Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahtelaista tanssikoulua johdetaan nykyisin Berliinistä ja Dubaista

Teemu Mustonen ja Riina Liukkonen tuovat maailmalta tanssitrendejä Lahteen. Lauantaina heidän tanssikoulunsa oppilaat esittävät parasta osaamistaan Lahden kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

Teemu Mustonen ja Riina Liukkonen ovat molemmat entisiä ammattitanssijoita. Mustonen ohjaa nykyisin Berliinissä fitness-tanssijoita, Liukkonen tekee Dubaissa tanssinäytöksiä kansainvälisille suuryrityksille. Kuva: Aku Isotalo

Ai mikä HC2.0? saattaa moni lahtelainen kysyä. No sehän on se entinen Hot Clubin tanssikoulu, joka syntyi pari vuotta sitten, kun Päivi Hentun luotsaama Hot Club Productions erkani koulusta omille teilleen.

Ammattitanssijoista koostuva Hot Club Productions on tehnyt tänä keväänä näyttäviä keikkoja esimerkiksi Antti Tuiskun kanssa. HC2.0 valmistelee puolestaan parhaillaan kevätnäytöstään, jossa tanssii 250 harrastajaa.

Valmista pitäisi olla lauantaina. Neljä päivää aikaisemmin tanssikoulun toimistossa surisee kuitenkin vielä ompelukone.

– Kaikille tanssijoille on tehty näytökseen erikseen puvut. Kangasta on mennyt varmaan 500 metriä ja työtunteja kertynyt lukematon määrä, kertoo tanssikoulun nykyinen toimitusjohtaja Teemu Mustonen.

Mustonen on käsikirjoittanut kevätnäytöksen Inspire-ohjelman yhdessä Riina Liukkosen kanssa. Työtä mutkisti se, että Mustonen asuu enimmäkseen Berliinissä ja Liukkonen Dubaissa.

– Soittelemme toisillemme jatkuvasti pitkiä Skype-puheluita, Liukkonen sanoo.

Punainen lanka pitää olla

Kevätnäytöksen punainen lanka on lainauksissa, joita ihmiset kierrättävät nykyisin ahkerasti esimerkiksi Facebookissa. Jokainen yksittäinen ohjelmanumero ottaa lähtökohdakseen jonkun sitaatin, jota lähdetään tulkitsemaan tanssin keinoin.

– Olemme lainanneet esimerkiksi Madonnan, Michael Jacksonin ja Einsteinin sanomisia. Luvassa on myös tribuuttinumero tänä keväänä kuolleelle Stephen Hawkingille, Liukkonen paljastaa.

Mustonen ja Liukkonen sanovat haluavansa tuoda tanssiin lisää teatterillisia elementtejä. Siksi Inspire nähdään Lahden kaupunginteatterin suurella näyttämöllä, joka antaa mahdollisuuksia esimerkiksi ääni- ja valosuunnittelun suhteen.

– Olemme pyrkineet välttämään kevätnäytöksien perinteistä sillisalaattimeininkiä. Yksittäisiä numeroita ei esimerkiksi spiikata välillä, jotta flow ei katkeaisi. Samasta syystä jokaisen ryhmän opettajat ovat hyväksyttäneet esityksissä käytettävän musiikin meillä.

Musiikillisesti Inspire myötäilee esimerkiksi 1990-luvun elektronista poppia.

– Jopa balettinumerosta heitettiin klassinen musiikki pois. Vaadimme kieltämättä paljon kaikilta, mutta onneksi meillä on nykyisin töissä tanssinopettajia, jotka suhtautuvat ammattiinsa intohimoisesti ja ovat ottaneet tämän ajatuksen innostuneesti vastaan, Liukkonen kertoo.

Kilpailtu ala

HC2.0 on erikoistunut show-tanssiin, mutta lajien kirjo on nykyisin genren sisälläkin hätkähdyttävän runsas. Opettajia koulussa on viisitoista.

Mustonen ja Liukkonen haistelevat alan trendejä maailmalla liikkuessaan. On syytä pysytellä ajan tasalla, sillä kilpailu alan harrastajista käy kuumana Lahdessakin.

– Tällä hetkellä esimerkiksi jazz-tanssin eri muodot ovat jostain syystä tosi suosittuja, Mustonen sanoo.

– Sekä vogue ja waacking. Se on street-tanssi, jossa pitää olla tosi nopeat käsien liikkeet, Liukkonen lisää.

Inspire-näytöksen tanssijat ovat 3–60-vuotiaita. Tanssi on harrastus, joka koukuttaa ihmiset usein jopa vuosikymmeniksi. Tie harrastajasta ammattilaiseksi on kuitenkin pitkä ja kivikkoinen.

– Kuulin juuri, että Helsingin kaupunginteatterin musikaalin koe-esiintymisessä oli käynyt tuhat tanssijaa. Toisaalta kilpailu alan työpaikoista on ulkomailla vähintään yhtä kovaa, Mustonen sanoo.

Inspire Lahden kaupunginteatterin Juhani-näyttämöllä 26.5. klo 16.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi