Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Historiallisen museon uusi näyttely aktivoi iäkkäitä taiteilijoita – teoksissa näkyvät juuret ja elämänilo

Viipurin Taiteilijaseuran näyttelyssä on esillä taideteoksia lukuisilla eri tekniikoilla. Kuva: Elena Lioseytseva

Kuvataiteilija ja Viipurin Taiteilijaseuran puheenjohtaja Tiina Herttua pohtii usein taiteilijoiden kanssa, kuinka paljon omat karjalaiset juuret nousevat teoksissa esiin. Näkyykö töissä oman paikan etsiminen ja menetetyt maat?

Lahden historiallisessa museossa on esillä ensimmäisen, toisen ja kolmannen polven karjalaisten taitelijoiden töitä. Osalla juuret näkyvät vahvasti, toisilla ei ollenkaan. Aune Hotari-Salmiselta näyttelyssä on grafiikan vedos Viipurin linnasta.

Maalauksia elämänilosta

Taidenäyttelyssä on esillä muun muassa Pertti Kukkosen betoniveistos ja Annikki Poijärven öljyvärimaalauksia. Kuva: Elena Lioseytseva

Näyttelyssä on esillä kahdeksan eri taiteilijan teoksia, kuten Tuomas Mäntysen öljyvärimaalauksia, Pertti Kukkosen betoniveistos ja Annikki Poijärven kolme värikästä abstraktia teosta. Poijärven öljyvärimaalaukset ammentavat elämänilosta.

– Hän ei tuo koskaan maalauksiinsa ongelmia tai negatiivisuutta, vaan teokset kumpuavat pelkästään positiivisista tunteista, Herttua kertoo.

Poijärvi on yksi taiteilijaseuran kunniajäsenistä, ja hänestä on valmistunut yhdistyksen tekemä viimeisin henkilödokumentti.

Taiteilijan ammatista ei jäädä eläkkeelle

Taiteilijoille annettiin näyttelyyn mahdollisimman vapaat kädet. Esillä on muun muassa öljyväritöitä, akvarellimaalauksia, litografiaa, tekstiiliteoksia ja veistoksia.

– Täällä on hyvä kokonaisuus kuvataidetta. Jokainen taiteilija on tunnettu omassa tekemisessään.

Tekniikan lisäksi myös teema oli vapaa, ja taiteilijat saivat tarjota töitä omasta tuotannostaan vuosien varrelta.

Osallistuminen haluttiin tehdä Herttuan mukaan mahdollisimman helpoksi, jotta näyttelyyn saataisiin myös iäkkäiden taiteilijoiden töitä. Vanhimmat taiteilijat, kuten Poijärvi, Mäntynen ja kuvanveistäjä Antero Ruotsalainen, ovat syntyneet 1930-luvulla.

Herttua uskoo, että näyttelyllä on suuri merkitys erityisesti sellaisille taiteilijoille, jotka eivät osallistu yhdistys- tai näyttelytoimintaan enää aktiivisesti.

– Taiteilijan ammatista ei jäädä koskaan eläkkeelle, mutta mahdollisuudet käyvät kuitenkin rajallisemmiksi. Miten jaksaa ja kuinka voi kuljettaa teoksia muualle.

Kuljetusliike haki teokset näyttelytilaan muutamilta taiteilijoilta kotoa tai työhuoneelta.

Juuret kiinnostavat nyt

Viipurin Taiteilijaseuran näyttelyssä on esillä taideteoksia lukuisilla eri tekniikoilla. Kuva: Elena Lioseytseva

Herttua on innoissaan siitä, että näyttely pidetään juuri Lahdessa.

– Täällä on paljon Viipurista alun perin kotoisin olevia, ja karjalaisyhteisö on vahva. Toivon, että kaikki karjalaistaustaiset lahtelaiset tulisivat katsomaan näyttelyä.

Kesällä karjalaisuuteen pääsee tutustumaan myös Ainopuiston kesäteatterissa, jossa esitetään heinä-elokuussa Viipurin reippaat -näytelmä. Historiallisessa museossa on lisäksi Viipurin Taiteilijaseuran näyttelyn lisäksi esillä Viipurin perintö -kestonäyttely.

Lahden näyttelyn lisäksi Viipurin taiteilijaseuralla on vuosinäyttely Viipurissa juhannukseen asti. Viimeksi seuralla oli näyttely Viipurissa vuonna 1938.

Tällä hetkellä taiteilijaseuraan kuuluu hieman alle 100 ammattitaiteilijaa ympäri Suomea. Viime vuonna yhdistys sai 10 uutta jäsentä.

– Ihmiset ovat nyt selvästi kiinnostuneita juuristaan, ja heillä on halu kuulua johonkin seuraan, Herttua sanoo.

Viipurin Taiteilijaseuran näyttely Lahden historiallisessa museossa 5.8. asti. Museoon on maksuton sisäänpääsy 1.9.2018 saakka.

Eveliina Mäntylä
eveliina.mantyla@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi