Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahtelaisten räppäreiden Ekin ja Rayn tavoitteena on tehdä omasta kollektiivista suuri levy-yhtiö: "Trap on uusi rock and roll"

Räppiduon mukaan musiikki on elämäntapa, jota ei niin vain voi jättää narikkaan. Molemmat ovat kuitenkin miettineet itselleen myös varasuunnitelman, jos musiikkiura ei otakaan tuulta siipiensä alle.

Rasmus Tuominen ja Eero Manninen tuntevat toisensa lapsista saakka. Albumi Truustoori ilmestyi maaliskuussa.

Pitää vain tehdä omaa juttua, eikä kopioida muita. Silloin voi uutena räppärinä nousta massasta, sanovat lahtelaisen Eki & Ray -rapduon Eero Manninen, 25, ja Rasmus Tuominen, 25. Kliseisyydestä huolimatta ei muuta vastausta välttämättä ole.

– Jos artisti ei ajattele, että oma soundi on omaperäistä, niin mitä hän edes tekee silloin? Tuominen sanoo.

Duo julkaisi ensimmäisen Truustoori-albuminsa viime maaliskuussa. Keikkoja on takana muutama, joista viimeisin urbaanin musiikin Walimo Mayhem -tapahtumassa taltioitiin uusimman heinäkuussa ilmestyneen Habi-sinkun musiikkivideoksi. Spotifyssä singleä on kuunneltu yli 40 000 kertaa.

Biisi kertoo siitä, kun bileet ovat ylimmillään pari tuntia ennen valomerkkiä. Energisestä Habista alkoi heistä vilkkaampi kuhina.

– Jos kaikki frendit ovat liekeissä, niin kyllä Suomesta löytyy sen henkisiä ihmisiä, että musiikkimme uppoaa, Manninen sanoo Tuomisen puhelimen ruudulta Skypen välityksellä. Hän asuu puolen vuoden ajan Berliinissä työharjoittelun takia.

Futuren ja Gucci Manen jäljillä

Ekin ja Rayn biisit on tuotettu pienessä Apexsound-räppikollektiivissa, johon kuuluvat Mannisen ja Tuomisen lisäksi hovituottaja Räxä eli Antti Parkkila ja räppäri Tomi Monni eli Tomi Heinonen, josta Mannisen ja Tuomisen mukaan vielä kuullaan. Kaikki kappaleet on tehty kollektiivin studiossa Tonttilassa. Spotifystä duon musiikkia löytää joko nimellä Eki tai Ray, ei Eki & Ray. Syy on siinä, että he näkevät itsensä sooloräppäreinä, joilla on yhteinen projekti. Ystäviä he ovat olleet jo lapsesta lähtien.

Lahdessa Manninen ja Tuominen ovat mielestään tavoittaneet jo ne ihmiset, joita heidän musiikkinsa saattaisi kiinnostaa.

– Lahti on kuitenkin pieni kaupunki. Valtaosa niistä, jotka voisivat diggailla meitä, on vielä pimennyksessä.

Truustoori-albumi hiottiin yhtenäiseksi ajan kanssa. Tyyliin on vaikuttanut eniten 1990-luvulla Yhdysvaltojen eteläisissä osavaltioissa syntynyt trap. Keskeisimpiä nimiä Tuomiselle ja Manniselle ovat niin sanotut Atlantan räppärit, kuten Future, Gucci Mane ja Young Thug.

Puhelin on täynnä muminoita ja ajatuksia. Rasmus Tuominen

– He ovat tämän päivän pace makereita, jotka muovaavat sitä, miltä urbaanimusiikki kuulostaa, Manninen sanoo.

Vaikka hip hopin tyylisuunnista etenkin trappiin liittyy vahva kuva machoilevista miehistä räppäämässä huumeista ja naisista, eivät Manninen ja Tuominen samastu siihen.

– Meillä on oma soundi, jota tehdään. Huumeet ja naiset ovat kaukana siitä, Tuominen sanoo.

– Trap tai moderni hip hop on uusi rock and roll. Se tulee undergroundista, joten kaikenlaista tapahtuu, Manninen jatkaa.

Trapissa heitä kiehtoo eniten energinen fiilis ja sen musiikilliset elementit.

– Teemme biisejä meidän elämästä ja siitä, mitä siinä tapahtuu.

Puhelimet täynnä nauhoituksia ja muistiinpanoja

Omien tuntemusten rustaaminen päiväkirjaan lyyrisessä muodossa alkoi kummallakin jo 12-vuotiaana. Tuominen muistelee, kuinka moni ensimmäisistä kappaleista käsitteli jollain tapaa Launetta, jossa hän on syntynyt. Aiheina olivat ainakin ystävät ja perhe.

– Sellaista viatonta 12-vuotiaan elämää.

Mannisen sysäsi räppiin kunnolla se, kun hän aloitti omien biittien tekemisen 15-vuotiaana.

– Kun Pikku G:n Shala-la-la tuli radiosta, se oli mind-blowing, hän muistaa.

Rasmus Tuominen eli Ray teki ensimmäiset räppibiisinsä 12-vuotiaana. "Onneksi ne eivät ole muiden kuultavissa." Kuva: Mirja Hussain

Manninen ja Tuominen tekevät biisit joko yhdessä alusta loppuun studiolla, eli hot spotilla, yhdessä tai sitten kumpikin pyörittelee itsenäisesti omia ajatuksia, jotka yhdistetään yhdeksi biisiksi. Molempien puhelimet ovat täynnä nauhoituksia, demoja ja muistiinpanoja riimeistä.

– Takaraivossa on koko ajan jotain ideoita. Puhelin on täynnä muminoita ja ajatuksia, Tuominen sanoo.

Manninen muistaa, kuinka hän nauhoitti Etelä-Koreassa vaihdossa ollessaan ideoita opiskelija-asuntolassa puhelimeensa ilman turhaa häpeilyä.

– Siellä oli kämppiä vieri vieressä. Naapurit saivat kyllä osansa, kun nauhoittelin demoja.

Tavoitteena oma suuri levy-yhtiö

Ylex valitsi toukokuussa Ekin & Rayn viikon Nosteessa-artistiksi. Esittelyyn nostetaan soittoon yksi lupaava bändi tai artisti, jolla ei ole vielä levytyssopimusta. Manninen ja Tuominen kertovat, ettei levytyssopimuksen saaminen ole sinänsä musiikkiuran kannalta välttämätöntä.

– Meidän tavoite on nostaa Apexsoundia. Toivomme, että saamme tehtyä siitä suuren levy-yhtiön, Manninen sanoo.

– Apexhan tarkoittaa kärjen huippua.

Silloin ei tarvitsisi tinkiä omasta tyylistä yhtään, kun kaikki pysyisi omissa käsissä. Molemmille on selvää, että nyt yritetään kunnolla loppuun asti.

– Tietysti haluamme isoiksi nimiksi. Se on ihan selvä juttu, Tuominen sanoo.

Varasuunnitelma löytyy

Musiikin äänittämisestä on nyt Mannisen työharjoittelun takia puolen vuoden tauko. Harjoittelu Berliinissä finanssiteknologiayrityksessä kuuluu opintoihin Lahden ammattikorkeakoulun international business -linjalla. Tuominen opiskelee palvelualaa Lahden ammattikoulussa. Molemmat haluavat valmistua, jotta on jokin turva, jos räppiura ei kaikesta huolimatta kannakaan. Tavoitteena on kuitenkin se, että räppäämisellä voisi elää.

– Se on optimi. Kaikki mikä tulee sen päälle on jees, Manninen sanoo.

Ja vaikka tavoite ei toteutuisikaan, ei musiikin tekeminen lopu.

Lue myös: Summer Up näytti kasvonsa - katso lähikuvat festivaalin kävijöistä
 

– Musiikki on lifestyle, jota ei voi viskata narikkaan ja lähteä himaan. Se on verenkierrossa.

Uusia biisejä tulee ulos syksyllä, kunhan pari skypepalaveria on pidetty. Kappaleet ovat jo valmiina.

– Nyt odotetaan, että rupeaisi luuri tärisemään, Manninen sanoo Tuomisen puhelimen näytöltä, ja kertoo palaavansa jälleen toimiston puolelle katsomaan viime viikon kehityskaaria, kuten finanssialalla kuuluu.

Eveliina Mäntylä
eveliina.mantyla@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi