Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Risto Isomäki kertoo ajatuksia ruokkivan ja vetävän tarinan suomalaisuuden juurista

Risto Isomäki

Viiden meren kansa

Into 2018. 333 s.

Tieteiskirjailija Risto Isomäki iskee pöytään loistavan kirjan. Uutuusromaanissaan Viiden meren kansa hän ravistelee ymmärrystämme siitä, mitä suomalaisuus on, ja mistä suomalaiset ovat tulleet. Tyypilliseen tapaansa hän esittää aiheesta rohkeita, perusteelliseen tutkimukseen perustuvia tulkintojaan.

Kirja muodostuu kahdeksasta itsenäisestä tarinasta, joiden kattama ajanjakso on noin 12 000 vuotta. Kirjan lopuksi hän esittää taustoja ja perusteita tarinoissa esitetyille tulkinnoille historiasta.

Alun tarinassa ensimmäiset asukkaat saapuvat nykyisen Suomen alueelle noin 11 000 vuotta sitten. Myöhemmin alueelle saapuvat Persian kuninkaan Dareioksen sotajoukkojen ahdistamana pohjoiseen paenneet skyytit, jotka lopulta sekoittuvat alueella jo asuneisiin ihmisiin.

Isomäki jopa heittää, että ehkä kansainvälisessä vertailussa pitkälle edennyt tasa-arvomme on hyvin vanhaa perua. Skyyttien joukossa naisetkin olivat sotureita ja jopa sotapäälliköitä.

Kristinusko leviää väkisin

Viimeisessä tarinassa kristityt ristiretkeläiset raivaavat veristä tietään pohjoiseen 1200-luvulla. Kristinuskon tunkeutumista väkivalloin alueelle sivutaan muutamassa muussakin tarinassa. Pyhän Henrikin legendasta ammentavassa tarinassa Lalli kostaa sukunsa karsikkopuun tuhoamisen. Toimintakohtaus kuvataan tylyllä täsmällisyydellä.

Tarinoihinsa Isomäki nivoo mukaan myös Saarenmaalle pudonneesta meteorista saadun raudan. Kalevalastakin tutut Lemminki ja Ilmari lähtevät tutkimaan meteorin osumakohtaa.

Risto Isomäen episodiromaani vie tuhansien vuosien taakse Suomen historiaan. Kuva: Juha Peurala

Meteorista saatu rauta oli Isomäen teorian mukaan ajan muuta rautaa kestävämpää, ja siitä maksettiin siksi huimia summia. Kulttuuri kehittyi sen ansiosta isoin harppauksin. Sieltä se sitten levisi myös lahden pohjoispuolelle. Lopulta viimeisessä tarinassa jo hiipunut itämerensuomalainen kulttuuri joutuu ristiretkeläisten uhriksi.

Tarinat heräävät eloon

Isomäen rohkeat, tieteellisen tiedon ja rikkaan mielikuvituksen kudelmalla taidokkaasti väritetyt tarinat herättävät historian eloon. Raudan, kansainvaellusten ja katolisen kirkon valloitusretkien luoma tausta kokoaa tarinat yhteen ja kokonaisuus välttää hänen aiemmille kirjoilleen tyypilliset karikot.

Isomäen aiemmista romaaneista esimerkiksi Litium 6 (2007) olisi ollut valtavan tietomäärän ja kiehtovan asetelman vuoksi loistava, ajatuksia herättävä ekologinen trilleri, mutta kirjalliset ansiot ontuivat. Käteen jäi kökkö valistusopus ydinvoiman vaaroista. Siinä missä sen lukukokemus oli masentava, on Viiden meren kansaa vaikea laskea käsistään. Kevyehkön kirjan ahmii vauhdilla.

Ovatko asiat tapahtuneet niin kuin Isomäki esittää? En tiedä, mutta Isomäen teoriat ovat riittävän hyvällä pohjalla esitettäviksi ja hyvät tarinat vievät mennessään.

Pasi Huttunen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi