Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Perjantai oli räjähtävä alkunäytös Cheekin uran lopulle

Yleisö saapui hyvissä ajoin nauttimaan konsertin oheisohjelmasta.

Sikokset Suvi Alasuutari, Anu Karppinen ja Satu Kilpelänaho saapuivat Cheekin konserttiin Oulusta saakka. Karppinen oli hankkinut liput konserttiin joululahjaksi sisarilleen. Kuva: Sami Kuusivirta

Cheek eli Jare Tiihonen on jättänyt pysyvän jäljen suomalaiseen musiikkimaailmaan, tuoden suomirapin osaksi valtavirtaa ja viemällä sen jäähalleihin ja olympiastadioneille.

Cheekillä on ollut myös mittava vaikutus suomalaisiin: rakastit tai vihasit Cheekiä, kaikilla on hänestä mielipide ja kaikki tietävät, kuka hän on.

Tiihosen itsevarmat, roisit ja jopa koskettavatkin sanoitukset ovat koskettaneet montaa ihmistä aina Helsingistä Ivaloon saakka. Tämä näkyi selvästi artistin ensimmäisen jäähyväiskonsertin yleisöä katsellessa.

Valot sammuu tapahtuma-alueella oli paikalla niin perheitä, ystävyksiä kuin pariskuntia laajasti eri ikä-ryhmistä.

Helsinkiläistyttöjen jonotus aamukuudesta lähtien palkittiin, sillä Maria Nisula, Aino Ikonen ja Venla Tiilikainen pääsivät ensimmäisinä kirmaamaan kohti tapahtuma-aluetta. Kuva: Sami Kuusivirta

Ensimmäiset jonottajat saapuivat perjantaina porttien eteen aamukuudelta. Helsinkiläisen Maria Nisulan, Aino Ikosen ja Venla Tiilikaisen pitkäjänteisyys palkittiin, sillä kolmikko pääsi myös säntäämään ensimmäisinä porteista sisälle ja kohti eturiviä, porttien auetessa kello neljältä.

– Tuntuu haikealta ja tyhjältä, mutta ymmärrän kyllä Jaren päätöksen. Kaikki hyvä loppuu aikanaan, Tiilikainen sanoi.

Vaikka perjantain tilaisuus oli esinäytös yhden aikakauden loppumiselle, eivät Tiilikaisen silmät olleet vielä aamulla vetistyneet.

– Tänään nautitaan niin kauan kuin voidaan, sitten vasta itketään.

Oululainen Anu Karppinen oli mäkimontussa myös vuonna 1991

Oululaiset siskokset Suvi Alasuutari, Anu Karppinen ja Satu Kilpelänaho odottelivat illan esitystä jännittyneinä tapahtumatorin laidalla.

Alasuutari tunnustautui sisarkatraan kovimmaksi Cheek-faniksi. Hän sanoi ymmärtävänsä suosikkiartistinsa lopettamispäätöksen, vaikka se tarkoittaa, ettei uutta musiikkia enää tule.

– On varmasti raskasta olla niin tunnettu. Faneille jää onneksi musiikki, jota voi aina kuunnella.

Liput Cheekin konserttiin olivat joululahja Karppiselta sisarilleen. Karppinen paljasti, että kyseessä oli jo peräti toinen konsertti, jonka hän katsoi Lahden mäkimontussa. Karppinen oli paikalla myös vuonna 1991, kun yhdysvaltalainen poikabändi New Kids on the Block esiintyi hyppyrimäkien alla.

– Olin silloin 11-vuotias. Muistan, että väkeä oli niin paljon, että välillä jalkani eivät koskettaneet maata. Ihmiset kiljuivat lujaa ja pojat tanssivat lavalla.

Karppinen uskoi kiljuvansa perjantain konsertissa hivenen hiljempaa kuin samalla paikalla 27 vuotta sitten.

Tapahtuma-alueella riitti nähtävää ja naposteltavaa

Lukas Leon viritti yleisön oikeaan tunnelmaan ennen virallisen konsertin alkua. Kuva: Aku Isotalo

Valot Sammuu -jäähyväiskonsertti on rakenteeltaan valtava. Tuhatpäisen yleisön viihtyvyydestä porttien aukaisusta itse keikan alkuun vastaa artistit Lukas Leon, Ilta ja Tippa, jotka esiintyivät myös perjantaina vuorollaan tapahtumatorin lavalla. Lisäksi alueelle tuotu benjihyppytorni tuntui olevan perjantaina ahkerassa käytössä.

20-vuotiasta vantaalaista Lukas Leonia on tituleerattu Cheekin manttelinperijäksi, sillä hän on ensimmäinen ulkopuolinen artisti, joka on otettu osaksi Cheekin levy-yhtiötä, Liigamusicia. Perjantaina Lukas Leon muisteli lämmöllä Tiihoselta saamaansa tukea, mutta sanoi tekevänsä ylpeästi omaa musiikkiaan.

– Moni on kysynyt, että pelkäätkö sä yhtään, että sut tunnetaan vain Jaren tuuraajana. Kaikille kysyjille olen sanonut, että ei pelota. Ihmiset tulevat muistamaan mut itseni takia, Lukas Leon sanoi.

Perinteisten baaritiskien ja anniskelualueiden lisäksi, Valot Sammuu -tapahtuma-alueella on mittava määrä erilaisia ruokakojuja, jotka tarjoilevat meksikolaista, thaimaalaista, kiinalaista ja suomalaista ruokaa.

Suurin osa paikalle saapuneista ravintoloitsijoista on pääkaupunkiseudulta, heinolalaista Kusmikua lukuun ottamatta.

Perjantaina Kusmikun kokki Juha Silvennoinen paljasti, että Kusmiku kutsuttiin tapahtumaan varta vasten. Silvennoinen arveli syyksi sen, että ahkerasti tapahtumia kiertäneen kojun maine oli varmaankin kiirinyt eteenpäin oikeisiin korviin.

Keikka sujui odotetusti ilotulitteiden ja vierailija-artistien siivittämänä

Cheekin jäähyväiskeikkaa katsoi perjantaina 30 000 ihmistä. Kuva: Sami Kuusivirta

Tapahtuma-alueen lisäksi, myös itse päälava on jättiläismäinen. Cheekin viimeinen estradi on jalkapallokentän levyinen ja kokonaismitoiltaan suuren asuinkerrostalon kokoinen. Lisäksi lavan rakenteisiin on kiinnitetty tuhat neliömetriä videoseinää sekä yli tuhat valaisinta ja muuta efektilaitetta.

Ennen perjantain konserttia yleisön odotukset olivat korkealla. Kysyit keltä tahansa, kaikki kertoivat odottavansa suurempaa spektaakkelia kuin mitä Cheekiltä nähtiin neljä vuotta sitten Helsingin Olympiastadionilla.

Yleisössä odotettiin myös innolla sitä, ketä lavalla tultaisi näkemään illan aikana itse pääesiintyjän lisäksi.

Lopulta, kymmenen yli kahdeksan, Cheek asteli yleisön eteen liekkimeren ja ilotulitusten toivottaessa miehen tervetulleeksi yhdessä 30 000 katsojan kera. Artisti aloitti jäähyväiskeikkansa biisillä Kuka muu muka.

Keikan aikana ei tulitehosteissa säästelty. Tuttuun tapaan liekkitehosteet olivat näyttävä osa Cheekin konserttia. Kuva: Aku Isotalo

Yleisön toiveeseen vastattiin illan aikana, kun lavalle asteli useita suomalaisen musiikkimaailma tunnettuja nimiä, kuten Diandra, Sanni, Kaija Koo, Elastinen ja JVG. Kaikkiaan konsertissa kuultiin 29 kappaletta.

Konsertti päättyi kuten se oli alkanutkin, ilotulitusten saattelemana. Viimeiseksi kuultiin myös odotetusti kappale Valot Sammuu.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi