Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Brädi tietää enemmän kuin me – lahtelaisartisti tekee Lamkin opiskelijoiden videoilla aikamatkan tulevaisuuteen ja valistuu

Brädi näyttelee Lamkin tulevaisuusvideoilla itseään. Tarinassa artisti muuttaa kuormittavat elämäntapansa kestävämmiksi. Kuva: Katja Luoma

Videolla lahtelainen rap-artisti Brädi ostelee verkkokaupasta turhakkeita, heittää ruokaa roskiin ja ajaa lyhyetkin matkat aina autolla.

Mutta aikakoneella Brädi siirtyykin tulevaisuuteen ja valistuu. Elämäntavat menevät uusiksi ja kulutus kestävämmäksi.

Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat kuvanneet tulevaisuusvideoita, joiden keulakuvaksi Brädi lähti. Hän näyttelee videoilla itseään, artistia, joka aikamatkustamisen avulla pääse kurkistamaan, miltä tulevaisuuden maapallo näyttää.

Videot on toteutettu Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran hankkeena. Lamkin työryhmässä oli mukana opiskelijoita eri aloilta, muun muassa ympäristötekniikasta ja mediatekniikasta.

Ei pelottelun, vaan ilon kautta

Videoiden tavoitteena on saada ihmiset pohtimaan omia elämäntapojaan. Videot on toteutettu uutislähetyksen muodossa. Pohjavire on positiivinen. Ruudun alalaidassa liukuvien uutisotsikoiden mukaan Suomi on jopa voittanut jalkapallon maailmanmestaruuden. Lisäksi ilmaston lämpenemistä on saatu hidastettua.

Viesti on, että tulevaisuutemme näyttää varsin hyvältä, jos muutamme kulutustapojamme nyt.

Työskentelyä vetäneen projektipäällikön Terhi Ahavan mukaan videoista haluttiin myönteisiä.

– Tavoite oli, että ei pelotella eikä ahdisteta, Ahava sanoo.

Asuminen pantiin uusiksi

Idea tulevaisuusvideoista tuli Sitralta. Se otti yhteyttä Lamkiin, jonka opiskelijat ovat tehneet aiemmin animaatioita Lahden kaupungille. Kiertotalousväylän opiskelijat käsittelivät animaatioissa tulevaisuuden lahtelaisperhettä. Sitra innostui videoista, ja halusi nähdä niitä lisää.

Tavoite oli, että ei pelotella eikä ahdisteta. Projektipäällikkö Terhi Ahava

Uusien videoiden teemoiksi ryhmä valitsi liikkumisen, kulutuksen, ruuan ja asumisen. Käsikirjoittajat ovat ideoineet asumisen uusiksi: videolla 2030-luvun lapsiperhe elää moduulitalossa. Sitä voi laajentaa ja kasvattaa tarpeen mukaan huonepalasten avulla.

– Olisihan se oikeasti järkevää. Usein talossa on turhaa tilaa, osan voisi leikata pois ja samalla säästää lämmityskuluissa, sanoo ympäristötekniikkaa opiskeleva Ahava.

Lisäksi tulevaisuudessa ihmiset haalivat vähemmän tavaraa koteihinsa ja syövät vähemmän lihaa. Myös muovin käyttäminen pakkausmateriaalina on vähentynyt, Brädi raportoi tulevaisuudesta.

Muutoksia tehdään jo nyt

Uskovatko videoiden tekijät parempaan tulevaisuuteen?

– Varsinkin ruokatottumukset ovat jo nyt muuttuneet. Lihan ympäristövaikutuksista on nyt puhuttu paljon, sanoo Laura Heikkinen.

– Jäädään odottelemaan niitä robottiautoja. Niissä tekniikka menee varmasti eteenpäin 20 vuodessa, Ahava lisää.

Videot Tulevaisuuden uutiset: Brädin aikamatka ja Tulevaisuuden uutiset: Lähiöunelmii voi katsoa verkossa videopalvelu YouTubessa Lamkin kanavalla.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi