Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Summer Up raikaa taas Mukkulassa – lue vinkit alueelle saapumiseen ja muihin järjestelyihin

Urbaanin musiikin juhlaa vietetään Mukkulassa jo 16. kertaa. Tapahtuman aikana Mukkulan alueella liikenteessä on poikkeusjärjestelyjä. Monelle lahtelaisnuorelle Summer Up on ensimmäinen musiikkifestivaali. Kotona kannattaa keskustella pelisäännöistä, joilla nuoren festari sujuu turvallisesti. Tapahtuman tuottaja muistuttaa vanhempia siitä, etteivät puhelinyhteydet aina toimi massatapahtumissa.

Viime vuonna Summer Upin aikaan paistoi aurinko. Festivaalikansalle on lupailtu aurinkoista viikonloppua myös tänäkin vuonna. Kevyt ja pieneen tilaan mahtuva sadetakki, on silti festarikävijän luottovaruste, sillä Suomen kesä on arvaamaton. Kuva: Viena Kytöjoki

Summer Up tuo ihmiset Lahti Energia tapahtumapuistoon jo kolmatta kesää. Tulevana perjantaina käynnistyvä, kahden päivän mittainen musiikkitapahtuma on järjestyksessä 16:s.

Vaikka perinteiseksi lahtelaistapahtumaksi iskostunut Summer Up -festivaali on kaukana huippuvuosiensa suosiosta, on lippuja myyty tänä kesänä edellisvuotta enemmän. Edelleen muutamia lippuja on vielä Matti Myöhäistenkin saatavilla. Kaikkiaan kävijämäärän odotetaan olevan noin 12 000.

– Liput ovat liikkuneet hyvin. Lämmin kevät on selvästi saanut porukan liikkeelle. Lippuja saa vielä, mutta ne kannattaa ostaa ennakkoon, ettei jää nuolemaan näppejään, kertoo festivaalin tuottaja Konsta Viipuri.

Kokenut kävijä voi hämmästyä, sillä aiemmista vuosista poiketen festivaalialueen sisäänkäynti sijaitseekin Niemenkärkeen johtavalla Ritaniemenkadulla, jonne valmistui viime keväänä uusi kevyen liikenteen väylä.

– Edellinen sisäänkäynti, joka sijaitsi Mukkulan kartanon edessä, halkoi leirintäalueemme kahtia. Nykyisten järjestelyjen myötä puistokin pysyy eheämpänä ja saamme keskitettyä liikenteen paremmin, selittää Viipuri.

Mukkulan alueen liikenteessä poikkeusjärjestelyjä

Bajamajat saapuivat Mukkulan leirintäalueelle alkuviikosta. Kuva: Elena Liseytseva

Summer Upiin kannattaa lähteä järjestäjän mukaan julkista liikennettä käyttäen. Tapahtuma-alueelle pääsee esimerkiksi Lahden Seudun Liikenteen linjalla 21 torilta Mukkulaan. Lisäksi musiikkifestivaali on lyöttäytynyt yhteen Koiviston Auton kanssa, jonka virallinen festaribussi kuljettaa urbaanin musiikin ystäviä tasaiseen tahtiin keskustan ja tapahtuma-alueen välillä.

Festaribussin reitti kulkee Niemenkadun festaripysäkiltä torille Marolankadun turistipysäkille, Matkakeskukseen ja samaa reittiä takaisin. Festaribussin lipun voi ostaa joko suoraan kuljettajalta tai Koiviston Auton Matkaan-sovelluksesta. Bussi kulkee perjantaina kello 12–02, lauantaina kello 11–02 ja sunnuntaina kello 9–12.

Omalla autolla tai yksityisen auton kyydillä alueelle saapuvien kannattaa varautua liikenteen poikkeusjärjestelyihin. Summer Upin aikaan keskustasta ajettaessa tie katkeaa jo Haapalankadun ja Niemenkadun risteyksessä.

Mukkulan suunnalta saavuttaessa autolla pääsee aina Ritaniemenkadun ja Reppurinkadun risteykseen asti. Omalle tontille ajo on toki sallittua, jonka lisäksi taksit saavat ajaa poikkeusjärjestelyistä huolimatta normaalisti.

– Lähimmät väliaikaiset parkkipaikat löytyvät Haapalankadulta sekä Laatikkotehtaankadulta. Parkkipaikkoja on kuitenkin rajallinen määrä, joten autot kannattaa jättää kotiin. Lahden Järvipelastajat partioi vesialueilla, joten Niemenkärjen välittömään läheisyyteen ei veneelläkään valitettavasti pääse, Viipuri sanoo.

Hän muistuttaa myös, että turvallisuuteen on kiinnitetty tänä vuonna erityistä huomiota monen muun festivaalin tavoin.

– Summer Up on tietenkin reagoinut turvajärjestelyissä asianmukaisesti. Vilkkaimmat kohdat on suojattu raskassuojilla.

Telttailu houkuttelee festivaaliväkeä hotellia enemmän

Festivaalialueen kokoaminen on tarkoitus saada valmiiksi torstaihin mennessä. Kuva: Elena Liseytseva

Festivaaliväki majoittuu pääsääntöisesti yhä edelleen telttoihin. Leirintälippuja on järjestäjän mukaan vielä saatavilla, mutta vähissä määrin.

– Viikonlopuksi on luvattu auringonpaistetta, joten leirinnälle tulee varmasti kova kysyntä, Viipuri tuumaa.

Leirintäalueen suosion takana voi olla myös leirinnän omat iltabileet, sillä perjantain ja lauantain välisenä yönä musiikkijuhlaa jatketaan leirintäalueella DJ:n kera aamun pikkutunneille saakka.

Huomioitavaa toki on, että telttapaikalle pääsee vain Summer Upin kahden päivän festivaalirannekkeella. Leirintäalueen suositusikärajan kerrotaan myös olevan 16 vuotta, mutta jokaisessa teltassa on majoituttava vähintään yksi 18 vuotta täyttänyt henkilö.

Lahden hotelleista kerrotaan, että majoittuneita on Summer Upin aikaan tänä kesänä aiempaa vähemmän, eli tilaa riittää viime hetken tulijoillekin. Sokos Hotel Lahden Seurahuoneella vapaita huoneita kerrotaan olevan hyvin saatavilla, Scandicin kahdessa hotellissa vapaita huoneita on useampia kymmeniä ja Kauppahotelli Grandissa vapaita huoneita on vielä muutamia.

Myös yksityisiä asuntoja välittävän Airbnb-sivuston mukaan Lahden alueella on vapaita yöpaikkoja saatavilla ensi viikonlopulle valtava määrä.

Mukkulan liikkeet odottavat vilkasta viikonloppua

Tapahtuma-alueella on vesipisteitä, joissa oman juomapullon voi täyttää. Lisäksi Summer Upin alueella on ruokakojuja, joissa myydään muun muassa hampurilaista, tortilloja ja muuta grilliruokaa. Festarikansaan varaudutaan myös tapahtuma-alueen ulkopuolella, kävelymatkan päässä sijaitsevissa Mukkulan ostoskeskuksen liikkeissä.

R-kioskista kerrotaan, että Summer Upin aikaan kioski on normaalia pidempään auki. Edellisiin vuosiin peilaten kioskilla odotetaan festivaaliviikonloppuna normaalia vilkkaampaa myyntiä myös tänäkin vuonna.

– Perinteisesti olemme auki kymmeneen, mutta nyt olemme auki sekä perjantain ja lauantain välisen yön että lauantain ja sunnuntain välisen yön aina aamukahteen saakka. Kioskin edustalle tehdään taas ulkogrilli, sillä se on ollut suosittu aikaisempinakin vuosina. Grilliltä saa muun muassa makkaraa sekä uutuutena kanarullia, luettelee R-kioskin kauppias Teija Kailavuo.

Hänen mukaansa tulevana viikonloppuna varaudutaan myös normaalia suurempaan alkoholin myyntiin.

S-marketin puolella myymäläpäällikkö Kaisa Strandvall sanoo hänkin, että Summer Upin aikaan myynti painottuu juomapuolelle.

– Ei pelkästään alkoholiin, eli vettä ja limsoja menee myös todella paljon, hän selittää.

Marketti valmistautuu festivaaliväkeen laittamalla selkeästi esille korvatulppia ja sadetakkeja sekä varaamalla riittävästi erilaisia einesvaihtoehtoja.

– Kolmioleipiä, karjalanpiirakoita ja salaatteja. Kaupaksi menee hyvin kaikki sellainen, joka on helppo ottaa mukaan eikä sitä tarvitse lämmittää, Strandvall kertoo.

Myös Marry Dian -pitseriasta kerrotaan, että liikkeessä varaudutaan normaalia vilkkaampaan myyntiin viikonlopun aikana.

Lahtelaistyttöjen ensimmäinen festarikokemus

Vaikka Summer Up itsessään on ikärajaton tapahtuma, suositellaan järjestäjätaholta osallistujilta vähintään 16 vuoden ikää. Lisäksi alle 13-vuotiaat pääsevät tapahtumaan vain täysi-ikäisen seurassa.

Monelle lahtelaiselle ja lähialueen nuorelle paikallinen Summer Up onkin ensimmäisiä musiikkifestivaalikokemuksia. Näin on myös lahtelaisen Pasi Rantasen kotona, jossa tyttäret 13-vuotias Sanni Toppari ja 15-vuotias Viivi Toppari osallistuvat tänä kesänä Summer Upiin ensimmäistä kertaa. Kun festivaaliliput on vielä hankittu omilla rahoilla, ei vanhemmillakaan ole mitään asiaa vastaan.

– Nuorimmainen hankki työpaikan mainosten jakajana, jotta sai lippurahat kasaan. Eihän sitä voi kieltää, mitä ihminen tekee omilla rahoillaan, sanoo Rantanen.

Viivi Toppari sanoo, että monia festareita kiertänyt isä on jakanut paljon omia kokemuksiaan tyttärille. Itse hän aikoo varustautua Summer Upiin pienen repun kera, jonne mahtuu kaikki tarvittava. Festariasusteisiin kuuluu olennaisesti glitteri ja kampaukseksi Viivi on pohtinut jonkinnäköisiä lettejä. Festareille Topparin tytöt houkutteli ennen kaikkea musiikki.

– Muutamia lemppareitakin siellä esiintyy, esimerkiksi Wiz Khalifa ja Mikael Gabriel, luettelee Viivi Toppari.

Pelisäännöt sovitaan kotona valmiiksi

Ennen kuin nuori pääsee ensimmäisille festareilleen, käydään kotona usein keskustelua esimerkiksi kotiintuloajoista ja millä kotiin tullaan, kenen kanssa tapahtumassa ollaan sekä miten päihteisiin suhtaudutaan. Pasi Rantanen tunnustaa, ettei perheessä ainakaan vielä olla käsitelty festariviikonlopun pelisääntöjä oikeastaan mitenkään.

– Ennen festareita tulemme puhumaan kotona luultavasti siitä, minkälaisissa vaatteissa festareille lähdetään. Pukeutumisessa on oltava käytännöllinen, eli festareille ei voi lähteä hienoimmissa kengissä, vaan mukaan kannattaa ottaa sukat ja vanhat kengät. Suomen kesä voi luvata hellettä ja aurinkoa, mutta muuttua äkillisesti kaatosateeksi ja alue mutaiseksi, Rantanen tuumaa.

Alkoholista ja muista päihteistä ei kuulemma kotona tarvitse edes keskustella.

– Onneksi nykynuoriso on viisaampaa kuin vanhempansa samanikäisenä, nauraa Rantanen.

Festivaalialueella liikkumistakaan ei olla keritty sen koommin miettimään. Kuljetus alueelle ja sieltä pois hoituu kuitenkin isän kyydillä.

– Itse olen ajatellut viedä ja hakea. Mielestäni kyyti kotoa alueelle ja takaisin on parempi kuin hortoilla kotiin puolen kaupungin läpi ilta-aikaan. Järki kädessä, kun menee, niin festareilla pärjää aivan mainiosti.

Topparin siskosten seurassa Summer Upiin lähtee myös Viivin paras ystävä. Tapahtuman tuottaja Konsta Viipuri kehottaakin vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa ainakin seurueesta, jolla festareille lähdetään. Kaverin numero kannattaa myös kirjoittaa muistiin.

– Kavereista kannattaa aina pitää huolta, joten vanhempien on hyvä tietää kenen kanssa nuori on festareille menossa. Kännykät eivät välttämättä toimi niin hyvin suurissa yleisömassoissa tai akut loppuvat. Vanhemmilla on hyvä olla myös varanumero, esimerkiksi nuoren kaverin puhelinnumero, josta oman lapsen saa kiinni, Viipuri sanoo.

Summer Up järjestetään tulevana viikonloppuna 13.–14.7.

Summer Upia on vietetty vuodesta 2003. Tapahtuman perusti lahtelainen Martin Mustonen. Myöhemmin hänen kumppanikseen ryhtyi Oskari Hakala. He jättivät tapahtuman vuonna 2015.

Summer Up oli pitkään osa Suomen suurimpiin tapahtumajärjestäjiin kuuluvaa N.C.D. Productionia, mutta festivaali-, konsertti- ja risteilyliiketoiminta siirtyi maaliskuussa 2018 Sanoma Media Finlandin omistukseen, joka liitti ne osaksi Nelonen Mediaa.

Tänä vuonna festivaalilavoja on jälleen kaksi.

Perjantaina lavalle nousevat yhdysvaltalaisartistit Wiz Khalifa ja Big Boi. Kotimaisista tekijöistä nähdään Pyhimys, Nikke Ankara, Teflon Brothers, Ceebrolistics ja Lahti United.

Lauantaina vuorossa ovat Cheek, Fintelligens, Kapasiteettiyksikkö, JVG, Gasellit, Pikku G, Evelina, Kymppilinja, View ja Aste.

Festivaalin oheisohjelmassa on tänä vuonna graffitimaalauksen opetusta ja -näytöksiä, jättitwister-peli, kuvausbooth, benji-hyppyä, cheerleadingiä sekä letitysbaari.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Aiotko mennä Summer Upiin?
Aiotko mennä Summer Upiin?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi