Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahteen saapuva Jouni Hynynen on työhullu - "Kun loma venyy vähänkin pidemmäksi, alkavat sormet naputella pöydän reunaa"

Göstä Sundqvist antoi pohjan lappeenrantalaisen muusikon musiikilliselle uralle. Keskiviikkona Jouni Hynynen pääseekin kunnioittamaan idolinsa muistoa nousemalla Sibeliustalon lavalle tulkitsemaan tämän kappaleita Göstä in memoriam -konsertissa. Vaikka Hynynen on tuttu nimi myös televisiosta ja kirjallisuudesta, vakuuttaa hän musiikin olevan "se pääpointti".

Jouni Hynynen tekee jatkuvasti monenlaista, mutta ei sentään vielä haaveile elämäkertakirjan kirjoittamisesta. Uraa musiikin parissa on tarkoitus jatkaa täältä iäisyyteen. Kuva: Ville Juurikkala

Jouni Hynynen, 48, kiertää parhaillaan Suomea Siiri Nordinin ja Jarkko Martikaisen kanssa Gösta Sundqvistin musiikkia esittäen. Sundqvist on Leevi and the Leavingseineen ollut Hynyselle tärkeä vaikuttaja siihen, että hänestä tuli muusikko.

Sundqvistin ohella nuoreen Hynyseen kolahtivat suomalaisista myös Sielun Veljet, Eppu Normaali ja Kauko Röyhkä.

– Nämä antoivat sen musiikillisen pohjan sille, mitä haluaisin tehdä. Ennen Leevi and the Leavingsiä olin kuunnellut enemmän punkpohjaista räminää. Leevin kelkkaan pääsin vähän myöhemmin, kun kuulin Häntä koipien välissä -albumin. Göstaa kuuntelen edelleen aktiivisesti, Jouni Hynynen kertoo.

Hynynen kehuu Gösta Sundqvistin soundimaailmaa, joka poikkesi muista hänen henkilökohtaisista suosikeistaan.

– Tartuin myös niihin hänen sanoituksiinsa ja nerokkaisiin melodioihin.

Sielun Veljet, Eput ja Gösta Sundqvist etunenässä ovat vaikuttaneet Jouni Hynysen tapaan ja asenteeseen tehdä musiikkia.

– Sanoitusten pitää olla lyyrisiä. Tämän saamani perimän valossa olen yrittänyt itsekin kehitellä vähän älykkäämpiä tekstejä.

"Olen työhullu"

Hynysen Kotiteollisuus-yhtyeeltä on ilmestymässä vielä tänä keväänä uusi albumi. Ei edellisestäkään albumista mikään tavattoman pitkä aika ole. Se ilmestyi pari vuotta sitten. Kun musiikkia on tullakseen, niin antaa tulla.

– Olen työhullu, tavallaan koko ajan pitää tehdä jotain. Vaikka olen perhelomalla, niin olen huomannut, että kaksi viikkoa menee perheen kanssa yhteisen loman merkeissä, mutta kun loma venyy vähänkin pidemmäksi alkavat sormet naputella pöydän reunaa. Jotain pitäisi taas alkaa kehittelemään.

Hynynen sanoo olevansa erinomaisen hyvä rytmittämään töitään ja asioita yleensä. Musiikin tekeminen ja kirjoittaminen löytävät päivärytmissä oman tilansa.

– Teen vuorotellen erilaisia hommia. Se on hyvä systeemi, näin kone pysyy koko ajan käynnissä.

Onhan tähän hommaan tullut enemmän ammattitaitoa. Muusikko Jouni Hynynen

Vaikka Jouni Hynynen tunnetaan myös kirjailijana, ja aikaisemmin myös televisio-ohjelmien kestoesiintyjänä, musiikin tekeminen on hänen pääasiallinen työnsä.

– Se on ehdottomasti pääpointti. Varsinkin säveltäminen imaisee vahvasti messiin. Se on miulle kaikista läheisin ja mukavin homma, mutta ei sitäkään pysty koko ajan tekemään.

Ei vielä elämäkertoja

Keväällä Hynyseltä ilmestyy myös uusi kirja. Siinä käsitellään Kotiteollisuuden tuotantoa Hynysen omasta vinkkelistä.

– Selitän mistä niissä Kotiteollisuuden teksteissä on kysymys. Siinä kerrotaan, mitä minä missäkin elämäntilanteessani olen tehnyt.

Se myös kertoo, minkälaisessa elämäntilanteessa mitkäkin tekstit ovat syntyneet. Elämäkerta se ei kirjoittajan mukaan kumminkaan ole.

– Minun lihakseni eivät elämäkertaan vielä riitä, kun olen vasta 48-vuotias. Elämäkerta tehdään vasta vanhana pappana.

Kaikesta huolimatta Hynysen elämää kirjassa varsin hyvin läpivalaistaan.

– Kirjaa on ollut vähän piinallinenkin tehdä, koska ei sitä kehtaa niin hirveästi ruveta valehtelemaankaan. Siinä on aika paljon kipeetäkin matskuu, joka on jäänyt pään sisälle pyörimään. Siinä kirjassa tavallaan putsaan vähän pöytääni.

Rima on noussut

Tulevan kirjansa myötä Jouni Hynynen on saanut palata myös syvällisemmin uudelleen Kotiteollisuuden vanhoihin teksteihin.

– Ei ne vanhat tekstit niin hirveästi ole häirinneet, kun niitä nyt myöhemmin on joutunut tutkimaan. Olihan ne ensimmäiset tekstit enemmänkin sellaisia pieraisuja, mikä toisaalta on myös hyvä juttu.

– Nykyiset tekstit on enemmän harkittuja ja tarkemmin mietittyjä. Onhan tähän hommaan tullut enemmän ammattitaitoa. Ei sitä nyt ihan kaikkea päästä läpi. Me ei myöskään olla näitä nykyajan muusikkotyyppejä, jotka julkaisee biisin silloin tällöin.

– Me tehdään koko albumi, jolloin mietin levyn koko kaarta. Siinä pitää olla joku punainen lanka.

Viime aikoina mediassa on kerrottu, kuinka Suomessa menestyneitä artisteja ja bändejä poistuu alalta. Tulevista jäähyväiskonserteista on ollut tarinoita, ja liput ovat tehneet kauppansa.

– Minun on vaikea kuvitella, että myö joskus lopetetaan. Meillä on niin hyvä porukka, ettei ole mitään kunnon syytä lopettaa. Semmoinen ei ole koskaan käynyt mielessäkään, Jouni Hynynen sanoo.

Gösta in memoriam -konsertti Lahden Sibeliustalossa 18.4. klo 19.

Hannu Jarva
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi