Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Riitta Väisänen sai potkut Vääksyn kesäteatterista - "Kukaan (ohjaaja) ei ole koskaan huutanut minulle niin törkeästi"

Ohjaaja Jukka Saarman ja orimattilalainen julkkisnäyttelijä ajautuivat ilmiriitaan vain muutama päivä ennen ensi-iltaa.

Riitta Väisänen kertoo saaneensa potkut Vääksyn Toivo Kärki -näytelmästä. Kuva: Mirja Hussain

Riitta Väisästä ei nähdäkään tänä kesänä Vääksyn kesäteatterissa. Väisäsellä oli rooli Kanavan Kunkun uuden kesäteatterin Toivo Kärki -näytelmässä, joka saa ensi-iltansa perjantaina.

Näytelmän käsikirjoittajan ja ohjaajan Jukka Saarmanin mukaan Väisänen joutui vetäytymään roolista vain neljä päivää ennen ensi-iltaa terveyssyiden vuoksi.

– Riitalla on lonkka kipeänä. Hän odottaa pääsyä leikkaukseen, Saarman kertoi keskiviikkona.

Puhelimella torstaina tavoitettu Väisänen myöntää kärsineensä pitkään jalkavaivoista mutta kiistää irtisanoutuneensa itse.

– Joo, lonkka pitäisi kyllä vaihtaa ja molemmat polvetkin, mutta suoraan sanottuna sain potkut. Itse olisin ollut valmis vetämään roolini läpi, tietenkin. Todella väärin, että hän väittää minun irtisanoutuneen itse, Väisänen tuhahtaa.

"Tunsin itseni todella vähäpätöiseksi"

Väisäsen mukaan tilanne hänen ja ohjaaja Saarmanin välillä kärjistyi viime sunnuntain ja maanantain harjoitusten jälkeen.

– Jouduimme seisomaan siinä hirveässä porotuksessa tuntikausia. Paikat tulivat niin kipeiksi, että jouduin tiistaina ilmoittamaan, että en voi tulla sinä päivänä harjoituksiin. Saarman raivostui minulle puhelimessa, että jos en tule paikalle tiistaina, ei tarvitse tulla enää ollenkaan. Olen tehnyt töitä kaikenlaisten ohjaajien kanssa, mutta kukaan ei ole koskaan huutanut minulle niin törkeästi.

Väisänen arvelee, että potkujen todellinen syy oli siinä, että hän yritti ehdottaa lisäyksiä omaan rooliinsa. Väisäsen piti esittää näytelmässä toimittajaa, joka haastattelee Toivo Kärkeä (Svante Korkiakoski) tämän mökillä Asikkalassa. Väisäsen mukaan rooliin on kirjoitettu vain seitsemän muutaman sanan lausetta.

Kukaan ei ole koskaan huutanut minulle niin törkeästi. Näyttelijä Riitta Väisänen

– Tunsin itseni siinä todella vähäpätöiseksi, mutta hän kielsi, että en saa sanoa yhtään mitään muuta kuin mitä siinä tekstissä lukee. En olisi saanut sanoa edes sitä, kuinka paljon Kärjellä oli sävellyksiä.

Väisäsen mukaan erimielisyyttä syntyi myös siitä, pitääkö eräs Kanavan Kunkun sisäpihalla sijaitseva koivu kaataa vai ei. Kanavan Kunkun omistajapariskunnan tunteva Väisänen olisi halunnut säästää kauniin puun, sillä sillä on symbolista merkitystä.

– Se on istutettu silloin, kun ravintola perustettiin, mutta Saarmanin mukaan se haittaa näkyvyyttä. Luulen, että se koivu oli se viimeinen pisara. Sitä ei sitten onneksi kuitenkaan kaadettu, Väisänen sanoo.

Lue myös: Kesäteatterikävijä etsii viihdettä, kertoo lahtelainen opinnäytetyö - "Ajatuksia herättävää draamaa ei halua nähdä juuri kukaan"
 

"Ei niin voida teatterissa toimia"

Saarman palaa asiaan puhelimitse torstaina. Hänen mukaansa Väisäsen erottamisen suurin syy oli se, että hän ilmoitti joutuvansa jättämään kaksi sovittua näytöstä väliin.

– Hän esitti siihen sijaiseksi jotain kaveriaan, mutta eihän teatterissa voida niin toimia, Saarman huomauttaa.

Väisäsen toimittajan roolin kasvattamiseen Saarman ei puolestaan voinut suostua ”tekijänoikeussyistä”, joita hän ei voi tarkemmin täsmentää.

– Harmin paikka, että näin kävi, Saarman toteaa ykskantaan.

Näytelmä saa Väisäsen pois jäämisestä huolimatta ensi-iltansa suunnitellusti perjantaina. Väisäsen roolin näytelmässä paikkaa Päivi Sirén-Heikkinen, joka on ollut tiiviisti mukana näytelmän tekemisessä.

Väisänen suunnittelee tulevansa paikalle perjantain ensi-iltaan. Hän pahoittelee tilannetta mutta huomauttaa, että esitys on joka tapauksessa hyvä ja laulajat taitavia.

– Ei se yhtä ontuvaa ja surkeaa toimittajaa kaipaa, hän arvelee.

Toivo Kärki – Asikkalan maisemissa ensi-illassa Kanavan Kunkun kesäteatterissa (Kanavatie 17) 13.7.

 

Kuva: Päivi Sirén-Heikkinen hyppäsi pikavauhtia Riitta Väisäsen rooliin Vääksyssä. Kuva keskiviikon harjoituksista.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi