Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahden kirjastossa on esillä transsukupuolisten tarinoita – "Turhat normit paskaksi ja palamaan", sanoo tuottaja Maiju Ristkari

Lahti Prideen kuuluvan Sukupuolena ihminen -näyttelyn tavoitteena on lisätä tietoutta sukupuolen moninaisuudesta ja transsukupuolisuudesta.

Sukupuolena ihminen -projektin tuottaja Maiju Ristkari tekee tällä hetkellä myös dokumenttielokuvaa intersukupuolisuudesta. Kuva: Elena Liseytseva

Vielä 15 vuotta sitten tätä näyttelyä olisi tuskin ollut Lahdessa, sanoo Sukupuolena ihminen -projektin tuottaja Maiju Ristkari, 35. Silloin ”jengi tappeli jossain toreilla ja piti pelätä, saako turpaan”.

– En tiedä, onko se edelleen niin, mutta silloin olisi ollut todella vaikea kuvitella, että joku olisi tullut kaapista muunsukupuolisena tai transsukupuolisena. Tai että on homo. Se olisi ollut skandaali.

Ristkari muutti Lahdesta 20-vuotiaana opiskelemaan kirjallisuustiedettä Jyväskylään. Nyt hän asuu Helsingissä.

Yhteiskunta voi muuttua, kun tietoisuus lisääntyy

Lahden kaupunginkirjastossa on esillä kahdeksan eri-ikäisen transsukupuolisen tarinat. Ristkari on hoitanut haastattelun ja kirjoittamisen, Vesa Tyni valokuvauksen ja Nina Sumi näyttelyn kuratoinnin.

Sukupuolena ihminen -näyttelyitä on ollut esillä ympäri Suomen vuodesta 2016. Näyttelyiden lisäksi projektiin kuuluu verkkosivu, jossa en esillä kaikkien haastateltavien tarinat.

Yksi yleinen vaikeus, jota transsukupuoliset ja muunsukupuoliset kohtaavat on Ristkarin mielestä se, ettei saa elää vapaasti omana itsenään, vaan pitää esittää jotain muuta kuin on. Yhteiskunnassamme sukupuoli ja ihmisyys ajatellaan kapeakatseisesti, Ristkari sanoo.

– Turhat normit paskaksi ja palamaan. Mikä oikeus kenelläkään on tulla ulkopuolelta sanomaan, oli hän sitten mies tai nainen, että muidenkin ihmisten pitää olla samanlaisia kuin minä. Eikö jokaisella ole oikeus puhua itsensä puolesta?

Kirjastossa on esillä Vilin ja seitsemän muun tarinat transsukupuolisuudesta. Kuva: Elena Liseytseva

Projektin tavoitteena on lisätä tietoutta sukupuolen moninaisuudesta ja transsukupuolisuudesta. Kun ymmärrys lisääntyy, voi myös yhteiskunta muuttua, Ristkari, sanoo.

– Suomen translaki tarvitsee kipeästi muutosta. Kun ihmiset tajuavat, mistä on kyse, luo se toivottavasti painetta myös lainsäädännön muuttamiseen.

Suomi on Pohjoismaista ainoa, jossa sukupuolen korjausprosessiin kuuluu pakkosterilisaatio.

Avoimuus lisääntynyt

Viime kesänä Sukupuolena ihminen -projekti sai Setalta Asiallisen tiedon omena -palkinnon. Yhteistyötä on tehty myös opetushallituksen kanssa, ja projekti on mukana terveys- ja elämänkatsomustiedon oppimateriaalissa esimerkiksi Otavalla.

Syys-lokakuun vaihteessa Tammi julkaisee projektin jatkeena nuorille suunnatun tietokirjan Sukupuolena ihminen. Se on ensimmäinen Suomessa tehty sukupuolen moninaisuutta käsittelevä tietokirja, joka on suunnattu nuorille.

Ihmiset ovat nyt avoimempia ja kiinnostuneempia kuin ennen, Ristkari sanoo. Nyt ollaan hänen mukaansa siinä pisteessä, että asenteiden muutosta on enää turha yrittää pysäyttää.

– Vaikka joku sanoisi kuinka, että on olemassa vain kaksi sukupuolta. Se ei ole edes biologisesti katsottuna todellisuutta.

Ja vaikka joskus harvoin Ristkari saa palautetta ”homosaatiopropagandan” levittämisestä, on se hänen mielestään vain osoitus siitä, että tällaisia näyttelyitä ja kirjoja tarvitaan.

Sukupuolena ihminen -näyttely on esillä kaupunginkirjaston aulassa. Kuva: Elena Liseytseva

"Haluan nähdä maailman, jossa mä en ole rohkea"

Isoin oivallus, jonka Ristkari on itse saanut projektin aikana on se, ettei transsukupuolisuus itsessään ole tragedia.

– Yhteiskunta voi tehdä siitä tragedian, jos sitä ei hyväksytä, ja ihminen ei saa elää omana itsenään.

Kaiken kiteyttää Ristkarin mielestä ivalolainen Vili. Haastattelun aikaan kolme vuotta sitten hän oli 19-vuotias.

"Joskus humalaiset poromiehet ja muut puolitut tulee Ivalon ainoassa yökerhossa sanomaan, että sä se Vili olet rohkea. Mutta mä haluan nähdä sellaisen maailman, missä voin kävellä kadulla ilman, että joku tulee sanomaan, että vitsi sä oot rohkee, kun sä oot oma itsesi. Missä mulle ei tarvi tulla sanomaan, että sä oot rohkee, kun sä uskallat olla erilainen.

Mä haluan nähdä maailman, jossa mä en ole rohkea."

Sukupuolena ihminen -näyttely Lahden pääkirjastossa 15.–31.8.

Eveliina Mäntylä
eveliina.mantyla@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi