Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Oletko törmännyt konserttilippuja ylihintaan myyvään Viagogohun? – myös lahtelaisten tapahtumien lippuja myydään kovalla hinnalla sveitsiläispalvelussa

Lippuja jälleenmyyvä Viagogo väittää esimerkiksi Nightwishin Mukkulan konserttiin olevan vain vähän lippuja jäljellä. Viagogossa lipun hinta alkaa 109 eurosta, Lippu.fi:ssä ja Tiketissä hinta on 79 euroa. Kuva: Mirja Hussain

Tapahtumalippuja jälleenmyyvä verkkopalvelu Viagogo hämmentää kuluttajia myös Lahden seudulla. Konsertti- ja muita tapahtumalippuja myydään palvelussa kovaan hintaan. Monien tapahtumien väitetään olevan lähes loppuunmyytyjä, vaikka niihin on runsaasti normaalihintaisia paikkoja tarjolla.

Esimerkiksi The Rasmuksen Sibeliustalon konsertin väitettiin olevan loppuunmyyty, vaikka paikoista oli myyty paikkakartan mukaan vasta puolet.

Keskiviikkona tuli tieto, että Rasmuksen Lahden-konsertti sekä Tampere-talon konsertti siirretään aikataulusyiden takia ensi vuoteen. Tampere-talon paikoista on myyty niin ikään puolet, mutta Viagogon mukaan lippuja on saatavilla enää muutama.

Oikeuskäsittely Sveitsissä

Viagogo on poikinut useita yhteydenottoja kuluttajaviranomaisiin. Viime vuonna Kuluttaja- ja kilpailuvirasto sai 153 yhteydenottoa liittyen Viagogon toimintaan. Tammi-maaliskuulta yhteydenottoja on jo 46.

Lakimies Kristiina Vainion mukaan kilpailu- ja kuluttajavirasto otti yritykseen yhteyttä vuodenvaihteessa ja pyysi siltä selvitystä.

Nyt virastossa seurataan tarkasti, millaisia uutisia Sveitsistä kantautuu. Viagogon toiminta on oikeuskäsittelyssä sen kotimaassa Sveitsissä. Ratkaisua ei ole vielä saatu.

– Seuraamme, millainen ratkaisu sieltä saadaan. Jos se ei ole meistä riittävä, katsomme onko tarvetta jatkotoimenpiteisiin. Seuraamme totta kai koko ajan, tapahtuuko asiassa yllättäviä muutoksia.

Vainion mukaan Viagogo on aiheuttanut kuluttajille samankaltaisia ongelmia ympäri maailman, eri puolilla Eurooppaa ja aina Australiassa asti.

Sivustoa ei tunnisteta jälleenmyyntipalveluksi

Kuluttajien kertomuksissa toistuu lippujen ylihinta ja hinnan nouseminen kesken maksamisen. Hinta on pompsahtanut maksamisen loppuvaiheessa huomattavasti korkeammaksi kuin aluksi on kerrottu. Hintaan saatetaan lisätä useita kymmeniä euroja erilaisia palvelumaksuja.

Ongelma on, että kuluttajat eivät ole aina tunnistaneet tulleensa jälleenmyyntipalvelun sivuille. He ovat ostaneet tietämättään jälleenmyyntihintaisen lipun vaikka normaalihintaisia lippuja olisi saatavilla lippukaupoissa.

– Kuluttajan pitäisi aina saada selvästi tieto siitä, kenen kanssa hän asioi. Mikään yritys ei saa luoda vaikutelmaa, että se on jotakin muuta kuin mitä se on. Jos kyse on jälleenmyyntipalvelusta, sen pitää käydä selvästi ilmi, Vainio sanoo.

Yhteydenotto vaikeaa

Myös yhteydenottaminen yhtiöön on koettu vaikeaksi. Sivustolta ei löydy puhelinnumeroa. Vainion mukaan mikään pykälä ei varsinaisesti vaadi, että puhelinnumero on oltava.

– Se ei kuitenkaan poista sitä, että toimivat asiakaspalvelukanavat on oltava. Se on kaikessa kuluttajakaupassa peruslähtökohta. Tyypillisesti kun ostetaan verkosta, on jokin toimiva verkkokanava, jolla yhteydenotto onnistuu, Vainio sanoo.

Myös Sibeliustalon lippuja on myynnissä Viagogossa

Lahdessa Sibeliustalon ohjelmapäällikkö Samppa Rinne on huomannut, että joitakin Sibeliustalon tapahtumia on ollut myynnissä Viagogossa. Isoja ongelmia jälleenmyynnistä ei ole Rinteen mukaan koitunut, mutta hän pitää virheellisen informaation levittämistä häiritsevänä. Viagogo saattaa väittää tapahtumien olevan lähes loppuunmyytyjä.

– Viagogo on huomattu alalla, ja olemme myös porukalla miettineet, mitä asialle voi tehdä, Rinne sanoo.

– Siihen on tosi vaikeaa puuttua, kitkeminen on haastavaa.

Rinne arvelee, että Lahdessa lippujen ostaminen jälleenmyyntiä varten ei ole ollut vielä suuri ongelma.

– Lippujen trokaaminen koskee ehkä enemmän festareita.

Lahdessa tänä vuonna nähtävistä isoista konserteista esimerkiksi Nightwishin Mukkulan konserttiin myydään lippuja Viagogossa. Hinta alkaa 109 eurosta. Tiketissä ja Lippu.fi:ssä konserttilippu maksaa 79 euroa. Cheekin mäkimontun konsertteihin myydään lippuja Viagogossa isolla hintahaarukalla: 80–440 eurolla.

Sirkus Finlandian liput ostaneille lähetetty lastenlippuja

Myös keskiviikkona Orimattilassa vierailleen Sirkus Finlandian lippuja on myynnissä Viagogossa. Sirkuksen tiedottajan Jouni Aallon mukaan asiakkaiden yhteydenotot Viagogosta ostettuihin lippuihin liittyen alkoivat viime vuonna. Tänä keväänä puheluita on tullut jopa päivittäin.

Aalto yrittää löytää painokelpoiset sanat kuvaamaan ajatuksiaan. Suurin harmin aihe on sama kuin Rinteellä: asiakkaat ostavat ylihintaiset liput, vaikka normaalihintaisia on saatavilla.

Lisäksi Viagogo on Aallon mukaan lähettänyt asiakkaille virheellisesti lastenlippuja.

– Tiedän, että alalla yritetään tiedottaa asiasta runsaasti, jotta ihmiset tietäisivät tämän palvelun, eivätkä haksahtaisi siihen.

Luotettavin tapa ostaa lippuja on käyttää tapahtumien omien yhteistyökumppaneiden lippukauppoja.

Viagogo ei vastannut ESS:n yhteydenottopyyntöön.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi