Aiheet
Kulttuuri ja viihde

Kaupungin äänet -festivaali tuo Lahteen urbaaneja rytmejä – "Haluamme esitellä jengille uutta"

Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös Putiikit pihalla -tapahtuma, jossa paikalliset kivijalkakauppiaat myyvät tuotteitaan. Rautatienkatu 3:n sisäpihalla on tarjolla myös katuruokaa.

Mikko Joensuu esiintyi viime vuonna Kaupungin äänissä Loviisankadun sisäpihalla. Kuva: Antti Sepponen

Kaupungin äänet -festivaali soi perjantaina ja lauantaina Lahden Loviisankadulla. Neljännen kerran järjestettävän tapahtuman estradeja ovat ravintolat Tirra ja Torvi sekä ravintoloiden sisäpiha.

Kaupungin äänet esittelee urbaaneja rytmejä sekä uudempia kotimaisia musiikintekijöitä. Mukana on lisäksi vieraita Virosta ja Ruotsista.

Virosta tulee Erki Pärnoja, joka soittaa kitaraa maan suosituimpiin bändeihin kuuluvassa Ewert and The Two Dragonsissa.

Ruotsalainen Hällas työstää vanhakantaista avaruusrockia. Bändin esikoisalbumi Excerpts from a Future Past julkaistiin viime vuonna, ja tänä keväänä viisikko esitteli tuotantoaan Roadburn Festivalilla, maineikkaassa raskaan vaihtoehtorockin tapahtumassa Hollannin Tilburgissa.

Kotimaisista nimistä ehdottomasti kuumin juuri nyt on Vesta Burman alias Vesta. Vesta otti vajaa kuukausi sitten haltuunsa Ruisrockin suuren Rantalavan ja tuhansien festivaalivieraiden meren.

"Pitää olla hyvää musaa ja toimia livenä"

Melkein 30 esiintyjää käsittävän kokonaisuuden ovat kuratoineet aikaisempien vuosien tapaan Samppa Rinne ja Jaakko Teittinen.

– Haluamme esitellä jengille uutta. Paljon on räppiä, indierockia, jonkin verran elektroa, myös mies ja kitara -osastoa ja Hällas jokerina pakassa, Rinne sanoo.

Kaksikko valikoi esiintyjät järkähtämättömällä mutu-metodilla.

Lue myös: Lahden Iskelmäkesässä esiintyvä Anna Eriksson teki lähes kaiken itse feministisessä taide-elokuvassaan: "En usko ryhmätyöhön"
 

– Pitää olla hyvää musaa, ja toimia livenä. Monet olen käynyt itse katsomassa ja todennut hyväksi. Vain Club De Lay ja Eraesmus ovat esiintyneet meillä aikaisemmin.

Tapahtuman esiintyjäbudjetti on Rinteen mukaan noin 20 000 euroa.

– Jos saadaan myytyä talo kahtena iltana täyteen, päästään kuivin jaloin. Meidän yleisökapasiteetti, reilut 400 per ilta, on niin pieni, ettei tällaisella kuviolla pysty tekemään rahaa, mutta ei tätä rahasta tehdäkään. Vastaavaa juttua ei kaupungissa ole. Toivotaan, että jengi käyttää tilaisuuden ja tulee katsomaan, mitä on tällä kertaa keksitty.

Tapahtuma rakentuu harrastuspohjalta

Rinne tuottaa tapahtumia ammatikseen tapahtumayhtiö KOKO Lahden ohjelmapäällikkönä Sibeliustaloon, Finlandia-klubille sekä Lahden messukeskukseen, mutta Kaupungin äänet rakentuu “harrastuspohjalta”.

– Paljon tähän menee aikaa ja tupakkia, mikäli polttaisin. Ei me tätä Teittisen kanssa kuitenkaan ihan kahdestaan tehdä. Kilkin Hannun osuus ravintoloiden puolelta on ihan ratkaiseva, ja muutenkin baarin kundit jeesaavat.

Festivaalin ennakkomyynti on vetänyt hyvin. Keskiviikkona kaikki yhden päivän ennakkoliput oli myyty ja kahden päivän ennakkolippuja oli vielä joitakin kaupan.

– Vähän jo helpottaa. Ei ole niin kovia vatsanväänteitä enää, Rinne sanoo.

Oulussa vastaavanlainen tapahtuma, Varjofestivaali, peruttiin viime kuussa huonon ennakkomyynnin takia.

Jos saadaan myytyä talo kahtena iltana täyteen, päästään kuivin jaloin. Tuottaja Samppa Rinne

– Se oli sääli. Kattaus oli aika samanlainen kuin meillä. Siellä oli myyty alle sata lippua.

Kaupungin äänet on ollut menestystarina toistaiseksi, mutta tuottaja Rinne ei paukuttele olkaimiaan.

– Vielä ei ole sattunut leukaan, mutta niinkin voi käydä.

Tarjolla myös katuruokaa ja taidetta

Kaupungin äänien yhteydessä järjestetään jälleen maksuton Putiikit pihalla -tapahtuma, jossa paikalliset kivijalkakauppiaat myyvät tuotteitaan. Rautatienkatu 3:n sisäpihalla on tarjolla myös katuruokaa.

Uutta Kaupungin äänissä on kuvataide. Esillä on helsinkiläisen Matti Närekankaan paljon huomioita saaneita Cheek 365 -lyijykynäpiirroksia sekä Antti Sepposen Lahti-aiheisia valokuvia.

Taiteilijoiden työt jäävät esille Torveen elokuun ajaksi.

Kuuntele Samppa Rinteen ja JaakkoTeittisen haastattelut Radio Voimassa tästä, tästä ja tästä. Toimittajana Ilpo Kaikkonen.

Kaupungin äänien päiväkohtaisten lippujen myynti alkaa perjantaina ja lauantaina kello 18 Rautatienkatu 3:n sisäpihalla.

Iskelmäkesän lippujenmyynti alkaa festarialueen portilla Lahden kauppatorilla perjantaina kello 18 ja lauantaina kello 15.

Kaksi kaupunkifestivaalia viikonloppuna Lahdessa

Iskelmää ja indiemusiikkia

Kaupungin äänissä 26 esiintyjää:

Kolmella areenalla Torvessa, Tirrassa ja ravintoloiden sisäpihalla 26 uuden polven esiintyjää: Club De Lay, Erki Pärnoja, Aleksi Kaufmann, Ronskibiitti, Stepa, Ruudolf, Imatran Voima, Onni Boi, Nothing But Sunshine, Antero Lindgren, Hällas, Mara Balls, Linkopii, Tuuttimörkö, Pianomies, Eraesmus, Yläkerta, Olli Antonio, Kube, Detalji, Business City, Patrik-Mikael, Hulda Huima, Vesta, Dallas Kalevala ja Kolaus.

Kahden päivän lippu 53 euroa, päiväliput 28 euroa.

Olut 4,50 euroa (0,4 l), siideri ja lonkero 6 euroa (0,33 l).

Ruoka-annokset noin 10 euroa.

Iskelmäkesässä 8 tähtiartistia:

Esiintyjinä Anna Eriksson, Juha Tapio, Jari Sillanpää, Arttu Wiskari, Neljänsuora, Laura Voutilainen, Ressu Redford ja Lauri Tähkä.

Kahden päivän lippu maksaa 69,90 euroa, päivälippu 39,90 euroa.

Olut 7 euroa (0,4 l), siideri ja lonkero 7 euroa (0,33 l).

Ruoka-annokset alkaen 8 euroa.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt