Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Judotytölle ei kannata ryppyillä – K15 aloittaa uuden sarjan

Jyri Paretskoi aloittaa K15-nuortenkirjalla uuden sarjan.

Jyri Paretskoi

K15

Otava 2018. 80 s.

Iisalmelainen opettaja ja kirjailija Jyri Paretskoi aloittaa K15-nuortenkirjalla uuden sarjan, jonka kustantaja ilmoittaa kulkevan suositun norjalaisen nuorisodraaman Skamin hengessä huumorin, suoran puheen ja ystävyyden reittejä. Nämä ovat myös hyvän nuortenkirjallisuuden elementtejä ja Paretskoin aiemmissa kirjoissa tavattuja.

K15 käynnistyy äidinkielen tunnilla. Niko, Sara ja muut kirjoittavat ainetta harrastuksistaan, mutta Ronin paperi pysyy tyhjänä. Kun Roni katkaisee mietteissään kynän, opettaja havahtuu, ja vaikeudet alkavat.

Roni on paria viikkoa vaille 15, ja hänen erityispiirteensä on rehellisyys. Koska hän ei koe harrastavansa mitään sen kummemmin, hän ei voi kirjoittaa aiheesta. Sitten tapahtuu jotain, joka nostattaa taas kerran Ronin kiusaamisaallon. Juke kavereineen metkuilee ja muu luokka hekottelee.

Niko ja Sara eivät hekottele. Sara on uusi kaupungissa ja ekaa päivää tässä koulussa. Hän oivaltaa luokassa vallitsevan asetelman. Koska Ronissa on hätkähdyttävää lapsenomaista avoimuutta, hän on erilainen ja siten nitistettävä.

Niko on Ronin ystävä hiekkalaatikkoaikojen lapioleikeistä asti.

Roni, Niko ja lukija tutustuvat yhtä aikaa Saraan, ja Sara ja lukija Roniin ja Nikoon. Sara harrastaa judoa, jota hän käyttää vain itsepuolustukseen, ja tullaan sitä tarinassa tarvitsemaankin. Yksi kirjan teemoista on kiusaaminen, mutta ystävysten päivä ei jumitu luokan tyhmäläisten attentaatteihin.

Koulun jälkeen kaverukset puuhaavat ensin Ronin ja sitten Saran kotona. Noin viisitoistavuotiailla on rutkasti kokemattomuutta ja epätietoisuutta esimerkiksi seksuaalisuuden alueella. Paretskoi kirjoittaa varsin reipasta tilannekomiikkaa aroista, navanalisista asioista.

Kirjan nimi tarkoittaa lapsilta kiellettyä. Tragikomiikan merkeissä kaverukset törmäilevät päivän mittaan juuri sen viidakossa, pääsääntöisesti tahtomattaan. Ystävyys näyttäytyy vahvuutena, joka kestää myös noloja hetkiä.

Lyhyt romaani sopinee hyvin yläkouluikäisille vähän lukeville pojille.

Helena Miettinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi