Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Katsomossa 20 kertaa vuodessa ja lavalla tuntimäärä, jota ei lasketa - Janica Pynnönen toivoo salaa tulevansa löydetyksi

Pisarateatterista tuttu Janica Pynnönen on ollut teatteritoiminnassa 15 vuotta. Lahden alueella on runsaasti mahdollisuuksia harrastaa lajia.

– Parhaimmillaan tehdystä roolista jää jotain arvokasta tai hyvää itselle. Kun tein rempseän Anna-Riitan roolin Naisten saunassa, siitä jäi jotain minuun, Janica Pynnönen sanoo. Kuva: Sami Kuusivirta

Hän yritti lopettaa, mutta huomasi välivuoden aikana, ettei vain osaa olla ilman teatteria. Hiljaisuutta ennen loppuaplodeja.

– Oletko koskaan kokenut sitä? Se on huima tunne, tietää, että yleisö on niin kiinni esityksessä, ettei haluaisi sen loppuvan, sanoo lahtelainen Janica Pynnönen, intohimoinen teatterilainen lavalla ja katsomossa.

Viisitoista vuotta sitten Nastolan Pisarateatteriin liittynyt Pynnönen kertoo, että näyttelijä aistii yleisöstä, kun esitys on mennyt nappiin. Ilmassa on tietty lataus. Palaute on silti todella tärkeää.

– Kerran esitin ilkeää siskopuolta ja menin väliajalla käymään vessassa. Kuulin, kuinka kopin ulkopuolella pari vanhempaa rouvaa supisivat keskenään, että miten se nainen voi olla noin ilkeä toisille! Olin ihan että yes, nyt meni hyvin, Pynnönen sanoo nauraen.

Pisarateatteri-yhdistyksen puheenjohtaja Pynnönen kirjoittaa, suunnittelee, järjestää ja markkinoi – harrastajateatterissa työtä riittää. Kesällä Taidekeskus Taarastin lavalla esitettiin Väinö Weckströmin ohjaamaa ja Olli Tolan käsikirjoittamaa Valelääkäriä, ja viimeinen näytös oli torstaina.

– Teatteri vie helposti yli puolet elämästä. Yölläkin saattaa herätä oivalluksiin, "tällä lailla tämän pitää mennä". Mutta sitä tunnetta, jonka näyttämöllä saa, ei saa mistään pullosta tai piikistä.

Ne esitykset, jotka menevät ihon alle

Elokuvakin koskettaa, mutta teatteri koskettaa Pynnösen mielestä eri tavalla. Hän arvioi katsovansa ainakin 20 teatteriesitystä vuodessa. Viimeksi hän kävi katsomassa Mallusjoen näyttämön FestenJuhlat, ja vaikuttui.

– Teatterissa kaikki tapahtuu silmien edessä koko ajan. Teatterissa näkee näyttelijöiden eläytymisen jotenkin paremmin kuin elokuvissa.

Moni näytelmä unohtuu Pynnösen mukaan jo teatterista ulos kävellessä, mutta on paljon sellaisia esityksiä, jotka menevät ihon alle. Pynnösen ei ole vaikea kehua Lahden kaupunginteatteria.

Anna Pitkämäki on huikea näyttelijä. Hän esiintyi taannoin Eero-näyttämöllä Pelko jäytää sielua -kappaleessa ja esitti psykedeelisen tunnepurkauksen niin vaikuttavasti, että elin sillä kuukauden. Hän on ehdottomasti yksi niistä näyttelijöistä, joita ihailen kovin.

Myös Täällä Pohjantähden alla -esitykset, Myrskyluodon Maija, Vertigo, Piukat paikat, Housut pois ja improillat olivat Pynnösen mielestä hyviä. Voi, hyviä esityksiä on niin paljon, miten edes valita?

– Istun usein katsomossa eteenpäin nojaten, eläydyn niin suuresti näyttämön tapahtumiin. Syksyllä pitää käydä katsomassa ainakin Sound of Music ja Tuhkimo. Jari-Pekka Rautiainen on pakko nähdä pahana siskopuolena!

Näyttelijän ei sovi olla itsekäs, vaan pelastaa kollega

Näytteleminen sopii harrastukseksi ihmiselle, joka uskaltaa heittäytyä kroppalukoista piittaamatta. Kroppalukoilla Pynnönen tarkoittaa omaan vartaloon liittyvää epävarmuutta. Pitää uskaltaa näyttää itsensä sellaisena kuin on.

– Teatterin avulla voi myös vapautua kroppalukoista ja saada hurjasti lisää itseluottamusta. Minäkin olin ennen teatteria hyvin ujo. Edelleen on hyvin suuri ero tavallisen ja roolin alta löytyvän minun välillä.

Näytteleminen ei sovi Pynnösen mielestä itsekeskeiselle ihmiselle.

– Näyttelijän pitää saada toinen näyttämään esityksessä vielä paremmalta kuin hän onkaan. Pitää olla valmis puhumaan vaikka viroa, jos tietää sen pelastavan toisen, joka on jäätynyt kesken esityksen. Kaveria pitää jeesata.

Mitään tietynlaista taustaa näyttelijä ei tarvitse.

Erno Paasilinna on sanonut, että on elettevä sellainen elämä, että tulee kirjailijaksi. Sama pätee jossain määrin myös näyttelemiseen. Sielukkuus tulee elämänkokemuksesta.

Seuraavaksi Janica Pynnönen vaihtaa Pisarateatterin hetkeksi Lauantainäyttämöön, kun kauden esityksen harjoitukset alkavat pian. - Niin siinä taas kävi, että välivuosi on aina vuosi, enempää ei malta pitää taukoa, varsinkaan, jos osuu kohdalle jotain, jonka todella haluaa tehdä. Hilman päivät on seuraava sellainen! Kuva: Sami Kuusivirta

"Toivon salaa, että tulisin löydetyksi"

Etkös sinä ollut siinä Mielensäpahoittajassa se miniä? Vedit tosi hyvin, sullahan oli paljon monologeja, Pynnöstä kehutaan Lahden kaupunginteatterin kahviossa. Pisarateatterin viimevuotinen esitys oli yleisömenestys. Pynnönen kertoo, että yleensä häntä ei tunnisteta missään. Hän haaveilee ammattinäyttelijän urasta, mutta ei tiedä, "miten sellaiseksi pääsee".

– Toivon aina salaa, että tulisin löydetyksi, hän nauraa.

Pynnönen unelmoi myös siitä, että voisi opettaa sairaanhoidon opiskelijoita ja näytellä siinä ohessa. Toistaiseksi suuren osan sairaanhoitaja-Pynnösen ajasta haukkaa mielenterveys- ja päihdetyö. Kotona odottaa koira, joka on yhteishuoltajuudessa exän kanssa, mikä antaa hieman lisäaikaa teatterille.

Pynnönen on hakenut kerran Teatterikorkeakouluun, muttei onnistunut.

– Tunsin itseni liian vanhaksi sinne siinä vaiheessa, ehkä sekin vaikutti suorituksiin.

Seuraavaksi Pynnönen vaihtaa Pisarateatterin hetkeksi Lauantainäyttämöön. Hän on mukana klassikkokomediassa Hilman päivät, jonka ensi-ilta on marraskuussa.

Lahden seudulla paljon tarjontaa, jos teatteri kiinnostaa

Aikuisten harrastajateatterilaisten määrä on laskussa. Pynnönen epäilee sen johtuvan siitä, etteivät ihmiset enää jaksa tai ehdi. Pelkästään näytelmän harjoituksissa voi mennä kolme tuntia illassa useana päivänä viikossa, ja siihen päälle esitykset.

Tarjontaa Lahden seudulla olisi, kahdeksan harrastajateatteria. Mukaan voi päästä ottamalla yhteyttä suoraan teatteriin tai seuraamalla ilmoittelua esimerkiksi teatterin kotisivuilla.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi