai ei? Sleepy Sleepers -runoilta Möysän Musaklubilla kello 18–21.

LIWRE-klubi ravintola Torvessa kello 19–22. Maan eturivin lavarunoilijoita ja spoken word -artisteja.

Satirical Fever Dreamz. Islantilaisen Bjarni Gauturin tanssia ja satiirista stand upia Sopenkorven Kesannolla kello 20–21.

Landing Collective: Home is Where? Israelilainen media-artisti Moran Been-noon ja koreografi-tanssija Aliina Lindroos Pikkuteatterissa kello 21.

A Slutty Bisexual. Vili von Nissisen omaelämäkerrallinen queer-esitys Vaahterasalissa kello 21.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Osallistutko Lahti Fringe Festivalin tapahtumiin?
Osallistutko Lahti Fringe Festivalin tapahtumiin?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi