Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Cheek ennen viimeisen konserttinsa alkua: "Cheek on nyt vapaa"

Jare Tiihonen sanoo olevansa pelottavan rauhallinen pitäessään Cheek-uransa viimeistä tiedotustilaisuutta, lauantaina, vain muutama tunti ennen viimeistä konserttiaan.

– Tänään bileet ovat varmaan hiton hyvät, Tiihonen sanoo hyväntuulisena.

Cheekinä olo on ollut Tiihoselle sekä fyysisesti että henkisesti raskasta. Tiihonen on kertonut avoimesti kärsivänsä kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja ahdistuneensa artistiuran taakan alla. Perjantaina julkistettu Nelosen dokumentti paljasti Tiihosen kärsivän myös pahoista selkävaivoista.

Nyt Tiihonen sanoo olonsa olevan parempi kuin aikoihin.

– Mua on ahdistanut monet asiat, mutta nyt mua ei enää ahdista, koska tiedän, että kohta tämä on paketissa, Tiihonen kuvailee tunnelmiaan.

– Cheek on nyt vapaa, hän sanoo.

Tiihonen palaa hetkeksi perjantain tunnelmiin. Vaikka keikka mäkimontussa oli tiedossa jo pitkään, kertoo Tiihonen, että näky lavalta katsomoon onnistui silti yllättämään hienoudellaan. Konsertin näyttävin hetki syntyi hänen faninsa innoittamana.

– Sain kuukausi sitten Instagramissa fanilta videon. Hän sanoi, että tämä olisi hieno tehdä Lahdessa ja vastasin, että hiton hyvä idea. Kyseessä oli se, kun mä nostin valoja ylös ja alas. Se oli siistein näky, minkä olen keikkalavoilla nähnyt. Sama tyyppi laittoi myöhemmin viestiä, että hei, sä käytit mun idean, johon vastasin, että kiitos maailman eniten tosta ideasta, se oli paras hetki koko keikasta.

Lauantain konsertin Tiihonen uskoo olevan astetta tunteellisempi sekä artistille itselleen että yleisölle. Illan viimeistä kappaletta Valot Sammuu artisti on harjoitellut enemmän siltä varalta, että tunteet ottavat vallan.

– Biisi on muutenkin vaikea, siinä on pitkät säkeistöt, eikä me olla vedetty sitä livenä hirveän montaa kertaa. Olen valmistautunut hieman harjoittelemalla sitä, jotta biisi onnistuisi, vaikka tunteita tulisi päälle. Katsotaan, Tiihonen sanoo.

Maanantaina auringon alle

Kun valot sammuvat viimeisen kerran, sanoo Tiihonen katselevansa ilotulituksia lavan takana ja halaavansa bändin tyyppejä. Maanantaina hän toivoo olevansa jossain kaukana auringon alla. Lentolippu saattaa olla hankittuna, artisti vihjailee.

Mahdollisen reissun jälkeen Tiihonen aikoo keskittyä uuden musiikin tekemiseen levy-yhtiönsä ensimmäisen ulkopuolisen artistin, Lukas Leonin kanssa.

– On jonkinlainen pehmeä lasku, kun pysyy tossa musassa kiinni, mutta ei tarvitse enää onnistua tai kantaa niitä paineita itse. Roolinvaihdos parrasvaloista taka-alalle tuntuu hyvältä, Tiihonen sanoo.

Artistin mukaan musiikki on ollut hänen suurin intohimonsa ja on edelleen, vaikka Cheekiä ei enää ole.

– Olen ollut onnekas, kun olen löytänyt yhden intohimon. Kaikki eivät löydä omaansa koskaan. Olen saanut tehdä harrastuksestani itselleni työn. Se on jo aika paljon yhdelle elämälle. Mutta jos vielä jotain muuta joskus löytyy, niin olisihan se mahtavaa, Tiihonen sanoo.

Julkisuus ei lopu Cheekiin. Jos tästä lähtien Tiihosen näkee kadulla, saa nimikirjoituksia ja yhteiskuvia yhä pyytää. Tiihonen toivoo kuitenkin rauhaa hänen kotinsa ympäristöön.

– En ole missään vaiheessa edes haaveillut sellaisesta, että mä en olisi enää julkinen ihminen. Sitä tosin toivon, että ihmiset eivät hakeutuisi pyörimään sinne missä mä asun vaan sen takia, että mä en enää oo keikoilla.

Tiihonen ei osaa sanoa kuinka kauan kestää, ennen kuin Cheek muuttuu hänen päänsä sisällä Jareksi.

– Tosi hyvä kysymys. Varmaan sitten, kun se identiteetti rupeaa rakentumaan jonkun muun varaan kuin mitä nyt olen tehnyt. Aikaa se vie, varmaan puhutaan vuosista, artisti sanoo.

"Lahti aiheutti mulle aikoinaan ahdistusta"

Cheekiä on tituleerattu 2000-luvun suurimmaksi suomalaiseksi artistiksi. Tiihosen mukaan on mahdollista, että Suomeen tulee vielä uusi Cheekin kaltainen ilmiö.

– En osaa sanoa, mikä se uusi juttu voisi olla, mutta joku vielä keksii jotain, mitä ei ole tehty aikaisemmin.

Artistin mukaan, jos haluaa menestyä kuten Cheek, on ensin keksittävä, mitä haluaa tehdä ja satsattava sitten kaikki siihen yhteen asiaan.

Tiihonen sanoo, että suurin voimavara Cheekin takana, on ollut hänen kaksoisveljensä Jere Tiihonen.

– Hän on ollut varmaan isoin voimavara itsetietoisuuteen, asenteeseen ja itseluottamukseen. Siitä koko homma on lähtenyt, Tiihonen sanoo.

Perjantaina ensimmäisessä Valot sammuu -konsertissa liikuttunut Tiihonen kehui välispiikeissään Lahtea ja puhui ristiriitaisesta suhteestaan kaupunkiin.

Hänen mukaansa, vaikka kymmenen vuotta sitten räppäri halusi karistaa kotikaupungin tomut jaloistaan, Lahdella on suuri merkitys hänen uralleen ja nyt hän haluaa olla lahtelainen.

Lauantaina Tiihonen sanoi, ettei ole ainakaan vielä suunnitellut muuttavansa Lahteen.

– Lahti aiheutti mulle aikoinaan ahdistusta, mutta viime aikoina olen alkanut ymmärtää Lahden merkityksen. On hienoa, että pystyy tunnustamaan omat juurensa ja varsinkin räppijuuret. Siitä tulee hyvä fiilis, Tiihonen sanoo.

Hänen mukaansa Lahdessa ei tulla näkemään Cheekin nimikirjaimin koristeltua rap-akatemiaa. Lahtelainen musiikki ja erityisesti rapmusiikki voivat hyvin ilman häntäkin.

– Lahden räppimeininki on hyvä. MGI Henri Lanz pyörittää meininkiä hyvin oman levy-yhtiönsä kanssa. Lanzin studiolla on hirveä vilinä koko ajan. Kyllä Lahdessa syntyy musaa koko ajan ja hienoa näin, Tiihonen sanoo.

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 19.40.

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 19.53.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi