Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kaksipäiväinen Summer Up alkoi lämpimissä tunnelmissa – festarihuuma villitsi muun muassa spontaaniin benjihyppyyn

Summer Up houkutteli erityisesti nuoria Lahden Mukkulaan. Monet kävijät kertoivat tulleensa paikalle yhdysvaltalaisräppärin Wiz Khalifa ja telttakylän bileiden takia.

Lahtelainen Nikke Ankara esiintyi perjantaina kolmantena. Summer Upin alue täyttyi pikku hiljaa ja yleisöä alkoi Ankaran esiintymisen aikana olla jo tuplasti aikaisemmin esiintyneeseen Paperi T:hen verrattuna. Kuva: Jonne Heinonen

Lahtelainen musiikkifestivaali Summer Up sai melko tulisen startin perjantaina – ainakin ilmaston puolesta. Aurinko porotti lähes pilvettömältä taivaalta koko päivän ajan. Mittarikin näytti esimerkiksi 16 aikaan 27 asteen lämpölukemia.

Festivaalikansa oli melko iloisissa tunnelmissa jo aivan tapahtuman porttien aukaisun aikaan. Laulu raikasi nuorten musiikin ystävien tehdessä matkaa kohti virallista festivaalialuetta. Matkaeväiden jäänteet, eli tölkit ja tyhjät pullot, joita ei alueelle saanut viedä, oli jätetty hujan hajan pitkin piennarta.

Turvatarkastuksen läpäistyä on helppo hymyillä. Lasit silmille ja kohti esiintymislavaa. Kuva: Aku Isotalo

Aluetta siivottiin tosin ahkerasti sekä vapaaehtoisten roskanpoimijoiden puolesta että tienestiä tekevien pullonkerääjien toimesta. Nopealla otannalla pulloja maasta noukki ainakin kolmisen henkilöä. Nimettömänä pysytellyt opiskelijapoika kertoo lähteneensä pullonkeruutöihin spontaanisti, koska asuu tapahtuma-alueen yhteydessä.

– Yleensä olen se, joka heittelee näitä pulloja. Nyt ajattelin kerätä yhden jätesäkin ja lähteä sitten eteenpäin, ehkä ostan kaljaa, hän sanoo, mutta kehuu tuntipalkkaansa melko hyväksi.

Leirintäalue ja Wiz Khalifa houkutteli festareille

Kauhavalta saapuneet pojat Samuel Kovanen, Arttu Nylund ja Lauri Hiljanen olivat taittaneet pitkän matkan, mutta tunnelma alkoi kohota, mitä lähemmäs festivaaliportteja päästiin. Kuva: Ruska Paronen

Kauhavalaiset pojat Samuel Kovanen, Arttu Nylund ja Lauri Hiljanen etsivät tietään telttakylään. Matka Etelä-Pohjanmaalta Lahteen on ollut pitkä ja kivinen. Suurimman epävarmuuden matkan taittamiseen toi Nylundin kulkupeli, 1990-luvun Volkswagen Wento.

– Selvittiin sentään tänne asti, nauraa Nylund.

– Kaikenlaista on kyllä sattunut, mutta hyvä että päästiin Lahteen, huokaisee Hiljanen.

Auto jätettiin parkkiin läheisen taloyhtiön pihaan, jossa asukas oli laittanut oman parkkipaikkansa vuokralle festareiden ajaksi.

Alueelle jonotettiin ensin lippujen myynnissä, jonka jälkeen vuorossa oli turvatarkastus. Kuva: Jonne Heinonen

– Paikka saatiin kympillä. Paljon halvemmalla päästiin kuin virallisessa festariparkissa, josta olisi pitänyt lähteä muutenkin jo sunnuntaina aamuyhdeksältä pois, Hiljanen selittää.

Konklaaville Summer Up on ensimmäinen laatuaan. Aikaisempina kesinä he ovat käyneet lähinnä oman lähiympäristönsä tapahtumissa.

– Artisteista eniten kiinnostaa Wiz Khalifa, mutta oikeastaan halusimme lähteä telttailemaan johonkin kauemmas ja käydä samalla festareilla, Kovanen kertoo.

Kuivuudesta kärsivät asiakkaat työllistävät ensiapua yleisesti eniten

Suomen Punaisen Ristin Lahden alueen ensiapuryhmän johtaja Markku Heikkilä sanoo tyypillisen Summer Up asiakkaan olevan päänsärystä kärsivä nuori, joka on unohtanut juoda tarpeeksi ja kärsii kovasta kuivuudesta.

Seuraavaksi yleisimmät toimenpiteet ovat tukisiteiden laittaminen ja kylmäpakkauksia vaativat tehtävät.

– Jos miettii kokonaisuudessaan kaikissa niissä tapahtumissa käyviä asiakkaita, joissa SPR:n Lahden osasto on ollut mukana, niin silloin tilastollisesti eniten asiakaskunnassa on hieman humaltuneita nuoria naisia, joiden nilkkaan sattuu, Heikkilä selittää.

Ajat ovat muuttuneet kuitenkin parempaan suuntaan, hän tuumaa. Jokunen vuosi taaksepäin, kun lasipulloja sai vielä tuoda Summer Upin festivaalialueelle, oli ensiavussa kädet täynnä potilaita, jotka olivat tavalla tai toisella satuttaneet itsensä lasin kanssa.

Jyväskyläläinen Niko Muikku onnistui satuttamaan itsensä ensimmäisen festivaalitunnin aikana. Muikku sanoo olkapäänsä luultavasti venähtäneen painavan laukun takia. Apua saatiin kuitenkin nopeasti SPR:n ensiapupisteeltä vapaaehtoisten Päivi Heikkilän ja Lea Iivosen hoitamana. Kuva: Aku Isotalo

– Silloin lähetimme päivystykseen päivittäin 5–10 potilasta. Nykyisin asiakkaita lähtee jatkotutkimuksiin paljon vähemmän, ehkä yhden tai kahden henkilön verran.

Heikkilän mukaan SPR on hoitanut Summer Upin ensiapupistettä jo 12 vuoden ajan. Vapaaehtoisia on pisteellä vuodesta toiseen melko sama määrä.

– Viime vuosien aikana vapaaehtoisia on ollut keskimäärin 10 päivystäjää kerrallaan. Kaikkiaan vapaaehtoista ensiapuhenkilökuntaa on viikonlopun aikana kolmisenkymmentä. Kaikki vapaaehtoiset eivät ole lahtelaisia, vaan ryhmän jäseniä tulee eri puolilta Suomea, esimerkiksi Kärkölästä, Helsingistä ja Kuusankoskelta. Kyseessä on yleinen käytäntö, joka SPR:llä on, kun tapahtumaan tarvitaan useampaa vapaaehtoista, Heikkilä sanoo.

Hän lisää, että lähellä leirintäaluetta ja tapahtuman sisäänkäyntiä sijaitsevan ensiapupisteen näkyvyyttä on yritetty tänä vuonna parantaa asiakkaiden palautteiden pohjalta.

– Saimme asiakkailta viime vuonna palautetta siitä, ettei ensiapupiste näkynyt selkeästi tai sitä oli vaikea löytää. Lisäsimme tänä vuonna tienviittoja ja ainakin 2 viiriä. Sinänsä vaikka resurssit eivät ole lisääntyneet, näkyvyys toivottavasti on.

Päiväsaikaan poliisilla on rauhallista – illalla erotellaan riitapukareita toisistaan

Hämeenlinnalainen Laura Hakola ikuistaa nimensä Summer Upin liitutaululle. Vieressä ystävä Rosa Huuskonen. Kuva: Ruska Paronen

Perjantaina päivällä Summer Upissa tuntuu ainakin silminnähden olevan melko nuorta väkeä. Toimittajan oman arvion mukaan alueella ei näkynyt montaakaan reilua parikymppistä.

Lisäksi perjantain ensimmäisten artistien kohdalla anniskelualue oli lavan edustalla selvästi paljon tyhjempi kuin ikärajaton alue. Toki täysi-ikäinen festivaalikansa on saattanut olla vielä töissä tai saapua alueelle allekirjoittanutta myöhemmin. Muutenkin koko tapahtuma-alue aina leirintää myöten tuntui täyttyvän yhä enemmän ja enemmän päivän kääntyessä iltaa kohti.

Myös alueella partioiva Emilia Hämäläinen Hämeen poliisista sanoo, ettei tapahtumassa juuri vanhempaa ikäryhmää ole näkynyt. Hämäläisen mukaan alueella on varmasti myös alikäsiä, jotka kuluttavat alkoholia, mutta heitä ei lähdetä erikseen metsästämään.

– Sinänsä on järjestyksen valvojien tehtävä tarkastaa laukut ja estää ulkopuolisten juomien tuominen alueelle. Poliisi tietysti puuttuu asiaan, jos näkee alaikäisen täysin päissään. Tarpeen mukaan heitä on lähdetty viemään kotiinkin, Hämäläinen sanoo.

Hän kertoo päivän olevan poliisin kannalta yleensä rauhallinen, mutta iltaa kohden tehtävätkin lisääntyvät.

– Aiempiin vuosiin verraten illan mittaan poliisia työllistävät sammuneet nuoret, tappelut ja näpistykset, Hämäläinen sanoo.

Hänen mukaansa festareilla partioiva poliisi ei juuri musiikista kerkeä nauttimaan, mutta Kapasiteettiyksikön aikaan partio voisi Hämäläisen mielestä liikkua lähemmäs lava-aluetta, jos se vaan on mahdollista.

Benjihyppäämään lähdetään useimmiten spontaanisti

Päivi Alakangas ja Jenni Tulonen tuulettavat benjihypyn jälkeen. Hyppy oli molemmille ensimmäinen laatuaan. Kuva: Aku Isotalo

Festivaalialueella on huomioitu hyvin ajan viettäminen musiikin ohella. Silmään pistävät esimerkiksi varjossa sijaitseva levähdyspiste lepotuoleineen ja lukuisat myyntikojut, joista saa esimerkiksi erilaisia värikkäitä asusteita, vaatteita ja koruja. Oheispuuhaan kuuluu myös benjihyppy 60 metriä korkeasta nosturista.

Lahtelaiset Päivi Alakangas ja Jenni Tulonen hyppäsivät perjantaina elämänsä ensimmäisen benjihypyn. Hyppy toteutettiin yhdessä toisista kiinni pitäen. Hetken mielijohteesta tempaistun loikan jälkeen hymy oli parivaljakolla herkässä.

– Eilen jo ajattelin, että tää olis tosi siisti juttu. Tänään sitten kysyin kaverilta, että mitä jos hypättäisiin, eikä mennyt viittäkään minuuttia siitä kun hän suostui, kun me jo oltiin menossa, Alakangas selittää ja lisää, että mukaan tulleella Tulosella on todella paha korkean paikan kammo.

Tulonen nyökyttelee ystävänsä vierellä, mutta ei itsekään osaa sanoa, mistä uskallus benjihyppyyn oikein tuli.

– Varmaan se johtui festarihuumasta, hän pohtii.

Benjihyppyä Summer Upissa pyörittävän mikkeliläisen Xon-puiston työntekijä Aki Outinen arvioi, että perjantain aikana hyppyjä voisi kertyä jopa 100.

– Kello 20–21 välillä hyppääjien määrä yleensä lisääntyy. Piste on itsessään auki niin kauan kuin festivaalialuekin, Outinen sanoo.

Nykyään enää harva hyppää benjihyppyä yksin. Outisen mukaan tandemit ovat tänä päivänä kysytympiä. Ajatus benjihypystä syntyy useimmilla kuitenkin spontaanisti.

– En usko, että monikaan suunnittelee hyppäävänsä. Kyllä meidän asiakkaista varmaan suurin osa tulee hyppäämään hetken mielijohteesta, Outinen arvioi.

Telttakylän bileissä aiotaan olla aamuun asti

Leirintäalueella ihmiset tuntuivat odottelevan illan telttakyläbileitä. Kuvassa Matias Neronen. Kuva: Jonne Heinonen

Hämeenlinnalaiset tytöt Inka Merisalo, Rosa Huuskonen ja Laura Hakola jättivät puumerkkinsä festivaalilla sijainneeseen kirjoitusseinään. Tytöille kyseessä on kaikkiaan toinen Summer Up, johon he ottivat osaa.

Tosin Merisalo tunnustaa käyneensä tapahtumassa muita pidempään. Juhlatunnelmissa olleet tytöt kertovat, että perjantaina nukkumaan mennään yömyöhään, jos edes silloinkaan.

Ihan sama toisaalta kuka soittaa, täällä on hyvä fiilis ja tänne tullaan uudestaan. Inka Merisalo

– Täytän lauantaina 18 vuotta, paljastaa Hakola.

– Lauran synttärit alkavat tasan puolilta öin, Merisalo tarkentaa.

Tytöt eivät vielä tiedä tarkkaan, mitä ystävän syntymäpäivien päänmenoksi vielä keksitään. Varmaa kuitenkin on, että heidät tapaa telttakylän jatkobileistä, jossa DJ soittaa musiikkia aina aamuneljään saakka.

Summer Up saa hämeenlinnalaistytöillä pelkkiä ruusuja, parannusideoita joudutaan miettimään tarkkaan.

– Sanni olisi ollut todella kova esiintyjä, sanoo Huuskonen.

– Kasvisvaihtoehtoja voisi lisätä entuudestaan ruokapuolelle, tuumaa puolestaan Hakola.

– Ihan sama toisaalta kuka soittaa, täällä on hyvä fiilis ja tänne tullaan uudestaan, Merisalo summaa.

Esiintyjien lomassa oli hyvä rentoutua varjoon sidotussa riippukeinussa. Kuvassa vasemmalta Atte Rantanen, Jere Viinikainen, Miro Tannes Ja Miska Heino. Kuva: Jonne Heinonen
Festivaalialueen ulkopuolella riitti piknikansaa kuin myös entisiä matkaeväitä. Pullonkerääjille Summer Up toi mojovan tilipäivän. Kuva: Aku Isotalo
Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi