Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Orimattilan Latoteatterin Telma-näytelmä tarttuu koululaisen murheeseen: tuliko kutsua synttärijuhliin?

Aina ihmiset eivät ole sellaisia kuin luulee. Noidaksi kuviteltu Maribet paljastuukin Telma-näytelmässä hyväksi tyypiksi. Ennakkoluulojen ohella näytelmä käsittelee muun muassa kaverisuhteita. Rooleissa ovat Linnea Riihelä, Sanni Mikkeli ja Eimi Maunula. Kuva: Sami Kuusivirta

Orimattilan Latoteatterin näytelmässä Telma ja kuiskausten koulu perataan hyvin todentuntuista murhetta. Yksi luokan tytöistä järjestää syntymäpäiväjuhlat, mutta kaikkia koulukavereita ei olekaan kutsuttu.

Porukan ulkopuolelle jääminen koskettaa niin tarinan päähenkilöä Telmaa kuin luokan uutta oppilasta Rillamaria.

Telman roolin tekee tänä vuonna Opri Pietilä.

– Telma on seikkailija luonteeltaan, mutta koululuokassa vähän hyljeksitty, Pietilä kuvaa.

Telma ei ole ihan tavallinen tyttö, sillä hänellä on salaisuuskorva. Sen avulla tarkkaavainen Telma kuulee asioita, joita muut eivät kuule.

Muita tarinan hahmoja ovat muun muassa Telman erikoislaatuinen, tanssimista rakastava äiti, kaukana Tyrskyluodolla asuva ystävä Villiina ja noita nimeltä Maribet.

Kaiken kaikkiaan näyttämöllä nähdään yli 40 lasta ja nuorta sekä muutama aikuinen.

Eimi Maunula, Opri Pietilä, Peppi Lindholm, Arttu Rinteelä ja Muusa Immeli pääsevät vauhtiin Latoteatterin näyttämöllä. Kuva: Sami Kuusivirta

Telma on niittänyt suosiota

Lauantaina ensi-illan saava Telma ja kuiskausten koulu pohjautuu orimattilalaisen kirjailijan Mila Teräksen lastenkirjasarjaan. Latoteatteri esittää Telma-tarinoita nyt kolmatta kesää. Näytelmät ovat kasvattaneet teatterin kävijämäärää. Viime vuonna Telma ja salaisuuksien saari -esityksen näki 920 katsojaa.

Näytelmän ohjaajan, lahtelaisen Ninni Parviaisen mielestä Telman tenho perustuu arkisen elämän voimaan. Lapsen maailmassa seikkailu voi avautua pienistäkin asioista.

Telma-kirjoissa lapsen oma mielikuvitus on läsnä. Ohjaaja Ninni Parviainen

– Jos ajattelee vaikka Anni Swanin tai L. M. Montgomeryn kirjoja (esimerkiksi Anna-kirjoja), niissä kuvataan arkisia asioita ja elämäntapaa. Telma-kirjoissa on mielestäni jotakin samaa, Parviainen sanoo.

– Olen aina seurannut paljon lastenkirjallisuutta. Nykypäivän kirjat eivät sykähdytä samalla tavalla. Niissä on hirveästi tapahtumia ja fantasiaa. Telma-kirjoissa lapsen oma mielikuvitus on läsnä.

Telma-näytelmän ohjaa lahtelainen Ninni Parviainen. Kuva: Sami Kuusivirta

Purkamisen kohteena ennakkoluulot ja materiaan rakastuminen

Kaverisuhteiden lisäksi tarinaan mahtuu taikuutta ja seikkailua. Telma ja hänen ystävänsä Eetu matkaavat Tyrskyluodolle nimipäiväjuhliin, mikä tuo lohdutusta kaveripiirin ulkopuolelle jäämiseen.

Luodolla kaverukset kohtaavat myös noidan. Alussa kauhistuttavalta tuntuva noita paljastuukin hyväksi tyypiksi, kertoo noitana nähtävä Sanni Mikkeli.

Noidan hahmon avulla päästään kiinni paitsi ennakkoluuloihin ja kohtaamisen tärkeyteen myös aikamme osto- ja kulutushysteriaan. Noidalla on talossaan niin paljon tavaraa, että hän päättää lahjoittaa kamppeensa koululaisten kirpputorille.

"Inhoan pääsykokeita"

Näytelmässä on tuttuun tapaan runsaasti laulua ja tanssia, joten jokaiselle on löytynyt esitettävää.

– Jo taidekasvatuksenkin takia on hienoa, että kaikki halukkaat pääsevät mukaan. Jos mä jotakin inhoan, niin pääsykokeita, Ninni Parviainen sanoo.

Teatteriharrastus myös kokoaa yhteen eri-ikäisiä tyttöjä ja poikia.

– Tyttöjen ja poikien luonteva yhdessäolo ei ole tämänikäisille enää itsestäänselvyys.

Telma ja kuiskausten koulu ensi-illassa 26.5., Pakaantie 1, Orimattila.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi