Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Aiemmin Räikköstä rentoutti pullo, nyt vapaa-aikaa hallitsee perhe

Kari Hotakaisen kirjoittama Tuntematon Kimi Räikkönen vaikuttaa ylipitkältä laatuaikakauslehden henkilökuvajutulta.

Kimi Räikkönen juhli kolmossijaansa hillitysti Englannin Silverstonessa heinäkuussa. Kuva: Andrej Isakovic

Kari Hotakainen

Tuntematon Kimi Räikkönen

Siltala 2018. 270 s.

”Ei mua kiinnosta, millainen mä olen”, autourheilija Kimi Räikkönen (s. 1979) vastaa kirjailija Kari Hotakaisen (s. 1957) kysymykseen omasta persoonastaan.

Vastauksen suoruudessa ja peilailemattomuudessa valottuu poikkeusyksilön tervehenkinen minäkuvattomuus, josta aika moni maapallon nykyasukas on kiinnostunut. Vaan millainen on kirja Jean Sibeliusta tunnetummasta suomalaisesta, jonka mielestä ”hienointa olisi, jos saisi ajaa formula ykkösiä tuntemattomana”?

Hotakaisen alkutuotannon proosaveistos Buster Keaton, elämä ja teot (1991) kuvasi kekseliäästi vähäpuheista ja ilmeetöntä miestä, ja kirjailijan läpimurtoromaanissa Klassikko (1997) kaahattiin ironian vaihdelaatikko laakeriremonttikuntoon, joten ideana Hotakaisen kirjoittama teos Räikkösestä vaikuttaa vallan mainiolta.

Kirja kuin hitaahko testiajo

Takakannen mukaan lopputulos on ”hurja, humoristinen ja liikuttava”, mutta lukijalle Tuntematon Kimi Räikkönen näyttäytyy pidättyvänä ja asiallisena, huumoriltaan kulottuneena henkilökuvana, kuin ylipitkänä laatuaikakauslehden juttuna.

Teoksesta on uumoiltu Minä, Zlatan Ibrahimovićin kaltaista maailmanmenestystä. Siihen on vaikea uskoa. David Lagercrantzin Zlatan-kirjan minä-muotoinen testosteronikerronta laukoi lukijan päistikkaa merkilliseen mielenmaisemaan, kun taasen Tuntematon Kimi Räikkönen on hitaahko journalistinen testiajo, jossa turhankin kohteliaan haastattelijan ja ruuhkavuosiaan elävän haastateltavan välissä on tahdikkaan nauhurin lisäksi moninaisia kilometrejä – yhteissladi ei vaan lähde.

Perheen tuki ehdoton

Toinen ääni kelloon, uusi vaihde silmään, pehmeämmät renkaat alle.

Ilmeisen tiukasta aikataulusta huolimatta Hotakainen on tehnyt Räikkösen tähänastisesta elämästä sujuvan ja skarpin yhteenvedon, jonka ääriviivoista hahmottuu kohteen hymyilevä sydän. Teksti ei jää jumittamaan epäonnistumisiin, eikä onnistumisilla liiemmin brassailla.

Hotakaisen teos näyttäytyy lukijalle pidättyvänä ja asiallisena, huumoriltaan kulottuneena henkilökuvana.

Vanhemmat, Paula ja Matti (1954–2010) Räikkönen tukivat lukihäiriöistä, peruskoulun viidennen luokan tuplannutta ja myöhemmin ammattikoulun autonasentajalinjan keskeyttänyttä poikaansa varauksetta. Lämminhenkisessä espoolaisperheessä kasvanut Kimi on viime vuosina kasvanut lämminhenkiseksi perheenisäksi, jolle harvinainen ammatti on luonut huomattavan varallisuuden.

Nykyään Räikkönen haluaa formulamaailman arjesta mahdollisimman vikkelästi kotiinsa Sveitsiin, jossa odottaa kaksi loputtoman kiehtovaa lasta ja vaimo Minttu, jolla on ”tulinen luonne”.

Aiemmin Kimi irtaantui formula-arjesta ryyppäämällä. Muinaiset kännitempaukset noussevat kirjasta eniten esille.

Pekka Jäntti
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi