Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Teatteriarvio: Heinäsuon hupsu hääkomedia ei kiihdy kunnon farssiksi

Helena Tuominen, Raimo Hauta-Aho, Mervi Valtanen, Juho Torkkel ja Carita Wikman puuhaavat häitä Heinäsuon kesäteatterissa.

Heinäsuon kesäteatteri
Tahdotko naimisiin
Esitys Hollolan Pyhäniemen kartanon puistossa 10.7.

Vaikka taivas antoi hiukan vettä ja väliaikamakkara oli korkeintaan keskitasoa, oli ilta lopulta onnistunut. Kun katselee Heinäsuon näyttelijöiden vilpitöntä heittäytymistä rooleihinsa, joutuu muutaman kerran aivan aidosti hörähtämäänkin.

Ilkka Malmin ja Rami Saarijärven kirjoittama Tahdotko naimisiin on Lahden seudulla nähty viimeksi Nastolan Pisarateatterin tulkintana Immilän myllyllä kaksi kesää sitten. Esitysympäristö Pyhäniemen kartanon puistossa on hieman koskimiljöötä otollisempi, vaikka hyttyset pyrkivätkin iholle. Viereisen maantien mopojenpärinä häiritsee keskittymistä vain ajoittain.

Teksti on kyllä yhtä löysä kuin ennenkin ja tarinan edistyminen siksi hitaanpuoleista. Tätä seikkaa ei Väinö Weckströmin ohjaus ole pystynyt korjaamaan. Aivan kelvollisesti esitys pysyy silti tolpillaan.

Sulhanen kuoli, perutaan häät?

Näytelmässä seurataan paikallisen kyläyhdistyksen mediatempausta, jonka puitteissa on tarkoitus saada yksi pari tv-naimisiin. Kyläjuhlien lipputuloilla on tarkoitus kattaa rapistuneen kylätalon remontti.

Juhlakaluksi pakotettu ikämies kehtaa kuitenkin kuoleentua juuri ennen h-hetkeä. Tarvitaan siis uusi hääpari ja nopeasti. Siitä voisi näppärämpi tekstimaakari kiihdyttävää mahdottomien tilanteiden puskafarssin, mutta tässä tapauksessa käsikirjoittajat ovat olleet vähän liian rakastuneita omiin keksintöihinsä. Vitsejä jaanataan perusteellisesti sen sijaan, että lähdettäisiin rohkeasti tyrkkimään umpikujaan ajautuneita juhlajärjestelyjä kohti aristoteelista jyrkännettä.

Lisää niin sanottua sisältöä tekstiin saadaan maaseudun nykyaikaista elämänmenoa kommentoimalla. Maaseudusta on tullut viihde-elämyskeskus, jossa kaupunkilaiset maksavat päästäkseen elämään hankalasti. He siis hakkaavat halkoja, tyhjentävät ulkohuusseja ja asuvat teltassa. Talkoohenki maalta on kuitenkin kuollut. Sen saa juhlajärjestelyjen päällepäsmäri Jaana Kulho-Alanissiläkin (Mervi Valtanen) useaan kertaan todeta.

Sympaattiset roolit

Näytelmän pääosassa makkaratehtailija Kauko Laamasena nähdään itseoikeutetusti Heinäsuon puolivirallinen hauska mies, Raimo Hauta-aho. Hyvin hän jääräpäisen poikamiehensä klaaraa.

Mervi Valtanen on yhtä luontevasti kylämoottori eli tättähäärä, ja Juho Torkkel pärjää Laamasen kakkosmies Ruhalana. Muusta porukasta mieleen jää etenkin Risto-Matti Kutilan höpsö formuloita harrastava pastorismies.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi