Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Kirsikka Saaren Hölmö nuori sydän on sujuva mutta pinnallinen nuorisokuvaus

Kirsikka Saaren Hölmö nuori sydän -romaanin elokuvaversio nähdään valkokankailla jo tänä syksynä. Kuva: Arto Wiikari

Kirsikka Saari

Hölmö nuori sydän

Otava 2018. 205 s.

Kirsikka Saari (s. 1973) on tullut tunnetuksi käsikirjoittajana. Hänen mainio lyhytfilminsä Pitääkö mun kaikki hoitaa? oli Oscar-ehdokkaana 2014, ja Hölmö nuori sydän nähdään elokuvana jo lokakuussa.

Romaani kertoo kahdesta ysiluokkalaisesta, joilla on taustanaan rikkonainen koti. Kiira on tottunut olemaan joukon keskipiste, Lenni hakee itsetuntoa punttisalilta. Heidän jojoileva on–off-suhteensa saa uuden ulottuvuuden, kun Kiira, aiemmin yhden abortin läpikäynyt, tulee raskaaksi. Tuloksena on tempoilua, eikä kumpikaan ole varma tunteistaan.

Kiiralle on varmaa ainoastaan se, että tämän lapsen hän haluaa pitää: ”Hän haluaa olla sen äiti, pitää siitä huolta, hän haluaa rakastaa, hän haluaa painaa nenänsä sen nukkaista ihoa vasten, tuntea sen painon ja nähdä sen varpaat. Häntä huimaa, kun hän muistaa, miltä vauvan nauru kuulostaa, ajatus vauvasta kuplii hänessä, hän haluaa ja hän voi.”

Tällaisissa lyyrisissä suvantokohdissa Saaren kerronta on vahvimmillaan. Muilta osin teos on sujuva mutta nopearytmisyydessään pintapuolinen. Henkilöhahmot jäävät paperinukkemaisiksi, vaikka rosoinen dialogi onkin katu-uskottavaa.

Helsinki lähiöineen elää tekstissä. Somalien ja kantaväestön jännitteet ovat olennainen osa kokonaisuutta. Lennistä tulee skini, mutta vaikean synnytyksen todistajana hän tuntee huolta lapsensa voinnista. Jonkinlaiset isän tunteet löytyvät.

Eija Komu
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi