Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Tuomaripeliä! jyrähtää Seinäjoen Tangoseniori-kilpailuun suuntaava Pekka Vaattovaara

Hollolalainen laulaja lähtee hakemaan Seinäjoen tangomarkkinoilta menestystä, vaikka tietääkin, että tuomaristo vetää aina kotiinpäin.

Pekka Vaattovaara odotteli päivätanssien yleisöä saapuvaksi Tallukassa tiistaina. Kuva: Jonne Heinonen

Tuntia ennen tiistaitanssien alkua hotelli Tallukan ravintolasalissa on hiljaista. Kolmen hengen keikkakamat ja Pekka Vaattovaaraa esittävä juliste on pystytetty lavalle valmiiksi, mutta sali on vielä autio.

Vaattovaara ei hötkyile. Vuosikymmenet ovat opettaneet hollolalaiselle keikkamuusikolle, että Hämeessä tanssikansalla on tapana pölähtää paikalle yhdellä rysäyksellä kymmentä minuuttia ennen alkutahteja.

– Tallukan päivätansseilla on kymmenien vuosien maine. Perinteeseen tuli tosin parin vuoden tauko, kun paikka oli vastaanottokeskuksena, Vaattovaara harmittelee.

Kunto kestää, mutta...

64-vuotias Vaattovaara vakuuttaa olevansa rautaisessa keikkakunnossa. Tänä vuonna hän on tehnyt omien laskujensa mukaan jo nelisenkymmentä laulukeikkaa. Tahtia ei ole hidastanut juurikaan edes talvella puhjennut astma.

– Se pysyy kurissa lääkkeillä, Vaattovaara vakuuttaa.

Neljän tunnin tanssikeikka Vääksyn Tallukassa toimii hyvänä lämmittelynä perjantaille. Silloin Vaattovaara esiintyy Seinäjoen tangomarkkinoilla Tangoseniori-kisassa. Vaattovaara tietää mitä odottaa, sillä hän on kilpaillut Seinäjoella lukuisia kertoja niin varsinaisessa tangolaulukilpailussa kuin seniorisarjassakin. Myös menestystä on tullut.

– Viime vuonna selvisin juniorisarjassa 16 parhaan joukkoon, hän mainitsee.

Vuodet Seinäjoella ovat osoittaneet, että laulukilpailuja ei välttämättä aina voita paras. Varsinkin seniorisarjassa esiintyy Vaattovaaran mukaan kotiinpäin vetämistä.

– Tähän mennessä sen on aina voittanut paikallinen laulaja. Yleisö on usein eri mieltä tuomarien kanssa, Vaattovaara hymähtää.

Vierivä kivi ei sammaloidu

Vaattovaara on syntyjään pohjoisen poikia Kolarista. Musiikki tuli hänen elämäänsä jo nuorena vanhempien esimerkin kautta.

– Isä on nyt 86-vuotias ja on edelleen kova hanuristi. Äiti on puolestaan laulanut koko ikänsä, joten sukurasitetta on.

Leipätöikseen Vaattovaara on kuitenkin tehnyt erilaisia rakennustöitä. 1980-luvulla hänellä oli siirreltävä puutavarahöylä, jolla hän teki keikkaa ympäri Lappia.

– Toisinaan sattui niin, että päivät höyläsin ja illat tanssitettiin kansaa bändin kanssa. Toimimme pitkään myös Paula Koivuniemen säestäjinä pohjoisen keikoilla, bassoa soittava Vaattovaara muistelee.

Yleisö on usein eri mieltä tuomarien kanssa. Laulaja Pekka Vaattovaara

Vaattovaara muutti Lahden seudulle 1990-luvun lopulla. Vaikka virallinen eläkeikä on jo takana, Vaattovaara ei ole jäänyt sohvalle makaamaan. Hiljattain häntä on työllistänyt esimerkiksi Bus Burger -ravintolan laajennusosa Salpakankaalla.

Omaa laulajanuraansa Vaattovaara on rakennellut sen, mitä rakennushommilta on aikaa jäänyt. Haastattelua sivusta seuraava vaimo paljastaa, että Vaattovaaralla on nykyisin jo oma fanikuntansa, joka kiertää uskollisesti keikkoja bändin mukana. Onko se aiempien laulukilpailujen ansiota?

– Kyllä se varmaan vähän vaikuttaa. Nykyisin tosin varsinaisenkin tangokisan voittaja joutuu tekemään enemmän itse töitä menestyksensä eteen. Ennen kilpailun järjestäjät myivät voittajille keikkoja koko vuodeksi, ja bändi kulki mukana. Nyt taataan vain pieni pätkä. Ohjelmatoimistot pyrkivät minimoimaan riskinsä, Vaattovaara arvelee.

Taiten rakennettu ohjelmisto

Lahden seudulta Seinäjoen Tangoseniori-kilpailuun osallistuu myös lahtelainen Marika Aho. Kuva maaliskuulta 2017 Vierumäen tangolaulukilpailuista. Kuva: Mirja Hussain

Seinäjoen tuomaristoa Vaattovaara pyrkii tänä vuonna taivuttamaan puolelleen kilpailuohjelmistolla, jossa on sekä vanhoja klassikoita että uudempia tangoja.

– Ensimmäiseksi laulan Olavi Virran Sateisen illan. Toiselle kierrokselle olen valinnut uudemman Hiekkaa-tangon ja superfinaaliin Yön kulkijan. Kaikki ovat hyviä tangoja, mutta eivät aivan helppoja laulettavia.

Tangoseniori-kilpailun finaali lauletaan Seinäjoen Tangomarkkinoiden Katulavalla perjantaina 13.7. klo 12.30–16.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi