Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Teatteriarvio: Nuori ilo kupli näyttämöllä – Tiirismaan lukiolaiset tekevät Viulunsoittajalle nuorennusleikkauksen

Sakari Bister ja Henna Määttänen näyttelevät musikaalin pääparia, veijarimaista Tevjeä ja topakkaa Goldea. Kuva: Suman Knuuttila

Heti ensimmäisessä laulussa on ovela twisti. Lukioikäiset nuoret näyttelijät laulavat siitä, kuinka tärkeää on pitää hanakasti kiinni ikiaikaisista perinteistä. Niiden varaan on elämä rakennettava.

Perinteet-kappale pyöräyttää käyntiin klassikkomusikaalin Viulunsoittaja katolla. Sen ovat ottaneet käsittelyyn Tiirismaan lukiolaiset. Viimeksi Tiirismaan musikaali nähtiin Vaahterasalissa, mutta nyt esityspaikkana on Lahden kaupunginteatteri.

Viulunsoittaja katolla -musikaalia voi hyvällä syyllä kutsua ihmiseloa kuvaavaksi perustarinaksi. Kepeän ja hupsun pinnan alla on suuria teemoja: oman paikan etsimistä, sukupolvien törmäämistä, yhteisöllisyyttä ja uusia aatteita, unelmia ja vainoa. Uuden vuosisadan tuulet puhaltavat pieneen Anatevkan kylään, ja nuo tuulet, sekä raikkaat että julmat, koskettavat kaikkia.

1900-luvun alkuun sijoittuva tarina näyttää pysyvän ajankohtaisena, tai ainakin sitä tulee herkästi peilanneeksi tähän päivään. Kun kylään saapuva, yliopistossa opiskeleva nuori mies Perchik toteaa, että silmiä ei voi sulkea siltä, mitä muualla maailmassa tapahtuu, ajatukset kulkevat Eurooppaan pyrkivien pakolaisten reittejä.

Mutta Viulunsoittaja on myös täynnä huumoria, tietenkin. Se on tarina ensirakastumisesta, joka sekin laittaa koko kylän sekaisin. Nuoret näyttelijät ovat saaneet hienosti kiinni rakastumisen hölmöksi tekevästä vaikutuksesta.

Aleksi Lavasteen ohjauksessa nuori ilo kuplii läpi tarinan. Ihastumisen, naimakauppojen tekemisen ja oman itsenäisen elämän aloittamisen teema herää eloon, kun tulkitsijoina ovat nuoret.

Tiirismaan lukion esittämässä Viulunsoittaja katolla -musikaalissa tanssi on vastaus ongelmiin. Tanssin avulla jännitteet laukeavat, erilaiset ihmiset kohtaavat, tutustuvat ja rakentavat luottamusta. Se on lämmittävä viesti. Kuva: Suman Knuuttila

Musikaalin pääparia, Tevjeä ja Goldea näyttelevät Sakari Bister ja Henna Määttänen pelaavat hienosti yhteen. Bister tuo köyhään maitokauppias Tevjeen hyvää veijarimaisuutta. Hän tulkitsee laulut ilmeikkäästi, ja tekee aivan oman tulkintansa Rikas mies jos oisin -kappaleesta.

Henna Määttänen taas näyttelee varmasti topakkaa Goldea, todellista perheenpäätä.

Sofia Motturi, Kaisa Martikainen ja Oona Nieminen tulkitsevat herkästi perheen vanhimpien tyttärien roolit. Siskokset näyttäytyvät varsin samanluontoisina, eroavaisuuksia ei ole lähdetty luomaan, mikä on ehkä hieman sääli.

Musikaalin muista hahmoista pitää mainita kylän rabbi, yksi tarinan herkullisimmista hahmoista, jonka Veeti Harjukoski toteuttaa oivallisesti.

Kun tulkinta on perinteinen visuaalista ilmettä myöten, musiikilla on erityisen painava rooli. Orkesteri onnistuu vaativassa musikaalissa hienosti. Anna-Elina Tikkasen johdolla orkesteri soittaa tarkasti, ja sävykäs tulkinta kuljettaa tarinaa eteenpäin. Ei voi kuin todeta, että Tiirismaalla on taitavia muusikoita.

Sari Loukon koreografioissa toistuvat kiinnostavasti musikaalin teemat: perinteitäkin on, mutta niitä katsotaan tuoreesta kulmasta. Viulunsoittajassa tanssi on vastaus ongelmiin. Tanssin avulla jännitteet laukeavat, erilaiset ihmiset kohtaavat, tutustuvat ja rakentavat luottamusta. Se on lämmittävä viesti.

Iloisen hersyvät joukkokohtaukset toimivat aina vain paremmin, mitä pidemmälle tarina etenee.

Tiirismaan lukiolaiset toivat ensimmäistä kertaa musikaalinsa Lahden kaupunginteatteriin, ja he vastasivat Eero-näyttämön tarjoamaan haasteeseen hienosti. Jotakin nuorten kyvyistä kertoo se, että seuralaiseni ei tajunnut katsovansa lukiolaisten musikaalia. Vasta väliajalla tuli puheeksi, että näyttämöllä ei ole yhtäkään alan amk-opiskelijaa.

Viulunsoittaja katolla, Ensi-illassa 26.4. Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi