Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Taidelauantaista tuli Fringe Festival - "Ihmetellään, miten uskallamme järjestää tämän heti ensimmäisellä kerralla näin isosti"

Kannaksen lukion porukat pistivät Lahden Lanun aukiolla bileet pystyyn keskiviikkona. Keskustassa liikkuessaan kannattaa pitää silmät auki läpi nelipäiväisen Lahti Fringe Festivaalin. Kuva: Elena Liseytseva

Mitä vikaa oli Taidelauantaissa? Tätä kysymystä on kysytty monta kertaa, kun Lahden ammattikorkeakoulu Lamk ja Lahden kaupunki päättivät toteuttaa Taidelauantain sijaan nelipäiväisen Lahti Fringe Festivaalin.

– Konsepti on sama kuin Taidelauantaissa, nyt tehdään vain isommin. Fringe Festival järjestetään kaikkiaan 250 kaupungissa kaikilla mantereilla, Lahti on ensimmäinen kaupunki Suomessa, jossa festivaali pidetään. Halusimme mukaan kansainvälisiä artisteja, ja heille Fringe Festival on tapahtumatyyppinä entuudestaan tuttu, kertoo tapahtumapäällikkö Inkeri Määttä Lahden kaupungilta.

Keskiviikkona alkanut nelipäiväinen festivaali on yhtä kuin konsertteja, klubikeikkoja, tanssiesityksiä, teatteria ja taidenäyttelyitä. Mukana on suomalaisten esiintyjien ohella 20 kansainvälistä porukkaa, muun muassa Ruotsista, Saksasta ja Portugalista. Se, kuinka moni festivaalit löytää, riippuu Määtän mukaan pitkälti säästä.

– Taidelauantaihin on osallistunut noin 10 000 henkeä. Kävijät jakaantuvat nyt usealle päivälle ja hyvin monenlaisiin tapahtumiin, joten osallistujamäärää on hankala arvioida. Mutta odotamme tuhansia. Onhan Lahdessa nyt sentään 120 000 asukasta.

Luuletko, että runosi ovat vain roskaa? Luulepa toisin

Ehkä yksi erikoisimmista festivaalipisteistä on roskarunopelin kehittelypaja, joka järjestetään Kahvila Oskarissa lauantaina kello 14. Siellä kuka tahansa saa esittää roskarunopelillä tekemiään runoja. Roskaruno GoGo on demovaiheessa oleva mobiilisovellus, sen voi ladata android-laitteisiin Google Playsta. Myöhemmin peli on tarkoitus saada toimimaan myös muilla mobiililaitteilla ja VR-laseilla.

Roskaruno GoGossa rakennetaan runoja löydetystä materiaalista. Pelin kaikki sanat ovat peräisin roskista, joita lahtelainen kirjailija Heikki Saure on kerännyt 25 vuoden ajan. Pelin tekijät toivovat saavansa Fringe Festivalin yleisöltä palautetta, jota hyödynnetään sovelluksen kehittämisessä kohti lopullista tuotetta.

Muita festivaalin tapahtumapaikkoja ovat muun muassa Kasisali, Vaahterasali, Kinoiiris, Vapaudenkatu ja Lahden vanha haulitehdas.

Tyyli vapaa, mutta varma - festivaali järjestetään uudestaankin

Jokainen kaupunki saa järjestää festivaalin omalla tyylillään. Lahdessa on erikoista se, että nimenomaan kaupunki on lähtenyt mukaan yhteistyökumppaniksi. Lahti tarjoaa tilojaan ilmaiseksi tapahtuman käyttöön, mikä säästää huomattavasti kustannuksia. Mutta silti muut Pohjoismaat ovat kauhuissaan.

– Siellä ihmetellään, miten uskallamme järjestää tämän heti ensimmäisellä kerralla näin isosti, kertoo Lamkin tapahtumakoordinaattori Laura Montonen.

Tukholmassa Fringe Festival on järjestetty jo yhdeksän kertaa, ja edelleen siellä saadaan selitellä, mikä festivaali oikein on.

– Uskon, että kun tapahtuma tulee ihmisille tutuksi, he myös löytävät sen hyvin. Lisää nimittäin on tulossa, sillä tämä festivaali järjestetään uudestaankin, Inkeri Määttä lupaa.

Lahtelainen Imppu eli Ilmari Myllynen esiintyy festivaaleilla neljässä tapahtumassa. Hän tarjoilee 80-lukulaista elektropoppiaan Lanunaukiolla torstaina, esiintyy Nukketeatteri Niveltämön musiikkinäytelmässä Pikakelaus Euroopan historiaan ja Avaruuden asukkaiden kanssa Alatorilla sekä Varjottarien akustisella keikalla Pikkuteatterilla.

– Kiinnostavaa nähdä, miten ihmiset löytävät tapahtuman. Jos ei tulekaan yhtä paljon yleisöä kuin Cheekille, niin lähes yhtä paljon! Myllynen sanoo.

Lue myös: Lahden Torvi oli Suomen kuudenneksi suosituin keikkapaikka viime vuonna
 
Lahti Fringe Festival

Nelipäiväinen tapahtuma

Tarjolla on 180 erilaista tapahtumaa, joista 88 prosenttia on maksuttomia.

Festivaali järjestetään Lahden ammattikorkeakoulun ja Lahden kaupungin yhteistyönä.

Lahti Fringe Festival -pilotti on osa hanketta, johon on saatu tukea Euroopan aluekehitysrahastolta.

Lisätietoa festivaalista ja printatun ohjelman voi hakea Dooroomista (Rautatienkatu 20).

Festivaali jatkuu 1.9. asti.

Koko ohjelman voi katsoa osoitteessa lahtifringe.fi

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Osallistutko Lahti Fringe Festivalin tapahtumiin?
Osallistutko Lahti Fringe Festivalin tapahtumiin?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi