Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kuuntele Katri Helenaa, juo sahtia, älä ui kännissä – ja 7 muuta Minja Kosken, Ismo Haaviston ja Ilpo Kaikkosen juhannusvinkkiä

Mistä on onnistunut juhannus tehty? Lahtelaismuusikot Minja Koski, Ismo Haavisto ja Ilpo Kaikkonen kertovat omat suosikkinsa.

Nostalgista Suomi-iskelmää ja avointa mieltä

Muusikko Minja Koski juhlii perjantaina isänsä kuusikymppisiä Nastolassa. Tiedossa on perinteinen juhannussetti: saunomista, pelaamista ja syömistä.

M nimellä musiikkia tekevä Koski esiintyy lauantaina Lonnan saarella Stadin Juhannuksessa.

– Uskon, että meininki on samanlainen kuin Sidewayssissä. Siellä ei ollut yhtään örvellystä, vaan kaikki olivat tulleet kuuntelemaan musiikkia.

Juhannustunnelmaan Kosken vie muun muassa nostalginen Suomi-iskelmä.

Minja Kosken uusi albumi ilmestyy keväällä 2019. Musiikillisesti se noudattaa samaa linjaa kuin ensimmäinen, jollei mitään yllätyksiä ehdi tulla. Kuva: Miikka Ahlman

1. Vanha iskelmä

"Musiikilla pääsee juhannusfiilikseen. Minulle toimii vanha iskelmämusiikki. Katri Helenaa, Laila Kinnusta, Agentseja ja Topi Sorsakoskea. Niillä lähtee! Marko Haavisto on myös kovaa juhannusmusaa."

2. Sydän auki

"Juhannuksena pitää olla sydän auki. Olla avoin uusille ja vanhoille ihmisille. Ala-asteikäisenä tein juhannustaikoja, mutteivät ne tainneet toimia. Pitikö siinä laittaa kukkia tyynyn alle vai mitä tapahtui? Luulen, että muistaisin taiat paremmin, jos ne olisivat toimineet. Ehkä sitä kukkahommaa pitää vielä kokeilla, jos tulee hyviä toiveita vastaan. Pitää ottaa selvää, miten se menikään."

3. Festarimeininki

"Olisin luultavasti joillain festareilla juhannuksena, vaikka en esiintyisi itse. Juhannuksena yleisö on vastaanottavainen, kun kaikki ovat hyvällä mielellä juhlimassa kesää ja musiikkidiggarit kokoontuvat yhteen paikkaan. En ole vielä päättänyt, tulenko keikan jälkeen Lahteen vai jäänkö Helsinkiin. Yleensä tykkään jäädä hengailemaan ja haistelemaan ilmapiiriä. Katsotaan, millainen fiilis on tällä kertaa."

M Stadin Juhannuksessa Helsingin Lonnassa 23.6. klo 17.15.

Sahtia Sysmässä ja muita perinteitä

Bluesmuusikko Ismo Haavisto esiintyy lauantaina Sysmän Rantaterassilla seitsemättä vuotta putkeen. Keikkailu jatkuu juhannuksen jälkeen viikonloppuisin, ja elokuussa Haavisto esiintyy Virossa Augustibluus-festivaaleilla. Juhannuksena yleisö on hänestä riehakkaampaa kuin muulloin.

– Lauantaina meno on ylimmillään. Voin olla yhtenä juhlina mukana. On positiivista, että voin yhdistää työn ja juhlan.

Haavisto on viettänyt juhannuksen vanhempiensa mökillä Sysmässä lähes koko ikänsä. Tänä vuonna mukana ovat Haaviston vanhemmat, avopuoliso, lapset ja veli perheineen.

Onnistunut juhannus rakentuu perinteistä.

Ismo Haavisto jatkaa musiikkiklubin pyörittämistä ravintola Virastossa 5.7. Kuva: Sami Kuusivirta

1. Mökki

"Olin 4-vuotias, kun vanhempani hommasivat mökin Sysmästä. Lapsena en kesälomalla oikein missään muualla ollutkaan. Juhannukset on vietetty lähes poikkeuksetta täällä läheisten kanssa. Meillä on ollut tapana tehdä kesän ensimmäinen vihta juhannussaunaan."

2. Kokko

"Käymme katsomassa kokkoa, jos ei sada. Se on sellainen perinne. Muistan, kun menimme lapsena katsomaan kokkoa ja sai valvoa pidempään. Pikkupojasta se oli hienoa, kun sai rahaa ostaa herkkuja ja valvoa puoleenyöhön. Kävimme usein myös Vpk:n lavalla ihmettelemässä tansseja.

3. Sahti

"Sahti on Sysmän juhlajuoma, joten sitä pitää olla kohtuullisesti. Isä kävi hakemassa pari viikkoa sitten Hellqvistin puutarhalta vierteen, jotta se on ehtinyt käydä juhannukseen. Olisikohan meillä sahtia noin 10-15 litraa? Totta kai sitä on tässä ennen juhannusta jo vähän maisteltu. Onhan täällä monta juojaa."

Ismo Haavisto & Bonfire Boys Showtime Sysmän Rantaterassilla 23.6. klo 21.

Valon ja lavatanssien taikaa

Varsinaiset juhannuspäivät menevät Ilpo Kaikkosella keikkaillessa. Sunnuntaina ja maanantaina hän viettää niin sanottua omaa juhannustaan puolisonsa kanssa mökillä Kouvolassa. Siellä Kaikkonen pitää majapaikkaansa koko kesän. Musiikkia hän sanoo tekevänsä sen verran mitä kerkeää.

– Olen intohimoinen kalastaja. Nyt kalaa on tullut vähän heikosti, kun säät ovat pyörineet niin kummallisesti.

Kaikkosta ei haittaa, vaikka juhannus menee töissä. Suomen luonnosta ja valon määrästä pääsee silti nauttimaan. Ne ovat hänestä keskikesän juhlan parasta antia.

Ilpo Kaikkonen tykkää jutella keikoilla yleisön kanssa. Kesällä siihen on hänestä parempi mahdollisuus, kun ihmiset ovat lomalla. Kuva: Sami Lettojärvi

1. Yötön yö

"Se valo yllättää joka vuosi yhtä paljon. Vaikka olen jo melkein 30 vuotta nähnyt yöttömän yön, se on joka vuosi yhtä siistiä. Kannattaa valvoa niin pitkään kuin jaksaa ja olla ulkona. Ei siinä ole muuta kuin säänmukainen varustus. Kello 23-3 välillä on maaginen hetki."

2. Lavatanssit

"Juhannuksena tanssit ovat perinteikkäämpi juttu kuin arkena. Ne ovat olleet minulle aina lähellä sydäntä. Silloin ihmiset keskittyvät enemmän pukeutumiseen ja tunnelmaan. Paikalle tullaan kesäautoilla ja amerikanraudoilla. Siinä on omaa taikaa."

3. Luonto

"Suomen luonto on kesän ytimessä. Pidän tukikohtana kesällä mökkiäni Kouvolassa. Roudaamiset ja soundcheckit vievät juhannuksena aikaa, mutta lauantaina ehdin illaksi mökille ja korkkaamaan oluen."

Ilpo Kaikkonen RantaCasinolla Heinolassa 22.6. klo 22.30 ja Kesäravintola Kurkiniemessä Mäntyharjulla 23.6. klo 18.

+ Varovasti vesillä!

Muusikot haluavat muistuttaa juhannuskansaa veden vaaroista. Kaikkonen sanoo pukevansa soutuveneeseen aina liivit päälle, jos lähtee yksin soutelemaan. Haavisto muistaa yhden hukkumistapauksen juhannuksena Sysmässä kymmenen vuoden takaa.

Koski sanoo, ettei koskaan tule painotettua liikaa sitä, ettei kännissä kannata mennä uimaan. Sen sijaan hän suosittelee Lonnaan saapuvia juhannuksen viettäjiä kokeilemaan siellä olevaa karstulalaista saunaa. On kuulemma hyvä!

Eveliina Mäntylä
eveliina.mantyla@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi