Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kustantaja myynyt hurjasti Kimi Räikkösen elämäkertaa – Päijät-Hämeen kirjastoissa uutuuskirjasta jo yli 300 varausta

Kustannusosakeyhtiö Siltala kertoo toisen painoksen olevan saatavilla syyskuun alussa. Kirjastoihin kirja saapuu lähiviikkoina.

Kimi Räikkönen ja Kari Hotakainen olivat paikalla elämäkerran julkistustilaisuudessa Helsingissä viime torstaina. Kuva: Markku Ulander

Kimi Räikkösen elämäkerrasta otetaan pikavauhtia uusi painos, kertoo tiedottaja Reetta Ravi Kustannusosakeyhtiö Siltalasta.

Ensimmäisen, 50 000 niteen suuruisen painoksen kustantamo on jo myynyt kauppoihin. Ravin mukaan painoksen loppuminen näin nopeasti oli kustantamolle yllätys, vaikka suosiota osattiinkin ennustaa.

– Sitähän emme tiedä, miten vähittäismyynti on mennyt, mutta kustantamosta kirja on loppu. Kuitenkin siitä päätellen, että kaupat jo nyt haluavat tilata sitä lisää, sanoisin, että kirja on mennyt hyvin kaupaksi, Ravi toteaa.

Toisen painoksen suuruus on yli 30 000. Se on saatavilla syyskuun alussa. Ravi pitää sekä ensi- että uusintapainosta Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen suurina.

– Suomessa on erittäin harvinaista, että mistään kirjasta otetaan tämän kokoisia painoksia. Aivan ainutlaatuista on se, että 50 000 kirjaa myydään alle viikossa.

Kari Hotakaisen kirjoittama Tuntematon Kimi Räikkönen julkaistiin viime viikon torstaina.

Ravin mukaan kustantamo seurailee myyntitilannetta toisen painoksen valmistuttua ja päättää syksyn mittaan, otetaan kirjasta kolmaskin painos. Turun ja Helsingin kirjamessujen aikaan sekä jouluna kirjojen myynti kiihtyy entisestään.

Harva kirja kerää satoja varauksia

Kiinnostus Räikkösen elämäkertaa kohtaa näkyy myös kirjastoissa. Päijät-Hämeen kirjastoihin tilatut 27 nidettä eivät ole vielä saapuneet, mutta varauksia on tällä hetkellä yli 300.

Informaatikko Riikka Junttila Lahden kaupunginkirjastosta kertoo, että harvat kirjat keräävät etukäteen satoja varauksia.

– Poikkeuksia ovat koko kansan suosikkeja, kuten urheilijoita, käsittelevät kirjat sekä Enni Mustosen ja Jari Tervon kaltaisten suurten nimien kirjoittamat romaanit, jotka ovat luetuimpien kirjojen listalla muutenkin.

Vastikään julkaistu Mustosen romaani Taiteilijan vaimo on kerännyt vajaat 430 varausta. Seutukirjaston valikoimiin sitä on tilattu yhteensä 68 nidettä. Sen sijaan Tervon uutuutta Aamenta odottaa jonossa noin 50 asiakasta.

Tietokirjojen kierto hiipuu äkkiä

Varausmäärissä näkyy piikki heti, kun teos on saanut mediahuomiota. Räikkösen elämäkertakin on ollut näkyvillä ja varattavissa kirjaston tietokannassa jo kesäkuusta lähtien, mutta varaukset alkoivat lisääntyä vasta viime viikolla kirjan julkistamisen jälkeen.

Tavallisesti suosittujen kaunokirjojen kysyntä on huomattavasti tietokirjoja suurempaa.

– Tietokirjojen kierto hiipuu nopeammin kuin kaunokirjojen, joten kirjastot eivät useinkaan uskalla tilata niitä yhtä suuria määriä, Junttila sanoo.

Junttilan mukaan kaunokirjoja lainataan tasaisesti vuosienkin päästä. Sen sijaan yksittäinen, kiinnostava uutuustietokirja saapuu isolla rysäyksellä, mutta jää huuman laannuttua hyllyyn.

Junttila arvioi Räikkösen elämäkerran saapuvan Päijät-Hämeen kirjastoihin syyskuun loppuun mennessä. Ensi alkuun kirjan laina-aika on kaksi viikkoa.

Lue myös: Lomaileva Bottas ei ole lukumiehiä: "En silti sano, etten lue Kimin kirjaa"
 
Jannika Melkko
jannika.melkko@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi