Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Cheek neuvoo musiikkikriitikoita: "Ottakaa asioista selvää"

Suomen suosituin rap-artisti ihmettelee, miksi ihmiset pitävät häntä tosikkona.

Lahdesta kotoisin olevan Cheekin kiireet hellittävät elokuun lopussa, kun hän päättää uransa kahden Lahden stadionin mäkimontussa järjestettävän keikan jälkeen. Kuva: Satu Kajosmäki

Taiteilijanimellä Cheek tunnetulla Jare Tiihosella, 36, on riittänyt viime vuosina säpinää. Keikkailun ja musiikin tekemisen lisäksi Tiihosesta on tv-dokumentti, elämäkerta ja Veljeni vartija -elokuva.

Lahdesta kotoisin olevan Cheekin kiireet hellittävät elokuun lopussa, kun hän päättää uransa kahden Lahden stadionin mäkimontussa järjestettävän keikan jälkeen.

Musiikkikriitikoiden arvostus jää siis todennäköisesti Tiihoselta saavuttamatta. Hän on Suomen suosituin rap-artisti, mutta Cheekin levyjen saamat kritiikit ovat olleet yleensä nihkeitä.

– Niin, minähän olen aina saanut arvostelijoilta yhden tähden, Cheek sanoo.

Tällä kertaa on hänen vuoronsa kritisoida kriitikoita.

– En valita, mutta voisin antaa kriitikoille yhden kritiikin: he voisivat perehtyä paremmin tiettyihin musiikkityyleihin, jotta ymmärtäisivät kokonaiskuvaa. On ihan ok saada murskakritiikkejä, jos ne perustuvat oikeisiin faktoihin. Mutta näen välillä sellaista, että asioista ei ole otettu selvää. Kriitikoilla tulisi olla enemmän paloa työhönsä. Nyt laatu on vaihtelevaa.

Tiihonen tietää, että hän ärsyttää monia. Osa ärsytyksestä on tarkkaan harkittua, osa perustuu hänen mukaansa ihmisten väärintulkintaan.

– Tajusin sen jo vuosien 2007–08 vaihteessa: jos teen biisin Eksä tiedä kuka mä luulen olevani ja toisessa biisissä räppään ”jos mä oisin sä, kyl mäkin oisin mun kaa”, se on tahallista provosoimista. Jo tehdessä tiesin, että tämä ei miellytä jokaista, Tiihonen pohtii.

– Lisäksi minulla on yksi ongelma: pilkettä silmäkulmassani ei nähdä tai ymmärretä. Tosi usein tulkitaan, että olen täysin tosissani ja julistan asioita otsasuoni pullollaan, vaikka pilke olisi silmässä koko ajan.

Aloitit musiikkiurasi vuonna 1998. Mitä haluaisit sanoa 17-vuotiaalle Jare Tiihoselle?

- Paina vain samalla fiiliksellä! Älä tee mitään toisin ja usko tekemiseesi. Toisaalta, jos tapaisin sen tyypin, ja hän räppäisi yhtä huonosti kuin minä vuonna 1998, sanoisin: ”Älä viitsi, tuosta ei tule mitään.” Ensimmäiset omakustannelevyni olivat niin alkeellisia, että oikein hämmästyttää, kuinka paljon olen pystynyt petraamaan.

Lue myös: MTV: Cheek juhli Emma-palkintojaan, sillä aikaa joku vei hänen arvo-Mersunsa
 

Mitä ajattelit tehdä sunnuntaina 26.8.2018?

- Minulla on nyt sellainen olo, että lähden ulkomaille. Kohdetta ei ole vielä tiedossa. Olen sellainen matkustaja, että voin valita mestan edellisenä päivänä ja lähteä menemään.

Sinua on haastateltu suomalaiseen mediaan tuhansia kertoja. Kerro jotain, mitä et ole kertonut koskaan aiemmin.

- Minulla on etuhammasoperaatio käynnissä, ja olen käyttänyt hammasproteesia puoli vuotta. Siitä tuli mieleen, että käytin Liekeissä-videolla (2008) purkkaa hampaana, enkä ole kertonut sitä koskaan kenellekään. Paikattu etuhampaani oli irronnut edellisenä päivänä keikkamatkalla. Ostin huoltoasemalta pikaliimaa ja liimasin irronneen paikan kiinni. Se pysyi keikan ajan, mutta sen jälkeen söin leipää, paikka irtosi ja nielaisin sen. Seuraavana päivänä oli videon kuvaukset, joten oli pakko kehittää purukumista hammas. Se näkyy videolla, jos osaa katsoa tarkasti.

Mihin olet sijoittanut miljoonasi?

- Niin, siis rahani. Pääosin asuntoihin.

Kaikki suomalaiset räppärit ajautuvat keskinäiseen katutappeluun. Kuka voittaa?

- Tämä on liian vaikea kysymys. Se voittaa, jolla käy paras tuuri.

Oletko feministi?

- En koe olevani.

Kenestä tulee suomirapin seuraava kuningas?

- En osaa vastata yhtä nimeä. Mutta minulla on harras toive, että ne tekijät, jotka satsaavat eniten kirjoittamiseen ja teknisyyteen ja tekevät tosissaan hyvää kamaa, saavat palkintonsa. Toivon, että kynän terävyys ratkaisee.

Uskotko Jumalaan?

- Omalla tavallani kyllä. Uskon johonkin suurempaan voimaan.

Heikki Kärki
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi