Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde
Ilkka
Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi

Näkökulma: Paikallisissa kirjoissa sisällissoditaan vielä syksylläkin

Pasi Pekkolan kolmas romaani käsittelee sisällissotaa Villähteellä ja Lahdessa. Huomenna kevät palaa ilmestyy elokuussa. Kuva: Janne Riikonen

Vaikka kevätkin antaa vielä odottaa itseään, kirjankustantamot kääntävät jo katsettaan kohti syksyä. Toimituksen luukusta tupsahtelevat näihin aikoihin ensi syksyn kirjakatalogit. Niissä on tällä kerralla ilahduttavasti myös päijäthämäläisittäin mielenkiintoisia uutisia.

Otavalle kirjoittava lahtelainen Pasi Pekkola tuuppaa syksyllä markkinoille uuden romaaninsa. Aihevalintaa voi pitää hieman yllättävänä, sillä aiemmalla Lohikäärmeen värit -romaanillaan (2015) kansainvälisillä vesillä kalastellut Pekkola on kääntänyt katseensa nyt kotikentille ja historiaan.

Elokuussa julkaistava Huomenna kevät palaa käsittelee vuoden 1918 perintöä villähteläisen perheen kautta. Kyse on häpeätaakasta, joka painaa sisaruksia vielä vuosikymmenien jälkeenkin.

On kiinnostavaa nähdä, mitä Pekkola saa irti aiheesta, jonka käsittelijöistä ei ole ollut tänä vuonna ainakaan pulaa. Ehkä Villähde kirjoitetaan nyt maailman – tai ainakin Suomen – kartalle?

Ehkä Villähde kirjoitetaan nyt maailman kartalle?

Sattumoisin sisällissodan apajilla liikkuu myös nuortenkirjailija Kalle Veirto, joka vie Henkka & Kivimutka -etsivätoimistonsa Hennalan vankileirin piikkilanka-aitojen sisäpuolelle, tosin kehyskertomuksen kautta.

– Tarvitaan kylmänviileää juonittelua ja röyhkeitä sotasuunnitelmia, jotta kunnian kukko lopussa laulaa, mainostaa kustantaja Karisto.

Henkka & Kivimutka sotapoluilla on pojille suunnatun sarjan 15. osa.

Vahva sarjoittuminen on Veirrolle ominaista. Syksyllä Launeen tekstitykki ampuu kauppoihin myös jatko-osan kirjalle nimeltä Ohut hauska kirja. Kyseessä on eräänlainen paradoksi, koska kaksi kertaa ohut on yhteensä jo melko paksu. Mutta ehkä myös hauskuus tuplaantuu samassa suhteessa?

Kirjaan saattaa joka tapauksessa kohdistua yllättäviä odotuksia. Henkilökohtaisesta lähipiiristäni tiedän, että niille vähemmän lukeville yläkouluikäisille räätälöity Ohut hauska kirja on pelastanut pahasti rästiin jääneitä kirjaesitelmiä kahden päivän varoajalla, koska se on nimensä veroinen.

Orimattilalainen Mila Teräs yrittää puolestaan pelastaa ensi syksynä niitä, jotka ovat juuri oppineet lukemaan. Teräksen kirjoittama Hotelli Hämärä ja kummituspurkki avaa Kariston Kirjakärpänen-sarjan heinäkuussa. Alakouluikäisten lukukipinää Teräs sytyttelee melko klassiselta vaikuttavalta kummitushotelli-mysteerillä.

Kun muut kirjailijat vielä sisällissotivat, Nastolan Timo Sandberg on ehtinyt Otso Kekki -sarjallaan jo 1940-luvun sotien kynnykselle.

Talvisota on Tilinteko-kirjan reunanpalstalaisille elämän ja kuoleman kysymys, sillä kuten neliosaiseksi kasvavan sarjan aiempia osia lukeneet tietävät, palstalla kasvaa sekä punaista että valkoista henkeä. Käpykaarti houkuttaa osaa enemmän kuin rintamalle lähteminen.

Otso Kekki saa syyskuussa ilmestyvässä rikosromaanissa ratkottavakseen kolme murhaa kotirintamalla. Samaan aikaan valtiollinen poliisi hengittää hänen venäläissyntyisen vaimonsa niskaan.

Karisto näyttää luottavan Sandbergin vetovoimaan, sillä Tilinteko on kustantamon kotimaisen syksyn ainoa romaani, joka ilmestyy myös äänikirjaksi luettuna.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi