Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Jasper Pääkkönen raivasi tiensä Spike Leen elokuvaan, mutta ketkä muut suomalaiset ovat yltäneet Hollywoodiin?

Suomalaisia on esiintynyt tuotannoissa maailman huonoimmasta elokuvasta katsotuimpiin sarjoihin

Joonas Suotamo on karvainen sankari Chewbacca. Kuva: Lucasfilm Limited 2018

Jasper Pääkkönen otti urallaan merkittävän askeleen, kun hän pääsi mukaan Spike Leen ohjaamaan BlacKkKlansman-elokuvaan, joka saa perjantaina ensi-iltansa Suomessa. Elokuvassa Pääkkönen esittää merkittävää sivuosaa, Ku Klux Klanin raivokasta jäsentä.

Mutta on Hollywoodissa vuosien aikana nähty useita muitakin suomalaisia näyttelijöitä.

1. Chewbacca ja mahdoton tehtävä

Jos nykypäivän suomalaisnäyttelijöiden suosiota mitataan Hollywood-elokuvien tuomilla dollareilla, omiin korkeuksiinsa nousee ex-koripalloilija Joonas Suotamo. Chewbacca-hahmon roolin perinyt Suotamo on nähty 2010-luvulla kolmessa isossa Star Wars -elokuvassa, joiden lipputuotot ovat olleet yhteensä 3,7 miljardia dollaria.

Samuli Edelmann näytteli ruotsalaista roistoa Tom Cruisen tähdittämässä Mission: Impossible – Ghost Protocol -elokuvassa (2011). Kuva: SaSa

Suomalaisia näyttelijöitä on näkynyt tasaisesti nimielokuvissa 2000-luvulla, joskin usein pienemmissä rooleissa. Esimerkiksi Samuli Edelmann esiintyi Tom Cruisen johtamassa Mission: Impossible – Ghost Protocol -elokuvassa (2011) ruotsalaisena roistona.

Pihla Viitalan voi bongata vuonna 2013 ensi-illan saaneesta Hannu ja Kerttu: Noitajahdissa -elokuvasta. Kuva: SaSa

Muita huomiota herättäneitä roolisuorituksia ovat olleet Krista Kososen esiintyminen viime vuonna scifi-klassikon jatko-osassa Blade Runner 2049, Pihla Viitalan rooli Jeremy Rennerin ja Gemma Artertonin tähdittämässä Hannu ja Kerttu: Noitajahdissa (2013), Samuli Vauramon ja Irina Björklundin kohtaamiset George Clooneyn kanssa The American -elokuvassa (2010), Laura Birnin esiintyminen Tanssii haudoilla -elokuvassa (2014) Liam Neesonin kanssa ja Peter Franzénin ja Sean Pennin välinen taistelu The Gunman -leffassa (2015).

Krista Kosonen nähtiin pienessä roolissa Blade Runner 2049 -elokuvassa. Kuva: SaSa
Irina Björklundilla oli rooli The American -elokuvassa. Kuva: SaSa

Vähemmälle huomiolle on jäänyt Vera Jordanovan osallistuminen Hostel: Part II -kauhuelokuvaan (2007).

Näyttelijänä on lisäksi kunnostautunut voimamieskisoistakin tuttu Jouko Ahola, jonka näyttävin suoritus valkokankaalla on yhdessä Orlando Bloomin kanssa Ridley Scottin ohjaamassa Kingdom of Heaven -elokuvassa (2005).

2. Tony Halme pelkää pommia

Yksi suomalaisten suurimmista rooleista 1990-luvun isoissa Hollywood-tarinoissa on Tony Halmeen suoritus terroristina elokuvassa Die Hard III – Koston enkeli (1995). Halmeella on Bruce Willisin tähdittämässä elokuvassa jopa muutama vuorosana pommia pelkäävänä pahiksena. Halme oli mukana myös huomattavasti pienemmän budjetin toimintaelokuvassa American Tigers (1996).

Samuli Vauramo elokuvassa The American. Kuva: SaSa

Harva ehkä muistaa, että myös James Cameronin Titanic-hitissä (1997) nähtiin suomalaista osaamista. Elokuvan alkupuolella Leonardo DiCaprion esittämä Jack päätyy onnekkaan uhkapelin jälkeen laivalla ruotsalaisen Bjornin huonetoveriksi. Bjornia esitti suomalainen Jari Kinnunen.

Oma lukunsa, hyvin lyhyt sellainen, on Kata Kärkkäisen vierailu Renny Harlinin ohjaamassa Ford Fairlane – Rokkidekkari -musiikkikomediassa (1990). Kärkkäinen esittää yhdessä kohtauksessa fania, joka on valmis tekemään mitä vain, että turvamies päästää hänet ohitseen.

Mainittakoon, että Åke Lindman esiintyi Warren Beattyn ohjaamassa Punaiset-elokuvassa, joka valmistui vuonna 1981.

3. Suomalainen, joka kieltäytyi Oscar-ehdokkuudesta

Vaikka 2000-luvun suomalaisnäyttelijöiden saavutukset ovat mainioita, kotimaisten pioneerien ansiot ovat myös merkittäviä.

Suomen ainoaksi Hollywood-tähdeksi kutsuttu Taina Elg (s. 1930) teki mittavan uran elokuvajätti Metro-Goldwyn-Mayerin näyttelijänä 1950-luvulla. Hänen tunnetuin elokuvansa on George Cukorin ohjaama Tytöt (1957). Elg palkittiin suorituksestaan parhaan musikaalinäyttelijättären Golden Globe -palkinnolla.

Anekdoottina kerrottakoon, että Elg näytteli myös Hercules New Yorkissa -nimisessä elokuvassa (1970), joka oli paremmin kehonrakentajana tuolloin tunnetun Arnold Schwarzeneggerin ensimmäinen elokuva.

Jouko Ahola, kuvassa keskellä, pääsi valkokankaalle yhdessä Orlando Bloomin ja Liam Neesonin kanssa Kingdom of Heaven -elokuvassa. Kuva: SaSa

Suomalaisten siirtolaisten jälkeläinen Albert Salmi (1929–1990) teki myös mittavan uran elokuvien tähtitehtaassa. Näyttämöllä pitkään viihtynyt Salmi sai Karamazovin veljekset -elokuvadebyyttiroolistaan (1958) jopa Oscar-ehdokkuuden, mutta hän kieltäytyi siitä. Erityisesti Salmi hakeutui lännenelokuviin, ja hänen kanssaan samoissa elokuvissa näyttelivät esimerkiksi Paul Newman, Burt Lancaster ja Robert Redford.

Kaikkiaan Salmi esiintyi yli 150 elokuvassa ja tv-tuotannossa. Hänet nähtiin 1980-luvulla vierailijana Suomessakin ihastuttaneissa sarjoissa kuten Dallasissa ja Ritari Ässässä. Tarina ei päättynyt onnellisesti, sillä Salmi tappoi puolisonsa ja itsensä huhtikuussa 1990.

4. Maailman huonoin elokuva ja Greta Garbon löytäjä

Mauritz Stiller kuvasi Gösta Berlingin taru -nimistä elokuvaa, ja pyysi siihen erään Greta Gustafsson -nimisen näyttelijättären. Potentiaalinen näyttelijä viimeisteltiin uudella nimellä.

Ohjaaja ja näyttelijä Mauritz Stilleriä (1883–1928) pidetään näyttelijä Greta Garbon löytäjänä. Kuva: SaSa

Loppu on elokuvan historiaa, sillä Gösta Berlingin taru nosti Garbon Hollywoodin huomioon. Ruotsissa päätyönsä tehnyt Stiller yritti Garbon tavoin uraa Hollywoodissa, mutta hänen elokuvansa eivät menestyneet merkittävästi. Tuottajien saneluun kyllästynyt Stiller palasi kotiinsa Ruotsiin, missä hän kuoli vuonna 1928 vain 45-vuotiaana.

Maila Nurmi muistetaan erityisesti kauhuteemaisesta Vampira-hahmostaan. Kuva: Lehtikuva

Stiller sai vuonna 1960 tähden Hollywoodin Walk of Famelle. Hänen nimensä tosin kirjoitettiin tähteen muodossa Maurice Diller. Asia korjattiin vasta vuonna 1988.

Oma lukunsa on Maila Nurmi (1921–2008), joka muistetaan erityisesti kauhuteemaisesta Vampira-hahmostaan tv-sarjassa The Vampira Show (1954). Vaikka sarja oli kehuttu ja katsottu, se lopetettiin vain vuoden tekemisen jälkeen. Nurmi näytteli useammissa b-luokan elokuvissa, joista tunnetuin on Ed Woodin Plan 9 from Outer Space. Vuonna 1959 ilmestynyt elokuva on useissa äänestyksissä valittu maailman huonoimmaksi elokuvaksi.

Iikka Taavitsainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi