Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kari Hotakainen ei seuraa formuloita ja päätti siksi kirjoittaa kirjan Kimi Räikkösestä

Kirjailija ja formulatähti löysivät yhteisen kielen puhumattomuudesta. Räikkösellä ei ollut kirjan sisältöön mitään huomautettavaa, vaikka haastatteluissa nousi esiin vaikeitakin kysymyksiä.

Kirjailija Kari Hotakainen ei seuraa Formula 1 -maailmaa. Ja siksi hän valitsi kirjansa kohteeksi F1-kuski Kimi Räikkösen.

– Halusin ylipäätään kirjoittaa jostain asiasta, mistä en tiedä mitään ja muuttaa omaa kirjoittajatoimintaani, Hotakainen kertoo.

– Kimi Räikkösessä on asioita, jotka ovat kiinnostaneet minua muutenkin, eli puhumattomuus, tai puheen vähyys. Se on kiinnostanut minua henkilökohtaisesti ja vaivannutkin minua elämässäni. Kiinnostavaa on aina myös se, että ihminen lähtee epätodennäköisistä lähtökohdista ja saavuttaa jotakin, minkä ei pitänyt olla mahdollista. Se homma on ihan vanhaa kansantarua. Siihenkin Kimi Räikkönen on hyvä kohde.

Puheen vähyys on vaivannut Hotakaista siksi, että haastatteluiden antaminen ei ole ollut hänelle helppoa.

– Työstä puhuminen on ollut minulle 37-vuotiaaksi asti aika vaivalloista. Edelleen olen sitä mieltä, että jos kirja on mielenkiintoisempi kuin tekijä, niin kaikki on hyvin, mutta jos tekijä on värikäs, mielenkiintoinen ja persoonallinen ja kirja mitätön, niin silloin suhde on huono.

Yhteinen huumori löytyi

Kimi Räikkönen vähine sanoineen vaikutti Hotakaisen mukaan suoraan kirjan kirjoitustyyliin.

– Oli niin paljon hiljaisuutta ja vain sitä autolla ajamista ja tekemistä. Huomasin olevani ihan omalaatuisissa mielentiloissa, kirjailija sanoo.

Silloin kun ihminen ei puhu, häntä pitää kuvata toiminnan kautta. Tällaista tarkkailua ja kuvailua onkin kirjassa runsaasti. Kirjailija katsoo ulkopuolisen silmin Räikkösen maailmaa ja yrittää tuoda siihen mukaan toisen ulkopuolisen, lukijan.

Räikkösen tapa kertoa asioista, suhtautua niihin ja toimia F1-maailmassa herättävät minussa paljon hymyä. Kirjailija Kari Hotakainen

Toisaalta Räikkönen, jonka huumori on kohtuullisen kuivaa, istui hyvin Hotakaisen lakoniseen tyyliin. Hotakainen kertoo, että yhteisen huumorin aaltopituuden löytyminen auttoi paljon työnteossa, sillä tehtävänä oli puristaa vähän julkisuudessa itsestään puhuneesta ihmisestä irti isoja asioita.

– Hän ei ole puhunut sisimpiä tunteitaan mediassa koskaan, ja puheeseen tuli paljon enemmän latausta kuin sellaisella ihmisellä, joka on tottunut puhumaan kaikki asiansa avoimesti, niin kuin nykyään on tapana. Se, että puhuu tärkeistä asioista vähän, on huomattavasti tärkeämpää kuin puhua niitä näitä vuolaasti, Hotakainen toteaa.

– Tosin sanoin hänelle jossain vaiheessa, että minun elämänkäsitykseeni kuuluu se, että kaikkea ei voi kertoa, kaikkea ei voi sanallistaa ja kaikesta ei pidäkään kertoa. Pitää myös suojella itseään, mutta sitten se niin sanottu avautuminen olisi hyvä olla suoraa, rehellistä ja mieluiten taloudellista.

Räikkönen on "luomuhenkilö"

Elävästä ihmisestä kirjoitettu kirja on Hotakaiselle uusi aluevaltaus.

– Elävää henkilöä pitää osata lukea ja kunnioittaa, mutta koko ajan pitää pitää mielessä se, mikä puoli voisi olla vielä kiinnostava, ei niinkään, että mikä puoli voisi olla edustava. Räikkönen on aika rohea ja karu siinä mielessä, että hän ei kovinkaan paljoa ole kiinnostunut siitä, onko hänen julkinen kuvansa eheä ja kaunis, vai onko se tosi.

Räikkönen ei vetänyt mitään pois kirjasta. Kahta lukua hän kuitenkin mietti pitkään: Isän kuolema sekä Raha ja luottamus. Luvut eivät ole sivumääräisesti pitkiä, mutta työmäärä oli iso.

Vaivaannuttavia hetkiä ei Räikkösen haastatteluihin sisältänyt, mutta vaikeita hetkiä kylläkin.

– Vaivaannuttavia hetkiä tulee monesti siitä, että kysyy huonoja kysymyksiä, mutta kun kysyy tärkeitä kysymyksiä, tulee vaikeita hetkiä. Niitä oli paljonkin. Mutta sitten oli myös järkyttävän hauskoja hetkiä. Räikkösen tapa kertoa asioista, suhtautua niihin ja toimia F1-maailmassa herättävät
Veera Jääskeläinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi