Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Summer Up käynnistyy tänään – näillä vinkeillä kaikki ilo irti festareista

Tapahtuman tuottaja luottaa festareilla vyölaukkuun ja kumisaappaisiin. Festivaalilaukkuun kannattaa pakata myös esimerkiksi käsidesi, nenäliinoja, sadetakki ja vesipullo. Jutun lopussa myös opas liikennejärjestelyihin ja festivaalialueeseen.

Festareilla näkee paljon maihinnousukenkiä ja vanhoja lenkkareita. Summer Upin tuottajan oma valinta festarijalkineiksi ovat kumisaappaat. Kuva: Mirja Hussain

Kaksipäiväinen urbaanin musiikin festivaali Summer Up pärähtää tänään käyntiin Lahden Mukkulassa sijaitsevassa tapahtumapuistossa.

Tänään festivaalin käynnistää lahtelaisten rap-muusikoiden kollektiivi Lahti United, jonka jälkeen päivän aikana lauteilla nähdään myös Pyhimys, Nikke Ankara, Teflon Brothers ja Ceebrolistics sekä yhdysvaltalaiset Wiz Khalifa ja Big Boi.

Lauantaina vuorossa ovat puolestaan Cheek, Fintelligens, Kapasiteettiyksikkö, JVG, Gasellit, Pikku G, Evelina, Kymppilinja, View ja Aste.

Vaikka aurinko porottaa taivaalta, tapahtuman tuottajan Konsta Viipurin mukaan festareille lähtijän kannattaa varautua aurinkoisellakin säällä vettä pitävällä takilla.

– Omaan festivaaliselviytymispakettiini kuuluu vyölaukku, aurinkorasva, kumisaappaat, hyvät sukat, mukava, mahdollisesti sateenpitävä takki, suklaata ja paljon vettä, luettelee Viipuri.

Listasimme alle kaikki parhaat vinkit mahdollisimman onnistuneen festarikokemuksen saamiseksi.

1. Kiinnitä huomiota pukeutumiseen

 

Takaisin kauppojen hyllyille tiensä löytänyt vyölaukku on festarikävijän uusi luottovaate. Vyölaukkua näkee nykyisin käytettävän siten, että se kulkee toisen olkapään yli ja toisen käden ali laukkuosuuden jäädessä rintakehän päälle sivuttain. Kuva: ESS / Jani Keronen

Festareiden pukeutumiseen kiinnitetään huomiota vuosi vuodelta yhä enemmän huomiota. Trendeistä huolimatta asu kannattaa valita niin, että se kestää vaihtelevia sääoloja. Mukaan kannattaa ehdottomasti ottaa pieni laukku, johon mahtuu kaikki oleellinen, mutta joka ei ole tanssimisen tiellä.

Kengät kannattaa valita sen mukaan, että niillä jaksaa kävellä koko päivän. Uusia kenkiä ei kannata festareille laittaa, sillä festivaalien jälkeen kengät ovat täynnä pölyä ja hiekkaa.

Vaikka sääennusteet lupailevatkin aurinkoa, mukaan kannattaa pakata lämpimiäkin vaatteita. Vähänkin isommista festareista, kuten myös Summer Upista, löytyy narikka, johon voi jättää ylimääräisiä tavaroita. Kannattaa kuitenkin huomioida, että esimerkiksi Summer Upin narikassa ei ole välikäyntimahdollisuutta, joten narikkamaksu on maksettava jokaisella käynnillä aina uudelleen.

Vanhojen kenkien lisäksi festareiden luottovaatteita ovat myös sukat, jotka ennaltaehkäisevät esimerkiksi rakkojen syntymistä jalkoihin. Mahdollisiin rakkoihin kannattaa kuitenkin varautua myös ottamalla rakkolaastareita mukaan.

Tyylikäs hattu on sekä hieno asuste että suojaa päätä paahtavalta auringolta. Kuva: Elena Liseytseva

Festivaalityyli on hyvä viimeistellä päähineellä, kuten lierihatulla tai huivilla. Erityisesti paahtavalla säällä ilman hattua festareilla olemisesta voi tulla helposti uuvuttava kokemus.

2. Korvatulpat kannattaa ottaa mukaan

 

Korvatulpat suojaavat kuuloasi kovalta melulta, mutta eivät estä muusikin kuuntelemista. Kuva: Leena Liukkonen lliu

Festarilaukkuun kannattaa ehdottomasti pakata särkylääkkeiden ja laastareiden ohella myös korvatulpat. Lisäksi pieneen tilaan mahtuva kertakäyttöinen sadetakki voi mukana ollessaan pelastaa koko festarikokemuksen. Sadetakki toimii myös hyvänä istuinalustana, jos nurmikolla tai hiekalla istuminen tai varsinaisen istuinalustan kantaminen festareilla ei houkuttele.

3. Ota eväitä

Kuten Summer Upistakin, kaikista festareista löytyy jos jonkinmoista ruokakojua. Mielenkiintoisista ruokatarjoiluista onkin tullut monelle festarille yksi vetonaula musiikin oheen. Vaikka festarialueella kannattaakin satsata ainakin yhteen ruoka-annokseen, on hyvä ottaa mukaan myös omia eväitä, jos ruoan tuominen festarialueelle on mahdollista. Summer Up ei kiellä omien eväiden tuontia alueelle, vaikka alkoholin tuominen alueelle onkin kiellettyä.

4. Muista käteinen

Vaikka pankkikortilla pärjää nykyään lähes missä vaan, laitepäätteiden yhteydet eivät välttämättä aina toimi festivaalialueella. Festareille onkin hyvä ottaa kaiken varalta myös käteistä mukaan.

Tänä vuonna Summer Upista löytyy ruoan lisäksi erilaisia myyntikojuja, joista voi tehdä viime hetken ostoksia esimerkiksi festarityylin viimeistelemiseksi. Mikäli heräteostoksilta haluaa välttyä kokonaan, kannattaa koko pankkikortti jättää kotiin ja pakata mukaan vain tarvittava käteinen ja muutama varaeuro lisää.

5. Nappaa myös juomapullo mukaan festareille

Juomapullo on niin sanottu elämän pelastaja festareilla ja tulisi ehdottomasti löytyä jokaisen festivaalilaukusta. Summer Upissakin on ainakin kaksi vedenjakelupistettä, jossa omaa pulloa voi käydä täyttämässä. Lasipulloja ei festarialueelle saa tuoda.

Muita Summer Upin kieltolistalla olevia tavaroita ovat muun muassa tölkit ja purnukat, alkoholijuomat, sateenvarjot, retkituolit, lemmikit, räjähteet ja aseet, järjestelmäkamerat, videokamerat ja selfiekepit, omat radiopuhelimet, kuljetus- ja valokuvauskopterit sekä järjestyksenvalvojan liiviä muistuttavat vaatekappaleet.

6. Varaa aikaa ja ota mukaan paperia

Vessajonoihin kannattaa varata aikaa. Juuri ennen oman lempiartistin keikkaa ei bajamajoille kannata lähteä suunnistamaan. Nykyään festareiden vessoja pyritään pitämään siistinä ja lisäämään wc-paperia pitkin päivää. Siitäkin huolimatta paperi loppuu nopeaan. Festarilaukkuun kannattaa muistaa pakata pieni nenäliinapakkaus tai muu vastaava, jotta hätätilanteessa wc-paperin saanti on turvattu.

Muutenkin omasta hygieniasta kannattaa festareilla huolehtia. Matkakokoinen käsidesi on hyvä olla mukana, minkä lisäksi myös kosteuspyyhkeet ovat käteviä käsien putsauksessa esimerkiksi ennen ruokailua.

Summer Up yltänyt teinivuosiin

Summer Upia on vietetty Lahdessa vuodesta 2003. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 16. kertaa.

Tapahtuman perusti lahtelainen Martin Mustonen. Myöhemmin hänen kumppanikseen ryhtyi Oskari Hakala. He jättivät tapahtuman vuonna 2015.

Summer Up oli pitkään osa Suomen suurimpiin tapahtumajärjestäjiin kuuluvaa N.C.D. Productionia, mutta festivaali-, konsertti- ja risteilyliiketoiminta siirtyi maaliskuussa 2018 Sanoma Media Finlandin omistukseen, joka liitti ne osaksi Nelonen Mediaa.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Oletko Cheek-fani?
Oletko Cheek-fani?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi