Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kovia kokenut Minos on kokoaan suurempi teatteriryhmä

20 vuotta nastolalaislapsia ohjannut Päivi Holopainen jatkaa vastoinkäymisistä välittämättä.

Päivi Holopainen ohjasi Minos-teatterin väkeä Nastopolin lukion tiloissa viime viikolla. Musiikkinäytelmässä esiintyy 15 lasta. Kuva: Mirja Hussain

Juuri ennen harjoitusten alkua aika monella lapsista on asiaa Päivi Holopaiselle. Teatteri Pikku Minoksen ohjaaja vastailee kärsivällisesti: vaatteet vaihdetaan täällä, palmut haetaan tuolta, ja mitenkäs ne vuorosanat tässä karusellikohtauksessa menivätkään.

Tekeillä on Roald Dahlin satuun perustuva näytelmä Suunnattoman suuri krokotiili. Holopaisen mukaan Dahlin satiirinen teksti on timanttista tavaraa. Lasten kanssa työskentely on tosin aina antoisaa.

– Minos ei ole mulle pakko vaan sisäinen pakko, Holopainen kiteyttää.

Puolitoista viikkoa ennen ensi-iltaa ohjaajalla riittää vielä ongelmia ratkottavaksi. Yksi murheista on se, että pyöräilykypärään rakennettu krokotiilin pää on pahasti etupainoinen ja pyrkii valahtamaan silmille. Silloin on tosi vaikea olla paha matelija ja syödä pikkulapsia.

Minos ei ole mulle pakko vaan sisäinen pakko. Ohjaaja Päivi Holopainen

– Siihen pitää keksiä jotain, Holopainen tuumii roolia esittävälle Nelli Haveriselle.

Haverinen käy kuudetta luokkaa Erstan koulussa. Minoksen toiminnassa hän on mukana nyt kolmatta vuotta.

– Mulla ei ollut hirveästi harrastuksia joten ajattelin, että voisin lähteä kokeilemaan, Haverinen muistelee päätymistään näyttämötaiteiden pariin.

Haverinen on mitä ilmeisimmin tehnyt vaikutuksen, sillä hän näyttelee nyt jo kolmatta vuotta peräkkäin pahisroolia.

– Nehän ovat yleensä niitä kaikkein mielenkiintoisimpia hahmoja, hän huomauttaa eikä tunnu välittävän edes siitä, että rooliasuun kuuluva vihreä kypärämyssy on näillä säillä vähän liiankin lämmin.

Nelli Haverinen on kolmatta vuotta peräkkäin pahisroolissa. Tällä kerralla hän esittää suunnattoman suurta krokotiilia. Kuva: Mirja Hussain

Homeongelma vei tarpeiston

Holopaisen perustama Teatteri Minos viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhliaan. Teatteri oli ennen osa Nastolan kansalaisopistoa, mutta kuuluu nykyisin Wellamo-opiston kurssitarjontaan.

Aiemmin Minoksessa oli myös nuorten ryhmä, mutta viimeiset pari vuotta Minos on ollut pelkästään Pikku Minos.

– Keskeinen porukka lähti maailmalle, joten nuorten ryhmä kuihtui pois. Viimeiset kaksi vuotta on jouduttu toimimaan myös ilman orkesteria, sillä Nastolassa on valitettavan vähän musiikin harrastajia, Holopainen harmittelee.

Minos on kokenut viime aikoina muitakin vastoinkäymisiä, sillä tuhansien eurojen arvosta harrastajateatterin tarpeistoa ja rekvisiittaa jäi ”loukkuun” Rakokiven kouluun. Sisäilmaongelmista kärsinyt koulu sai purkutuomion.

– Osan puvuista olen pessyt 60 asteessa, mutta loput pitäisi varmaankin jotenkin homekäsitellä, jotta niitä voisi taas käyttää. Suuri kiitos vanhemmille, että tähän näytelmään saatiin puvut, Holopainen sanoo.

Suunnattoman suuri krokotiili Nastopolin lukiossa (Rakokiventie 2) 16.5. klo 18 ja 20.5. klo 15.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi