Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Uusi lahtelaistaustainen teatteriryhmä nostaa huumekissan pöydälle – kun huumeidenkäyttö hiipi lähipiiriin, siitä oli tehtävä näytelmä, Misa Palander sanoo

Virginia Ensemblen ensimmäinen näytelmä C käsittelee huumeiden viihdekäyttöä. Lisäksi se tarttuu yhteiskunnassa vallitseviin ennakkoluuloihin. Näytelmä kommentoi esimerkiksi sukupuolen esittämistä ja sukupuolien moninaisuutta. Yksi hahmoista on sukupuoleltaan määrittelemätön. Rooleissa nähdään Jalmari Savolainen, Riikka Koskinen, Joonas Lehikoinen sekä Ville Hilska. Kuva: Mikael Karkkonen

Kun aihe tulee ihan lähelle, sitä ei voi enää sivuuttaa. Teatterintekijä Misa Palander haluaa nostaa huumekissan pöydälle.

Kun Palander puoli vuotta sitten alkoi kirjoittaa huumeiden viihdekäytöstä näytelmää nimeltä C, julkisuudessa ei vielä puitu Jari Sillanpään metamfetamiinin käyttöä. Lähtölaukaus näytelmän kirjoittamiseen tuli omasta lähipiiristä.

Teatteria opettavan Palanderin entinen oppilas soitti eräänä iltana ja kertoi kiskoneensa seitsemää erilaista ainetta ja sen seurauksena sydämessä tuntui oudolta.

Se pysäytti.

Rankistelu ei vie pitkälle, eikä meillä ole siihen varaa. Käsikirjoittaja, ohjaaja Misa Palander

– Koska tämä ongelma selvästi kuplii nuorten ja miksei vanhempienkin teatterintekijöiden keskuudessa, tuntuu perustellulta käsitellä sitä teatterissa, Palander sanoo.

Palander on aiemmin ohjannut näytelmän alkoholismista. Riippuvuudet kiinnostavat, Palander sanoo.

– Näytelmien aiheet kumpuavat asioista, jotka jäävät vaivaamaan.

– Lähdin pyörittelemään sitä, kuinka teatterialalla ihminen on koko ajan katseen alla ja arvosteltavana. Että vaatiiko se vastapainoksi jotakin. Ennen se oli alkoholi, nyt se on bilehuumeet ja siihen liittyvä kuolemattomuuden kokemus.

Innoittajana klassikkoteos Kuka pelkää Virginia Woolfia

Näyttelijät Jalmari Savolainen, Joonas Lehikoinen, Riikka Koskinen ja Ville Hilska ovat kaikki opiskelleet Lahden kansanopiston teatterilinjalla. Kuva: Mari Kaakkola

Palander on ohjannut näytelmän vasta perustetulle teatteriryhmälle Virginia Ensemblelle. Ryhmää yhdistää Lahti. Palander toimi aiemmin vastuuopettajana Lahden kansanopiston teatterilinjalla, ja näyttelijät ovat hänen entisiä oppilaitaan viime vuosilta.

Hahmojen luomisessa innoittajana on ollut klassikkodraama Kuka pelkää Virginia Woolfia (1962). Kuten alkuperäisessä näytelmässä, Palanderin tarinassa ollaan juhlien jatkoilla, jotka äityvät rumaksi välienselvittelyksi.

Suurisuinen ja ailahteleva näyttelijä Martta ja hänen miehensä Ykä kutsuvat kotiinsa pariskunnan, jolla onkin omat eväät matkassa. Kaksikko haluaa juhliin lisää potkua kokaiiniviivasta.

Rooleissa nähdään Riikka Koskinen, Ville Hilska, Joonas Lehikoinen ja Jalmari Savolainen.

Käyttäjä ei erotu katukuvasta

Misa Palander ohjaa syksyllä Lahden kansanopiston teatterikoulutuksen II-kurssin näytelmän Kolme muskettisoturia. Kuva: Juha Peurala

Huumeiden viihdekäyttö on tullut eri tavalla näkyväksi, kun Jari Sillanpää, Mikael Gabriel, Reino Nordin ja muut julkisuuden henkilöt ovat kärähtäneet ratista. Huumeiden käyttö ei kosketa tietenkään vain viihdealaa.

Työssäkäyvien huumeiden käyttö lisääntyy, sanoo Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja ja esityksen suojelija Mirka Vainikka.

Kuin tätä tietoa heijastellen Virginia Ensemble tuo näyttämölle näyttelijän lisäksi arkkitehdin, akateemista uraa luovan filosofin ja lääketieteen kandin. Yksi esityksen viesteistä on, että huumeet voivat koskettaa ketä tahansa.

Käyttäjä ei enää erotu katukuvasta samalla tavalla kuin ennen.

– Peruskoulussa meille vielä luotiin mielikuvaa siitä, kuinka huumeiden käyttäjä on katuojassa. Se on varmaankin se aallonpohja, mutta jotenkin sinne on tultu, näyttelijä Riikka Koskinen sanoo.

Ville Hilska tunnistaa tilanteen muuttuneen muutamassa vuodessa. Huumeita liikkuu enemmän. Jos ennen bileissä oli yksi ihminen, josta mietti, onko kaikki ihan kunnossa, nyt niitä on useita.

Huumeet koskettavat yhä useampaa

Mirka Vainikan mukaan huumeidenkäyttö on arkipäiväistynyt.

– Yhä useampi tuntee ihmisen, joka on kokeillut huumeita. Se näkyy myös meidän työssä Irti Huumeista ry:ssä. Kun sanoo, että on töissä yhdistyksessä, ihmiset alkavat kertoa omasta tai lapsen tai muun tutun huumeiden käytöstä, Vainikka sanoo.

– Ilmiö on toisaalta piilossa, mutta ei niin piilossa kuin 20 vuotta sitten. Myös eri huumeiden määrä on kasvanut niin, että edes alan ammattilaiset eivät osaa niitä kaikkia luetella.

Irti Huumeista ry on tarjonnut asiantuntemustaan teatterintekijöille. Toisena yhteistyökumppanina on ehkäisevän päihdetyön Ehyt ry. Virginia Ensemblen esityspaikkana ovat Ehytin tila Helsingin Kalliossa.

Viihdekäyttäjä on yhteiskunnassa mukana oleva nuori aikuinen

Huumeiden viihdekäyttöä on tutkittu Suomessa vain vähän. Viihdekäyttäjät eivät usein ole hoidon piirissä, joten he jäävät helposti tavoittamattomiin.

Käytöstä ei ole myöskään helppoa puhua, vaikka asenteet eivät ole Vainikan mukaan yhtä tuomitsevia kuin ennen. Silti leimautumisen pelko on yhä voimakasta.

– Esimerkiksi työterveyshuollossa harva kertoo, että käyttää, sillä pelkää, millaisia seurauksia siitä voi olla. Asiaa ei usein myöskään kysytä.

Vainikka käyttää mieluummin termiä huumeiden satunnaiskäyttö.

– Viihdekäytöstä puhuminen on usein oikeutuksen hakua ja perustelua itselle ja muille. On helpompi sanoa, että käytän silloin, kun olen viihteellä kuin että olen huumeiden satunnaiskäyttäjä.

Vaikka satunnaiskäytöstä on vähemmän tutkimusta kuin ongelmakäytöstä, jotakin siitä kuitenkin tiedetään. Satunnaiskäyttäjä on usein alle 30-vuotias mies, jolla on koulutus, työpaikka ja parisuhde, selviää A-klinikkasäätiön julkaisemasta tutkimuksesta. Huumeiden käyttäjistä iso osa on siis yhteiskunnassa mukana olevia nuoria aikuisia.

Kaikista suomalaisista noin 20 prosenttia on käyttänyt ainakin kerran elämässään jotakin laitonta huumetta.

Aihe liippaa läheltä Lahtea

Stimulanttien käyttö on tuttu asia myös lahtelaisittain. Lahti on saanut rujon liikanimen Suomen amfetamiinipääkaupunkina. Tutkimustieto vahvistaa tittelin. Vuoden 2016 aikana amfetamiinin ja erityisesti ekstaasin ja kokaiinin käyttö oli lisääntynyt Lahdessa, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen jätevesitutkimuksista.

Itse asiassa joulukuussa 2016 Lahdessa käytettiin ekstaasia, amfetamiinia, metamfetamiinia ja kokaiinia yhteensä enemmän kuin missään muussa kaupungissa väkilukuun suhteutettuna.

Näyttämöllä huumeilla ei rankistella

Vaikka huumeidenkäyttö on monitahoinen, ristiriitainen ja vaikeakin aihe, näytelmään on kirjoitettu myös kepeitä kohtauksia ja karikatyyrimäiset hahmot ovat hauskoja.

Palander sanoo vierastavansa rankistelua.

– Tämä ei mene niin, että nyt rankistelemme huumeiden tai riippuvuuksien äärellä. Rankistelu ei vie pitkälle, eikä meillä ole siihen varaa. Olisimme hyvin nopeasti kaukana siitä todellisesta havainnosta ja yrittäisimme tehdä jotakin, josta meillä ei ole mitään käsitystä, Palander sanoo.

– Joku on joskus sanonut, että paras hahmo on sellainen, että ensin se naurattaa, sitten hävettää, että nauratti ja lopuksi itkettää, Riikka Koskinen sanoo.

Virginia Ensemblen C ensi-illassa 20.4. Ehyt ry:n Elokolossa, Toinen Linja 31, Helsinki.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi