Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Se matalamman kynnyksen lahtelainen musiikkikoulu - "Meille tulijoita ei ole koskaan valittu musikaalisuustestien perusteella"

Lahden musiikkiopisto luotiin 30 vuotta sitten palvelemaan niitä, jotka eivät mahtuneet tai halunneet Lahden konservatorion tutkintoputkeen. Jatkossa musiikkiopisto aikoo stressata vieläkin vähemmän tutkintojen suorittamisesta.

Musiikkiopiston rehtori Juha Pulkki on ollut talossa alusta asti eli 30 vuotta. Maanantaina hän luotsasi muskarilaisten konserttia Lahden paahteisella kauppatorilla. Kuva: Ilkka Kuosmanen

– Kutitteleeko aurinko teitäkin? kyselee muskarinopettaja Sari Sakki maanantai-iltana Lahden kauppatorilla.

Käynnissä on Lahden musiikkiopiston konsertti, ja kohta opiston nuorimpia kutittelee lavalla Soili Perkiön lastenlaulu.

Yleisöä toukokuinen helleaalto pikemminkin moukaroi: paahteisella torilla lämpötila on kivunnut lähelle 30 astetta.

Räjähtävä startti

Rehtori Juha Pulkki paistattelee päivää muiden joukossa, jakaa opiston omaa Pikalirinä-lehteä ja käy välillä säätämässä videokameraa. Sääennusteen perusteella näyttää siltä, että musiikkiopiston 30-vuotisjuhlatapahtumat voivat jatkossakin jalkautua ulkotiloihin kansan pariin.

Tämä vastaa mukavalla tavalla musiikkiopiston toiminta-ajatusta. Kun opistoa 1980-luvun lopulla perustettiin Lahden musiikkikoulun nimellä, tarkoituksena oli luoda matalan kynnyksen opinahjo niille lapsille, jotka olivat kiinnostuneita musiikkiharrastuksesta mutta eivät olleet päässeet konservatorioon.

Meillä on nykyisin talossa myös 30 trumpetinsoittajaa. Rehtori Juha Pulkki

Opettajia haalittiin erityisesti Lahden kaupunginorkesterin riveistä, ja heti ensimmäisenä syksynä soittotunneille tuli 200 opiskelijaa. Toiminta alkoi Tiirismaan koululla viulisti Tuomas Kinbergin johdolla.

– Meille tulijoita ei ole koskaan valittu musikaalisuustestien perusteella. Monet muutkin ovat keventäneet testien merkitystä, sillä niiden yhteyttä opiskelumenestykseen ei ole oikein pystytty osoittamaan. Tärkeämpää on lapsen oma halu oppia soittamaan, Pulkki korostaa.

Musiikkiopiston pari ensimmäistä vuotta olivat vahvan kasvun aikaa, ja Tiirismaan tilat kävivät nopeasti ahtaaksi. Vuonna 1990 opisto muutti Vapaudenkatu 6:een entisen lastenkirjaston tiloihin.

– Silloin mukana oli jo 700 oppilasta eli suunnilleen yhtä paljon kuin nykyisinkin. Oman talon saimme Hämeenkatu 4:stä vuonna 2003. Nykyiset tilat riittävät hyvin tälle oppimäärälle, Pulkki kertoo.

Lue myös: Klarinetisti Kari Kriikku: Ulkomaisten soittajien ylivoima huolestuttaa
 

Riittääkö tulijoita?

Viime vuosina julkisuudessa on esitetty huolestuneita puheenvuoroja suomalaisen musiikkikasvatuksen tulevaisuuden suhteen. Monilla paikkakunnilla ei tahdo enää riittää lapsia soitinharrastuksen pariin. Soittamaan opetteleminen vaatii pitkäjänteisyyttä, jonka on arveltu kärsivän digilaitteiden räpläämisestä.

Lahden musiikkiopistoon tulijoita on vielä toistaiseksi riittänyt, vaikka jotkut soittimet ovatkin huomattavasti suositumpia kuin toiset. Pulkin mukaan musiikkiopisto on pyrkinyt vastaamaan esimerkiksi viime aikojen ukulelebuumiin tarjoamalla ryhmätunteja kyseiselle instrumentille.

– Ukuleleahan soitetaan nykyisin paljon peruskouluissakin nokkahuilun sijaan, mitä monet opettajat tervehtivät varmaan ilolla. Toisaalta meillä on nykyisin talossa myös 30 trumpetinsoittajaa. Se on aina vähän mysteeri, että mistä tällaiset hittisoittimet nousevat, miettii Pulkki, joka siirtyi trumpetinsoitonopettajasta rehtoriksi vuonna 1995.

Opisto pyrkii seuraamaan muutenkin aikaansa. Joillakin tunneilla tehdään nykyisin musiikkia esimerkiksi pädeillä.

– Lasten kiinnostusta pyritään ruokkimaan myös ohjelmistovalinnoilla. Lisäksi orkestereissa soittaminen motivoi monia, Pulkki mainitsee.

Kolmivuotias Vilho kokeili saksofonia Lahden musiikkiopiston avointen ovien päivässä huhtikuun lopulla. Kuva: Juha Pulkki

Suosituimpiin soittimiin arvalla sisään

Musiikkiopisto valmistelee parhaillaan uuden opetussuunnitelman käyttöönottoa. Ensi elokuusta alkaen musiikkiopistossa ei enää tehdä lainkaan tutkintoja. Tietty tavoitteellisuus tosin säilyy, sillä edistymistä arvioidaan jatkossa koko opiskelun ajan.

– Keskiössä oppimisessa on jatkossakin opettajan ja oppilaan välinen suhde, Pulkki linjaa.

Haku ensi syksyn opintoihin on parhaillaan käynnissä. Jousisoittajille Pulkki uskaltaa luvata paikan saman tien. Kitaraan ja pianoon aloituspaikat saatetaan joutua arpomaan.

– Kakkosvaihtoehdoksi kannattaa laittaa joku toinen soitin. Tai sitten voi harkita opintoihin hakeutumista ryhmäopetuksen kautta. Se on vähän kevyempi tapa aloittaa.

Sirkku Helin valmistuu tänä keväänä Lahden konservatoriosta. Kolme vuotta sitten hän osallistui Hagai Shahamin mestarikurssille Lahdessa. Kuva: Ilkka Kuosmanen

Loppuresitaali päättää ammatilliset opinnot

Samaan aikaan kun musiikkiopiston muskarilaiset ilakoivat helteisellä torilla, paikallisen musiikkiopetusputken toisessa päässä Lahden konservatoriosta valmistuvat hikoilevat loppuresitaaliensa parissa.

Viulisti Sirkku Helin piti oman näyttökonserttinsa maanantaina ja trumpetisti Sampo Sorvo tiistaina. Sellisti Juho Ahmaksen resitaalikonsertti on vuorossa keskiviikkona.

Ammatilliset toisen asteen opinnot päättävässä konsertissa nuorten muusikoiden valmiuksia arvioi raati, jossa on konservatorion oman väen ohella läsnä työelämän edustaja.

– Soitan loppuresitaalissa pitkälti samaa ohjelmistoa kuin Turun sellokilpailuissa helmikuussa, joten ei se enää suuremmin jännitä, Ahmas kertoo.

Nuoret muusikot ovat tämän jälkeen suorittaneet kaiken, mitä musiikin saralla Lahdessa suoritettavissa on.

– Amk-tasollahan Lahdessa ei voi enää musiikkia opiskella, Helin huomauttaa.

Helin ja Ahmas yrittävät seuraavaksi Sibelius-Akatemiaan, jonka pääsykokeet olivat viime viikolla. Jos Akatemian ovet eivät avaudu, vaihtoehtona on hakeutuminen ulkomaille: Helin harkitsee Tallinnan musiikkiakatemiaa, Ahmas saattaa lähteä Budapestiin.

Lahden musiikkiopisto 30 vuotta

Juhlaviikkojen tapahtumia

ke 16.5. klo 18 Musiikki-ilta (Oppilaskonsertti) Lahden kauppatorilla

to 17.5. klo 18.30 Orkestereiden ja yhtyeiden konsertti Kalevi Aho -salissa

pe 18.5. klo 10 Muskarilaiset vieraana palvelukeskus Onnelanpolussa

pe 18.5. klo 18 Tanssilinjan juhlanäytös Kalevi Aho -salissa 

la 19.5. klo 15 Opettajien konsertti Kalevi Aho -salissa

su 20.5. klo 13 Sävellysoppilaiden konsertti Kalevi Aho -salissa

ke 23.5. klo 18 Stipendinsaajien konsertti

to 24.5. klo 18 Musiikkiopiston kevätkonsertti

ma 28.5. klo 17.30 Hollolalaisten muskarilaisten konsertti Hollolan kirjastossa

ma 28.5. klo 18 Trumpetistien soittajaiset Kalevi Aho -salissa

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi